SC deputāts asi kritizē Latvijā valdošo «etnokrātiju»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kamēr apvienība «Saskaņas centrs» (SC) turpina cīņu par iekļūšanu valdībā, mēģinot sevi apliecināt kā mērenu politisko spēku, no partijas saraksta 11.Saeimā ievēlētais deputāts Nikolajs Kabanovs ir nācis klajā ar asu retoriku par Latvijas valsts uzbūves pamatiem.

Šodien publikācijā laikrakstā «Vesti Segodņa» viņš asi kritizē Latvijā valdošo «etnokrātiju» un mazākumtautību tiesību apspiešanu.

Pēc šīs publikācijas motīviem veidota laikraksta pirmā lappuse, kurā atkārtots Kabanova raksta nosaukums - «20 «uzmetiena» gadi», un sniegta interpretācija 20 gadus seniem notikumiem - pēc Latvijas Republikas «de facto» atjaunošanas, kas paveikta ar visu Latvijas iedzīvotāju iesaistīšanos, nozīmīgai sabiedrības daļai liegtas pilsoņu tiesības. Laikraksts uzdod retorisku jautājumu, vai tas neiedragā Latvijas Republikas leģitimitāti.

«Ļoti simboliski, ka tieši šajās dienās Latvijas slāvi kārtējo reizi var redzēt etnokrātijas patieso seju,» savā rakstā norāda Kabanovs.

Viņš atgādina, ka 1991.gada 15.oktobrī Augstākā Padome, kuru ievēlēja visi Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji, atņēma pilsoņu tiesības būtiskai krievvalodīgo daļai. Lai arī tagad Rietumu diplomāti pat neatceras par Latvijas nepilsoņiem, pirms 20 gadiem notikušais pārsteidzis Rietumvalstis.

Kabanovs citē bijušo Zviedrijas premjerministra padomnieku starptautiskās drošības jautājumos Larsu Frēdenu, kurš savos memuāros atceras, ka notikumi pēc 1991.gada 15.oktobra rosinājuši satraukumu. «Vislielākās bažas bija par tiem krievvalodīgajiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri nevarēja automātiski pretendēt uz pilsonību... Tāda situācija padarīja Rīgu par vieglu mērķi Maskavas un Rietumvalstu galvaspilsētu kritiķiem,» atceras Frēdens.

Kā raksta 11.Saeimā ievēlētais deputāts, ar katru gadu Rietumu kritika samazinājās, ņemot vērā ekonomiskos apsvērumus - Rietumvalstu kompānijām par «stikla krellēm» deva iespēju iegādāties likvīdākos tautsaimniecības sektorus.

Kabanovs norāda, ka 1991.gada 15.oktobra lēmuma pamatā bija emigranta, pašreizējā Eiropas Savienības Tiesas tiesneša Egila Levita koncepcija, kurš vēlāk rakstījis: «Krievu iedzīvotāju grupa veidoja pamatu padomju varas nodrošināšanai Latvijā. Saskaņā ar oficiālo propagandu daļa krievu atbraucēju ticēja, ka ieradušies Latvijā kā atbrīvotāji un palīgi sociālisma uzbūvē. Tāpēc viņi bija pārliecināti par savām tiesībām prasīt latviešiem valodas un kultūras ziņā piemēroties krieviem - latviešiem bija jābūt pateicīgiem krieviem par to «atbrīvošanu». Tāpēc liela daļa krievu imigrantu Trešās Atmodas sākumā negatīvi reaģēja uz pamatnācijas vēlmi par Latvijas pašnoteikšanos.«

Kabanovs asi kritizē Levita viedokli un izvirza savu versiju 20 gadus senajiem notikumiem. Proti, tajā laikā valdījis totāls deficīts uz visām precēm un pakalpojumiem, izņemot demokrātiju. «Tā brūkošajā Padomju Savienībā bija vienīgais nekontrolējamais resurss. Pirmie, kuri nolēma nostāties sardzē un izsniegt demokrātiju par taloniem, bija mūsu atjautīgie «latviešu strēlnieki». Kā izrādījās, taloni-pases varēja likvīdi apmainīt pret sertifikātiem, zemi, amatiem, rangiem, ordeņiem utt. Galvenais - mākslīgi radīt deficītu un stingri to vadīt.»

Kā norāda SC deputāts, Rietumvalstis tajā laikā bijušas aizņemtas ar citām rūpēm, un tikai pēc tam izrādījies, ka Eiropas Savienībā un NATO uzņemta «nesprāgusi mīna». «Var tikai pabrīnīties, ka viņi ir tik naivi un domā, ka viss atrisināsies pats no sevis.»

Kā ziņots, vakar Jēkaba laukumā pulcējās aptuveni 30 cilvēki, lai pievērstu sabiedrības uzmanību nepilsoņu stāvoklim Latvijā, novēroja aģentūra LETA.

Akciju organizēja politiskā partija «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» (PCTVL), tajā piedalījās arī Jakovs Pliners, bijušie Rīgas domes deputāti Aleksandrs Kuzmins un Natālija Jolkina, kā arī PCTVL biedrs, Eiroparlamenta deputātes Tatjanas Ždanokas palīgs Jurijs Petropavlovskis.

Pasākuma dalībnieki laukuma vidū novietoja plakātu, uz kura uzzīmēts stilizēts citplanētietis un krievu valodā uzrakstīts teksts «20 gadu beztiesības».

Kā pastāstīja akcijas rīkotāji, tā kulminācijas brīdī laukumā pulcējušies līdz pat 80 cilvēku, kuri simboliskā atkritumu tvertnē dedzināja bukletus, uz kuriem rakstīts «Latvijas Republikas nepilsoņa pase» jeb angliski - «citplanētieša pase».

PCTVL izdalītajos bukletos teikts: «Pirms 20 gadiem trešdaļai Latvijas iedzīvotāju tika atņemtas visas tiesības, šie ļaudis ir kļuvuši sveši savai valstij. Atgriez tiesības nepilsoņiem, tu to vari.«

Nepilsoņa pasē iekļauts aicinājums vākt parakstus par referendumu, lai nepilsoņiem piešķirtu Latvijas pilsonību. «Mūsu pirmais mērķis ir 10 000 parakstu, tālāk akciju turpinās valdība, un pienāks referenduma diena, kurā mēs uzvarēsim,» teikts stilizētajā nepilsoņa pasē. Petropavlovskis aģentūrai LETA norādīja, ka kopš septembra sākuma savākti vairāk nekā 500 parakstu un akcijas iniciatoriem ir gads laika, lai savāktu nepieciešamo daudzumu parakstu.

Akcijas laiks izvēlēts, jo 15.oktobrī aprit 20 gadu kopš Latvijas Republikas Augstākās padomes lēmuma 1991.gadā, izsludinot likumu par pilsoņu tiesību atjaunošanu, ar kuru Latvijā izveidots nepilsoņu kopums. Viņaprāt, fakts, ka aptuveni 350 000 cilvēku Latvijā nav pilsonības, ir viens no galvenajiem iemesliem pašreizējai situācijai valstī, jo valda nacionālo partiju politiskais monopols.

Petropavlovskis skaidroja, ka bailes piešķirt nepilsoņiem pilsonību esot veltas, jo Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji nav ieinteresēti doties uz Krieviju vai ar to sadarboties - tajā viņi būtu tikai neliela kopiena, kamēr Latvijā šie tūkstoši veido ievērojamu daļu iedzīvotāju kopskaita. Viņš arī pauda viedokli, ka Latvijas valdība pilsonību liedz tāpēc, ka tādā gadījumā valsti pamestu arī krievvalodīgie iedzīvotāji. «Ar nepilsoņa pasi var ceļot, bet nevar strādāt Eiropā, tāpēc nepilsoņi ir spiesti palikt Latvijā,» teica Petropavlovskis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu