SEB Mājokļu cenu indikators: pieaug optimisms par mājokļu cenu kāpumu gan Latvijā, gan Lietuvā (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

SEB Mājokļu cenu indikatora vērtība, kuru veido starpība starp mājokļu cenu kāpuma un cenu krituma prognozētāju skaitu, Latvijā martā veiktajā aptaujā sasniedza rekordaugstu vērtību. To sekmēja iedzīvotāju pozitīvāks skatījums attiecībā uz nekustamā īpašuma cenu kāpumu - 41% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju sagaida, ka tuvāko 12 mēnešu laikā mājokļu cenas palielināsies. Arī Lietuvā šogad palielinājies to iedzīvotāju skaits, kuri sagaida mājokļu cenu kāpumu, liecina Latvijā un Lietuvā šī gada martā veiktā SEB Mājokļu cenu indikatora aptauja, portālu «Apollo» informēja Mārketinga un komunikācijas pārvalde Ārējās komunikācijas projektu vadītāja Kristīne Martinsone.

Latvijā to respondentu skaits, kas sagaida pieaugošas nekustamā īpašuma cenas, ceturkšņa laikā palielinājās par 1.6 procentpunktiem līdz 41%, savukārt mājokļa cenu krituma sagaidītāju skaits saruka līdz aptuveni 11%. Neitrāli noskaņoto iedzīvotāju skaits šoreiz bija mazliet lielāks nekā pirms 3 mēnešiem - 31%. Salīdzinoši liels bija to respondentu skaits, kuriem nebija konkrēta viedokļa attiecībā uz mājokļu cenu izmaiņām – 18%. Rezultātā SEB Mājokļu cenu indikatora vērtība Latvijā martā sasniedza 30.4 punktus, kas ir līdz šim augstākā SEB Mājokļu cenu indikatora vērtība kopš 2009.gada maija, kad tika uzsākta šādu aptauju veikšana.

Arī Lietuvā, salīdzinot ar 2012.gada decembra aptauju, nekustamā īpašuma cenu kāpumu sagaidītāju skaits martā pieaudzis par 6 procentpunktiem līdz 33% un cenu kritumu prognozētāju skaits sarucis par 8 procentpunktiem līdz 14%. Tomēr visvairāk Lietuvā ir tādu iedzīvotāju, kuri prognozē nemainīgas nekustamā īpašuma cenas tuvāko 12 mēnešu laikā – 38% no visiem respondentiem.

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis: «Lietuvas un Latvijas iedzīvotāju aptauju rezultāti liecina, ka attiecībā uz nekustamā īpašuma cenu pieaugumu pozitīvāks iedzīvotāju noskaņojums ir Latvijā, kas varētu būt skaidrojams ar nedaudz straujāku ekonomikas pieaugumu pērn un strādājošo ienākumu palielināšanos ekonomikas izaugsmes un nodokļu samazināšanas rezultātā.»

Iedzīvotāju aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma Latvijā veica pētījumu centrs SKDS 2013. gadā no 8. marta līdz 20.martam. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi tika aptaujāti 1003 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā. Lietuvā iedzīvotāju aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma veica Lietuvas un Lielbritānijas tirgus un sabiedriskās domas pētījumu aģentūra «Baltijos tyrimai» 2013.gadā no 16. līdz 26. martam. Aptaujā piedalījās 1013 Lietuvas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu