SEB Mājokļu cenu indikators: puse iedzīvotāju prognozē mājokļu cenu kāpumu Latvijā (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas iedzīvotāji kļūst optimistiskāki attiecībā uz mājokļu cenu palielināšanos tuvākā gada laikā, liecina jaunākā SEB Mājokļu cenu indikatora aptauja. To respondentu skaits, kas sagaida pieaugošas nekustamā īpašuma cenas, ceturkšņa laikā palielinājies par gandrīz astoņiem procentiem, sasniedzot 49%. Tas ir līdz šim lielākais mājokļu cenu prognozētāju skaits pēdējo četru gada laikā. Visoptimistiskākie attiecībā uz mājokļa cenu kāpumu ir Rīgas iedzīvotāji, vispesimistiskākie – Latgales iedzīvotāji. Savukārt, tepat kaimiņos, Lietuvā, tikai 34% respondentu atbildēja, ka mājokļu cenas šajā valstī tuvākā gada laikā varētu palielināties.

Nekustamā īpašuma cenu krituma prognozētāju skaits Latvijā sarucis līdz viencipara skaitlim – šajā aptaujā mājokļu cenu kritumu sagaida 8% iedzīvotāju. Līdz 26% samazinājies arī neitrāli noskaņoto iedzīvotāju skaits jeb to, kuri sagaida nemainīgas mājokļu cenas tuvāko 12 mēnešu laikā. Respondentu skaits, kuriem nebija konkrēta viedokļa attiecībā uz mājokļu cenu izmaiņām, samazinājies par vienu procentpunktu līdz 17%.

Respondentu atbildēs sadalījumā pa Latvijas reģioniem redzams, ka visoptimistiskākie attiecībā uz mājokļa cenu kāpumu ir Rīgas iedzīvotāji. 59% rīdzinieku sagaida nekustamā īpašuma cenu palielināšanos, savukārt tikai 5% rīdzinieku pauda uzskatu, ka mājokļu cenas pēc gada varētu būt zemākas nekā šobrīd. 50% kurzemnieku, 48% Zemgales iedzīvotāju un 39% vidzemnieku sagaida mājokļu cenu pieaugumu. Latgalē viedoklis par mājokļu cenu kāpumu joprojām ir mazāk optimistisks nekā citviet Latvijā, tomēr arī Latgales iedzīvotāju skaitam, kuri prognozē mājokļu cenu kāpumu, ir tendence palielināties. Jūnija aptaujā 35% respondentu pauda viedokli, ka mājokļu cenas gada laikā palielināsies (marta aptaujā šādi atbildēja 30% respondentu).

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis: «Latvijā iedzīvotāju noskaņojums attiecībā uz mājokļu cenu pieaugumu kļūst pozitīvāks, arvien vairāk iedzīvotāju uzskata, ka cenas palielināsies. Tam varētu būt vairāki skaidrojumi. Pirmkārt, Latvijas iedzīvotāju optimisma palielināšanos attiecībā uz nekustamā īpašuma cenu pieaugumu ietekmē valsts ekonomiskā izaugsme un strādājošo pirktspējas palielināšanās. Turklāt līdz ar ienākumu palielināšanos, saglabājoties zemām kredītu procentu likmēm, pieaug iedzīvotāju iespējas iegādāties mājokli. Tāpat par pozitīvu faktoru mājokļu cenu palielināšanās kontekstā iedzīvotāji varētu uzskatīt arī eiro ieviešanu.»

Analoģiska aptauja, kas veikta Lietuvā, uzrāda mazāk optimistisku skatījumu attiecībā uz mājokļu cenu palielināšanos nekā Latvijā. Lietuvā par apmēram 30% mazāk nekā Latvijā ir tādu iedzīvotāju, kuri sagaida mājokļu cenu kāpumu tuvāko 12 mēnešu laikā. Jūnijā veiktajā aptaujā 34% respondentu atbildēja, ka mājokļu cenas Lietuvā tuvākā gada laikā varētu palielināties. Salīdzinājumā ar marta aptauju nekustamā īpašuma cenu kāpumu prognozētāju skaits pieaudzis par vienu procentpunktu. Mājokļu cenu kritumu prognozētāju skaits Lietuvā ceturkšņa laikā pieaudzis par trim procentpunktiem, jūnija aptaujā sastādot 17% no aptaujāto iedzīvotāju skaita. Joprojām Lietuvā vislielāko grupu veido tie iedzīvotāji, kuri prognozē nemainīgas nekustamā īpašuma cenas tuvāko 12 mēnešu laikā, tie ir 39% no visiem respondentiem.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu