SEB Mājokļu pieejamības indekss: mājokļu pieejamība uzlabojusies Rīgā un Viļņā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Salīdzinot ar šā gada pirmo ceturksni, rīdzinieku iespējas iegādāties īpašumu par vidējiem ikmēneša ienākumiem šā gada otrajā ceturksnī turpināja palielināties (par 2.7 m²), Tallinas iedzīvotājiem – samazinājās par 3 m², bet Viļņā – palika nemainīgas, portālu «Apollo» informēja Kristīne Martinsone, SEB bankas ārējās komunikācijas projektu vadītāja.

Šā gada otrajā ceturksnī Rīgas iedzīvotāji, kuri šobrīd saņem vidējo algu, neuzņemoties pārlieku lielu risku un pārmērīgas kredītsaistības, šā gada otrajā ceturksnī varētu atļauties iegādāties 49.7 m² lielu tipveida dzīvokli mikrorajonā. Salīdzinot ar citu Baltijas galvaspilsētu iedzīvotāju iespējām, tā ir vislielākā īpašuma platība – Tallinas un Viļņas iedzīvotāji attiecīgi varētu atļauties iegādāties – 47.2 m² un 39.6 m².

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis norāka: «Rīgā Mājokļu pieejamības indekss palielinājās, pateicoties reālās algas pieaugumam otro ceturksni pēc kārtas, apsteidzot nekustamā īpašuma cenu kāpumu, kā arī kredītu procentu likmes samazinājumam. Savukārt, Tallinā mājokļu pieejamību šogad pasliktinājis nekustamā īpašuma cenu kāpums, kuru nespēja kompensēt arī neto un reālo ienākumu palielinājums, turklāt atšķirībā no Latvijas, Igaunijā nedaudz pieauga kredītu procentu likmes. Arī Viļņā dzīvokļu cenas auga straujāk nekā neto algas pieaugums, tomēr to kompensēja procentu likmju samazināšanās, līdz ar to Mājokļu pieejamības indeksa vērtība nemainījās.»

Šā gada otrajā ceturksnī vidējā efektīvā procentu likme jaunizsniegtajiem mājokļu kredītiem eiro valūtā viszemākā starp Baltijas valstīm bija Lietuvā 2.49%. Igaunijā tā bija 2.99% un Latvijā 3.44%. Salīdzinājumā ar šā gada 1. ceturksni, otrajā ceturksnī kredītu procentu likmes visvairāk samazinājās Lietuvā – par 0.6 procentpunktiem, Latvijā – par 0.39 procentpunktiem, bet Igaunijā tā palielinājās par 0.11 procentpunktiem.

SEB Mājokļu pieejamības indekss attēlo maksimālo m² skaitu, ko var iegādāties viens strādājošais ar vidējiem ienākumiem, izmantojot bankas kredītu un neuzņemoties pārlieku lielu risku (kredīta termiņš – 25 gadi, pirmā iemaksa – 20%, kredīta maksājumiem tiek novirzīti 30% kredītņēmēja ienākumu). Indeksa aprēķinā ņemtas vērā četru mājokļu tirgus ietekmējošo faktoru – nekustamā īpašuma (sērijveida dzīvokļu) cenu, ienākumu (vidējās darba samaksas), patēriņa cenu un procentu likmju (efektīvā procentu likme jaunizsniegtajiem mājokļu kredītiem eiro valūtā) – izmaiņas. Pilns SEB Mājokļu cenu indikatora apskats pieejams SEB bankas mājas lapā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu