Sekmīgi aizvadīta trešā VS Dalai Lamas XIV vizīte Latvijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ar plašu pasākumu programmu un rekordlielu apmeklētāju skaitu, no 8. līdz 11. septembrim aizvadīta Nobela miera prēmijas laureāta, VS Dalai Lamas XIV trešā vizīte Latvijā. Tās centrālais notikums bija publiskā lekcija «Līdzcietības kultūra» («The Culture of Compassion»), kuru klātienē apmeklēja gandrīz 6 tūkstoši cilvēku, bet internetā noskatījās vēl 8807 interesentu no 20 pasaules valstīm.

«Viens no skaistākajiem vizītes brīžiem bija balto liliju simti, ko par godu Viņa Svētībai atnesa publiskās lekcijas apmeklētāji. Īpaši aizkustinoša bija ziedu simboliskā palaišana Daugavā, kurā pirms tam jau Tibetas mūki izkaisīja Rīgas Latviešu biedrības namā tapušo līdzcietības mandalu, kas tika rūpīgi radīta trijās dienās. Esmu pārliecināts, ka Latvijas cilvēkiem un daudzajiem ārvalstu viesiem šī vizīte paliks atmiņā uz visu mūžu, bet VS Dalai Lamas vārdi par līdzcietību un nevardarbīgu brīvības cīņu, palīdzēs turpmākajā dzīvē. Atvadoties, Viņa Svētība pateicās par Latvijas iedzīvotāju silto uzņemšanu» rezumē biedrības «Latvija Tibetai» valdes loceklis Jānis Mārtiņš Skuja.

VS Dalai Lamas XIV trešā vizīte Latvijā bija ilgi gaidīts un gatavots notikums, kuras ietvaros notika gan tikšanās ar Latvijas un Krievijas budistiem un Tibetas atbalstītājiem, gan preses konference mediju pārstāvjiem, kas lielā skaitā bija ieradušies arī no kaimiņvalstīm. Klātienē tikties ar vienu no izcilākajiem pēdējās simtgades domātājiem un brīvības ideju paudējiem ieradās arī slavenības - krievu rokmūzikas veterāns un grupas «Akvarium» līderis Boriss Grebenščikovs ar ģimeni, britu mūziķis un ierakstu producents Niks Franglens (Nick Franglen), kurš plašāk pazīstams kā elektroniskās mūzikas dueta Lemon Jelly dibinātājs, kā arī Karls Friersons (Karl Frierson) – džeza mūzikas apvienības De Phazz mākslinieks no Vācijas, tāpat arī no Kanādas atbrauca rakstnieks Viktors Čans (Victor Chan), kura sarakstītās grāmatas par VS Dalai Lamu tulkotas 14 pasaules valodās.

Aizraujoša un piepildīta bija Latvijas inteliģences un garīdzniecības pārstāvju tikšanās, kurā VS tikās ar filosofiem Ilmāru Šlāpinu un Arni Rītupu, bērnu anesteziologu Pēteri Kļavu, Latvijas Universitātes rektoru Mārci Auziņu, kā arī arhibīskapu Jāni Vanagu un citām ievērojamām personībām. Tikšanās laikā Saeimas Tautsaimniecības komisijas zālē pulcējās parlamenta pārstāvji, politologi un plaši pazīstami kultūras nozares eksperti.

Vizīte bija iespējama pateicoties ziedotāju dāsnumam un atsaucībai, vislielākais paldies Igoram Mališkovam ar ģimeni, Ilanai Rutman, kā arī Arkādijam Suharenko par nozīmīgo atlaidi «Arēnas Rīgas» telpu nomai. Par izcilu sagaidīšanu pateicība Lidosta Rīga VIP un personīgi Rozai Džamaldajevai un Jurim Baltgailim. Savukārt par ziedojumu viesnīcas telpu izmaksu segšanai paldies Aigaram Štameram, Raivim Brantam un Katei Lesiņai. Ēdināšanas pakalpojumus visu vizītes laiku delegācijai nodrošināja Lauris Aleksejevs un restorāns 36.līnija, kā arī Jānis Jendzis un restorāns Garage, bet par labākajiem Latvijas saldumiem un dzērieniem rūpējās NP Food grupa, personīgs paldies Rolandam Gulbim. VS Svētība ar savu delegāciju pārvietojās Mercedes-Benz automašīnās, kuras nodrošināja SIA Domenikss par ko personīgs paldies Benitai Sadauskai.

Lielākie vizītes informatīvie atbalstītāji: MTG grupa, īpašs paldies Radio Rīga, LNT komandai, TVnet, Rīgas viļņi grupai un personīgi Aijai Simsonei, arī MixNews mediju grupai un personīgi Andrejam Feldmanim.

www.dalailama.com

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu