Seksuālie varmākas skolās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Brīvdienu žurnāls «Vakara Ziņas» raksta par satraucošo situāciju — policijā aizvien biežāk fiksē vardarbības gadījumus pret maziem bērniem, bet satraucošākais ir tas, ka vardarbību veic tādi paši bērni, tikai nedaudz vecāki.  Pēc psihiatru domām, šī agresija ir vardarbīgāka nekā pieaugušo pasaulē.

Brīvdienu žurnāls «Vakara Ziņas» raksta:

«Aizkraukles rajona Kokneses pagasta Bormaņu ciema internātskolā trīs nepilngadīgi 9. klases audzēkņi naktī ielauzušies kaimiņu istabiņā un seksuāli pazemojuši trīs 1. klases skolniekus. Jaunākajam no cietušajiem zēniem ir tikai septiņi gadi. Skolā mācās bērni ar garīgās attīstības traucējumiem, taču visi bērni ir spējīgi atbildēt par sevi, «VZ» norādīja kāda skolas darbiniece, kas gan vēlējās palikt anonīma. Viņa zināja stāstīt, ka notikušais nācis atklātībā, jo viens no cietušajiem zēniem, atgriežoties mājās, bijis ļoti nomākts un nerunīgs, kas radījis aizdomas par ko nelāgu viņa vecākos. Pēc iztaujāšanas puika atklājis, ka skolā vecākie zēni viņam nodarījuši pāri. Zēns arī stāstījis, ka uzbrucēji upuriem draudējuši viņus nosist, ja puikas nedarīs, kā viņiem liek.»

Aizkraukles rajona policijas pārvaldē par notikušo ierosināti divi kriminālprocesi — par netiklu darbību veikšanu ar nepilngadīgo un par līdzdalību noziegumā. Skolā noteikti stingrāki kārtības noteikumi un tiek uzraudzīta darbinieku tiešo pienākumu veikšana.

Žurnāls «Vakara Ziņas»  apraksta arī kādu gadījumu, kas noticis Rēzeknes rajona Stoļerovas pagastā. Tur par diviem brālīšiem (četri un septiņi gadi) seksuāli ņirgājušies trīs 10, 13 un 14 gadu veci zēni. Varmācīgās darbības filmētas ar mobilo telefonu un vēlāk rādītas pagasta puikām lielai jautrībai. Policijai par notikušo ziņojis bērnu tēvs. Abiem zēniem noteikts rehabilitācijas kurss. Pret varmākām sākta krimināllieta, reālu sodu var saņemt tikai vecākais no zēniem.

«Jāpiebilst, ka netiklo darbību veicēji nāk no labvēlīgām ģimenēm un iepriekš nav nonākuši nedz sociālo dienestu, nedz likumsargu uzmanības lokā. Tiesa, zēnu vecāki pašlaik strādā ārzemēs, bērnus pieskata viņu radinieki,» raksta «Vakara Ziņas».

Laikraksts stāsta arī par jauniešiem Liepājā, kuri ostījuši līmi un benzīnu un pēc tam seksuāli ņirgājušies par savu vienaudzi.

Kādā citā gadījumā pērn jaunieši gribējuši nosvinēt izlaidumu kādā tukšā dzīvoklī, jo vecāki strādā ārzemēs. «Pēc grādīgo dzērienu lietošanas jaunieši pret meiteni veikuši netiklas darbības, kuras fotografējuši un filmējuši ar mobilo tālruni. Pēc tam uzfilmētais materiāls tika ievietots interneta vidē un puiši cietušo meiteni šantažēja. Vairākus mēnešus pēc notikušā meitene vairs nav izturējusi notiekošo un pastāstījusi par to mammai, kura vērsās policijā, raksta «Vakara Ziņas».

Žurnāls aptaujājis speciālistus, kuri apgalvo, ka sabiedrība pietiekami nenovērtē draudus, kādus dod šādi bērni. Visbiežāk par pašiem varmākām kāds ir vardarbīgi ņirgājies. Toties cietušo «iegūto emocionālo traumu sekas var būt ļoti ilgstošas, it sevišķi tas attiecināms uz bērniem un jauniešiem. Smagākos gadījumos upuri bijuši spiesti pilnībā mainīt savu dzīvesveidu, ieskaitot skolas vai mājvietas maiņu», raksta žurnāls «Vakara Ziņas».
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu