Seminārs skolotājiem «Cilvēks, karš un māksla»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Publicitātes foto

Atklājot Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu, no 2014. gada 18. janvāra līdz 20. aprīlim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) skatītājiem būs atvērta vērienīga izstāde «1914», veltīta Pirmā pasaules kara simtgadei. Kas no šīs daudznozīmīgās un saturiski ietilpīgās ekspozīcijas būtu svarīgākais skolniekiem? Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina vizuālās mākslas, kulturoloģijas un vēstures stundu pasniedzējus uz informatīvo skolotāju semināru «Cilvēks, karš un māksla», kas norisināsies Arsenālā 23. janvārī plkst. 14.00.

Eiropas kultūras galvaspilsētas izstāde «1914» ir iekļauta programmas «Force Majeure» tematiskajā līnijā «Brīvības iela». Izstādes centrālās tēmas – impēriju drupas, strēlnieki, modernisms un laikmetīgās mākslas komentārs par Pirmo pasaules karu – atklāj plaša satura materiālu sarunām un diskusijām, kā pamatvērtību tajā saglabājot visu cilvēcisko. Īpaši emocionāli skatītājus uzrunās oriģinālie fotouzņēmumi, kuros atainoti latviešu strēlnieki, kā arī modernistu darbi, kuru autori paši ir bijuši Pirmā pasaules kara aculiecinieki.

Karš ir grūta un sarežģīta tēma bērniem, savukārt vēsture tiem šķiet abstrakta un tikpat sirreāla kā pasaku stāsti neilustrētās grāmatās. Tāpēc jo svarīgāk ir saprast, kāds ir izstādes kopējais vēstījums un kā salikt tajā uzsvarus, lai saturs kļūtu pēc iespējas uzrunājošāks un nolasāmāks dažāda vecuma bērniem.

Skolotāju seminārā tiks prezentēts «1914» ietvaros paredzētais nodarbību piedāvājums, kā arī novadīta ekskursija ekspozīcijā, kas palīdzēs sagatavoties skolotājiem individuālajām grupas vizītēm. Semināra dalībniekiem būs ekskluzīva iespēja kā pirmajiem pieteikt skolēnu grupas uz tām nodarbībām, kurām būs ierobežots norišu skaits.

Marta.Pallo@lnmm.lv

Seminārs paredzēts vizuālās mākslas, vēstures, kultūras un mākslas vēstures, kā arī kulturoloģijas skolotājiem un klases audzinātājiem.

SEMINĀRA PROGRAMMA:

14.00–14.15 Izstādes «1914» izglītības programmu piedāvājums skolām

LNMM un izstādes «1914» izglītības programmu kuratore Marta Pallo iepazīstinās ar to, kā orientēties izstādes piedāvājumu un pasākumu klāstā, kas būtu vispiemērotākais katrai klašu grupai un kāpēc tas ir tapis šāds.

14.15–14.45 Etīžu teātris «Nerten» – vizītkarte

Teātra režisori, aktieri un dramaturgi Svens Kuzmins un Toms Treibergs savās izrādēs jau desmit gadus risina dažādas tēmas. Tikai skolotāju semināra laikā būs unikāla iespēja iepazīties ar «Nerten» un pieteikties uz viņu īpaši «1914» projektam izveidoto interaktīvo piedāvājumu vidusskolēniem. Vietu skaits ierobežots!

14.45 Pārskata ekskursija izstādē «1914»

Ar ekspozīciju detalizēti iepazīstinās LNMM mākslas vēsturniece un latviešu strēlnieku kustībai veltītās grāmatas «Pulcējaties zem latviešu karogiem!» līdzautore Edvarda Šmite.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu