Sensacionāls atklājums Austrālijā - uzieta «zudusī pasaule» (77)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: bradley.hague, CC BY-NC-SA 2.0

Austrālijas ziemeļos zinātniekiem izdevies atrast vietu, ko paši pētnieki sauc par «zudušo pasauli». Tā ir vieta, kurā vairāku miljonu gadu garumā izolēti no ārpasaules attīstījušās vairākas mugurkaulnieku sugas, ziņo portāls «Ndtv.com».

Nepazīstamās sugas atklātas, kad Džeimsa Kuka universitātes pētnieki kopā ar «National Geographic» filmēšanas komandu bija nokļuvuši kādā grūti pieejamā vietā Jorkas raga pussalā Austrālijas ziemeļos. Tā ir vieta, kur melni granīta bluķi automašīnu un māju lielumā ir sakrauti vairāku simtu metru augstumā un tai iespējams piekļūt vienīgi ar helikopteru.

Grūti pieejamajā vietā pētnieki cita starpā atklājuši neierasta izskata lapastes gekonu, zelta krāsas skinka tipa ķirzaku un kādu dzeltenu, brūniem plankumiem pārklātu vardi. Neviena no šīm sugām iepriekš nav bijusi zināma. «Atrast jaunas, acīmredzami atšķirīgas mugurkaulnieku sugas valstī, kura šķita jau diezgan labi izpētīta, ir pietiekoši sensacionāli,» teicis viens no pētniekiem.

Zinātnieku lielākais pārsteigums bijis 20 centimetru garais lapastes gekons, kurš ir sens atgādinājums no laikiem, kad Austrālijā daudz plašāk bija izplatīts tropu mežs. Gekonam ir milzīgas acis un slaids ķermenis un tas stipri atšķiras no citiem zināmajiem sugasbrāļiem.

«National Geographic» filmēšanas komanda pēc dažiem mēnešiem plāno vēlreiz atgriezties jaunatklātajā vietā, lai meklētu vēl citas jaunas sugas, tajā skaitā gliemežus, zirnekļus un, iespējams, pat kādu zīdītāju.

«Visas mūsu jaunatklātās sugas ir neticami pārsteidzošas, kaut vai tā iemesla dēļ, ka tās spējušas miljoniem gadu izdzīvot vienā un tajā pašā vietā. Tas ir prātam neaptverami,» secinājis ekspedīcijas vadītājs Konrāds Hoskins.

Komentāri (77)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu