Separātisti ieņēmuši milicijas un Drošības dienesta ēkas Ukrainas pilsētās (335)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānuzņēmums

Ukrainas Doņeckas apgabalā pievienošanos Krievijai atbalstoši separātisti sestdien ieņēmuši milicijas un Drošības dienesta ēkas vairākās pilsētās.

No rīta tika ieņemta rajona milicija pārvalde Slavjanskā, bet vēlāk arī Drošības dienesta ēka šajā pilsētā, apgabala milicijas pārvalde Doņeckā un pilsētas milicijas pārvalde Krasnijļimanā.

«Slavjanskā bruņoti cilvēki maskēšanās tērpos ieņēmuši rajona milicijas nodaļu. Reakcija būs ļoti stingra. Tāpat kā starpība starp protestētāju un teroristu,» sociālās saziņas vietnē «Facebook» sestdienas rītā ierakstīja Ukrainas iekšlietu ministrs Arsens Avakovs. Vēlāk viņš paziņoja, ka uz Slavjansku nosūtīta Iekšlietu ministrijas specvienība.

Ukrainas Iekšlietu ministrijas Doņeckas apgabala pārvaldes preses centrs informēja, ka uzbrukumā piedalījušies līdz sešiem bruņotiem cilvēkiem maskēšanās tērpos. Viņi vairākas reizes izšāvuši gaisā un pēc tam ieņēmuši milicijas Slavjanskas rajona nodaļu. Vēlāk preses centrs paziņoja, ka ēkā ir 15 līdz 20 iebrucēju un tiek mēģināts noskaidrot, kādas ir viņu prasības. Milicijas nodaļā uzturas dežūrdaļas miliči.

Sarunās ar iebrucējiem iesaistījās Slavjanskas mēre Neļa Štepa, kura pēc tām paziņoja, ka «pilsētas iedzīvotājiem nekas nedraud. Iebrucēji ir tautas pusē un tādējādi demonstrē, ka nepiekrīt varai Kijevā», vēsta vietējais interneta laikraksts «Slavgorod». Vēlāk Štepa paziņoja, ka arī virs pilsētas pašvaldības ēkas nolaists Ukrainas karogs un pacelts Krievijas karogs, kā arī solīja, ka «mēs rīkosim referendumu».

Pie milicijas ēkas Slavjanskā sapulcējušies cilvēki, no kuriem daļa atbalsta Doņeckas apgabala pievienošanu Krievijai, bet citi ir pret. Starp pretējo viedokļu paudējiem izcēlās sadursmes, vēsta «Slavgorod». Interneta laikraksts arī ziņoja, ka milicijas ēku ieņēmušajiem kaujiniekiem pie apģērba ir Sv.Jura lentītes un viņi teikuši, ka esot no «Donbasa tautas zemessardzes» un pārstāvot «Doņeckas tautas republiku».

Ukrainas Iekšlietu ministrijas preses centrs sestdienas pēcpusdienā izplatīja paziņojumu, ka milicijas nodaļas Slavjanskā ieņemšanas mērķis bijis iegūt tajā esošos ieročus, kas tiekot izdalīti mītiņotājiem pie ēkas. Ēkas «sagrābšanas mērķis - ieroči. Dežūrdaļā atradās 20 automātu, vairāk nekā 400 Makarova pistoļu, kā arī to patronas. Šos ieročus izdala Slavjanskā notiekošā mītiņa dalībniekiem,» sacīts paziņojumā.

Vēlāk Ukrainas Iekšlietu ministrijas preses centrs informēja,ka tie paši cilvēki, kas sagrābuši milicijas ēku, ieņēmuši arī Ukrainas Drošības dienesta ēku Slavjanskā.

Savukārt vietējie plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka uz autoceļa pie Slavjanskas robežas stāv bruņoti cilvēki maskēšanās tērpos, kas ir līdzīgi tiem tā dēvētajiem zaļajiem cilvēciņiem, kuri nesen pārņēma kontroli Krimā. «Viņi ir organizējuši blokposteni, nostiprinot to ar barikādēm no riepām. Pašlaik pilsētā netiek ielaists autobuss ar miličiem,» vēsta interneta ziņu vietne «OstroV». Vietējie plašsaziņas līdzekļi norāda, ka šo cilvēku maskēšanās tērpi un ieroči ir līdzīgi ekipējumam un ieročiem, kādi bija «zaļajiem cilvēciņiem» - bruņotajiem cilvēkiem bez pazīšanās zīmēm, kas nesen pārņēma savā kontrolē Krimu, kuru pēc tam anektēja Krievija.

Pēcpusdienā vairāki simti Krieviju atbalstoši protestētāji, bruņoti ar nūjām, ieņēma apgabala milicijas pārvaldi Doņeckā. Pie ēkas piebraucis autobuss ar specvienības miličiem, no kuriem daļai pie apģērba bijušas piespraustas Sv.Jura lentītes. Viens no viņiem, domājams, komandieris, paziņojis: »«Berkut» vienmēr bijis ar tautu. Mēs jūs neesam nodevuši un nenodosim.» Tad specvienības miliči sakāpuši atpakaļ autobusā un aizbraukuši.

Krasnijļimanā apmēram 20 bruņoti cilvēki ieņēmuši milicijas nodaļu, vēstīja interneta laikraksts «Novosti Donbassa».

Iekšlietu ministrijas Doņeckas apgabala pārvaldes preses centrs arī pavēstīja, ka sestdienas rītā promaskaviskie separātisti Doņeckā mēģinājuši ieņemt apgabala prokuratūras ēku, taču tiesībsargājošajām institūcijām izdevies ēkas ieņemšanu novērst. Tomēr separātisti sabojājuši daļu īpašuma ēkas iekšienē. Prokuratūras izplatītajā paziņojumā teikts, ka apmēram 40 nenoskaidrotu gados jaunu cilvēku maskās un ar nūjām ielauzušies prokuratūras ēkā. «Neizvirzot prasības, agresīvi noskaņotie cilvēki.. sāka aizbarikādēt ieejas ēkā ar mēbelēm. Pulksten 7.30 pēc sarunām nenoskaidrotās personas maskās prokuratūras ēku atstāja,» piebilsts Doņeckas apgabala prokuratūras paziņojumā.

Jau ziņots, ka kopš 6.aprīļa promaskaviskie protestētāji ir ieņēmuši Doņeckas administrācijas ēku, pasludinājuši «Doņeckas tautas republiku» un paziņojuši par nodomu panākt Doņeckas apgabala pievienošanu Krievijai.

Komentāri (335)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu