Septembrī darbu sāks Cēsu Jaunā sākumskola (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cēsu Jaunā sākumskola darbu sāks 1.septembrī, uzņemot audzēkņus apvienotajā grupā 1.klases un 2.klases audzēkņiem, kā arī pirmsskolas izglītības grupā bērniem vecumā no pieciem līdz sešiem gadiem, aģentūru LETA informēja skolas direktore Dana Narvaiša.

«Skolas darbības pamatā būs citāda pieeja izglītības standartu, obligāto zināšanu un prasmju mācīšanā,» norādīja Narvaiša. Aģentūrai LETA viņa atklāja, ka skola būs unikāla ar atkāpšanos no 40 minūšu standarta, tā vietā dienu plānojot kā kompleksu mācību un attīstības laiku.

Plānotais skolēnu dienas plāns no plkst.8 līdz plkst.9 paredz ierašanos skolā un rīta sarunas. No plkst.9 līdz plkst.11 paredzēts laiks zināšanu un prasmju lietošanai prezentācijās, projektos, ekskursijās un citur, pastāstīja Narvaiša. Vēl pirms pusdienlaika no plkst.11 līdz plkst.12 skolēni piedalīsies nodarbībās jaunu zināšanu, prasmju iegūšanai un praktizēšanai. Savukārt pēc pusdienām skolēni darbosies individuāli, notiks sarunas un individuālās apmācības.

«Galvenais ir tas, ka mācību process pie mums būs elastīgāks nekā tradicionālā formāta skolās,» aģentūrai LETA norādīja Narvaiša. Viņa atzīmēja, ka skolēni saņems individuālu skolotāju pieeju apmācībās un līdz ar to varēs veltīt konkrētajām zināšanām nepieciešamo laika posmu, lai tās apgūtu.

Mācību vielas plānošana, pēc skolas direktores teiktā, Cēsu Jaunajā sākumskolā notiks pēc klasiskā plāna - sākumskolas izglītības apgūstamās vielas standarta secības.

Šogad mācības skolas divās grupiņās sāks aptuveni 20 audzēkņu, taču turpmākajos gados, apmācāmo skaitam arvien pieaugot, plānots audzēt arī grupu un tajā skaitā - apmācāmo klašu - skaitu, atzina Narvaiša. Patlaban tiek plānots, ka ar laiku skola sagatavos skolēnus līdz pat 6.klasei, tomēr nestandarta apmācību metodes tiks realizētas no 1.klases līdz 3.klasei, kā arī daļēji 4.klasē, taču 5.klasē un 6.klasē skolēni jau tiks gatavoti standarta mācību metodēm, kā viņiem nāksies mācīties arī pēc Jaunās sākumskolas pabeigšanas.

Narvaiša pastāstīja, ka skolu ir dibinājusi Cēsu vecāku biedrība «Ģimenes izglītības centrs «Cēsis»» ar mērķi sniegt bērniem iespēju apgūt nepieciešamās zināšanas iespējami pietuvinātā vidē reālajai dzīvei - ar uzdevumiem, tajā pat laikā iespējām mainīt plānus un pašiem meklēt risinājumus, kā uzdevumus izpildīt.

Direktore aģentūrai LETA atklāja, ka pirmajā mācību semestrī skolai vēl nebūs iespējams saņemt mērķdotācijas no valsts, jo tā vēl nebūs akreditēta, taču, jau sākot ar otro mācību gadu, valsts finansējums varētu tikt piešķirts. Līdz tam un arī pēcāk par skolas darbību rūpēsies biedrība, piesaistītie sponsoru un ziedojumu līdzekļi, kā ar vecāku ikmēneša līdzmaksājums aptuveni 60 latu apmērā.

No 1.septembra līdz 2014.gada 1.jūnijam Cēsu Jaunā sākumskola darbosies bērnu zinātnes centra «Z(in)oo» 2.stāvā. Sākot ar 2014. un 2015. mācību gadu tiek plānots pārcelties uz plašākām telpām.

Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (V) aģentūrai LETA atzina, ka jaunās skolas idejas realizēšana vērtējama tikai un vienīgi pozitīvi, jo sevišķi tādēļ, ka tā bijusi vecāku iniciatīva un paši iedzīvotāji acīmredzami sevi pierādījuši kā aktīvu sabiedrības daļu. Tāpat viņš norādīja uz skolas tapšanas pozitīvo ietekmi uz novada izglītības sistēmu kopumā, kuplinot tās piedāvājumu ar netradicionālām metodēm, līdz ar to, iespējams, padarot to saistošāku arī iedzīvotājiem, kam skola varētu kalpot par vienu no nozīmīgākajiem iemesliem, izvēloties dzīvesvietu.

Rozenbergs arī atzina, ka patlaban vēl ir pāragri runāt par skolas nākotni un pašvaldības iespējām atbalstīt izglītības iestādi, jo skaidrība par to, kas no skolas ir sagaidāms un kā ideju būs iespējams realizēt, nākšot tikai ar laiku.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu