Septiņi svarīgākie noteikumi drošam darbam ar motorzāģi (18)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes foto

Ķēdes motorzāģis kļūst par arvien biežāk lietojamu darba instrumentu ne tikai meža īpašnieku, bet arī privātmāju un lauku māju saimnieku vidū. Speciālisti ievērojuši, ka atbilstošu drošu iemaņu darbā ar motorzāģi nav ne tikai zāģēšanas «amatieriem», kuri reti lieto šādu instrumentu, bet pat tādiem cilvēkiem, kas regulāri veic zāģēšanas darbus.

«Cilvēkiem nepatīk lasīt lietošanas instrukcijas — tā rīkojas lielākā daļa pircēju, uzsākot lietot tikko iegādātu izstrādājumu. Tomēr jāuzsver, ka motorzāģa nepareiza lietošana var apdraudēt gan pašu zāģētāju, gan apkārtējos, kā arī izraisīt instrumenta bojājumus,» norāda «Husqvarna Latvija» pēcpārdošanas servisa pārstāvis Artis Laiviņš.

Atbilstoši speciālistu atzinumam, cilvēki, kuri pieraduši nepareizi lietot ķēdes motorzāģi, koku vai zaru zāģēšanas laikā riskē gūt ievainojumus vai pat iet bojā, krītot kokam.

Noteikums Nr. 1 — atbilstošs apģērbs

Atbilstošs apģērbs ir ne mazāk svarīgs kā darbam kārtīgi sagatavots motorzāģis. Pareizi izvēlēts apģērbs un apavi var pasargāt zāģētāju no traumām, zāģim noslīdot vai noliecoties. Svarīgi, lai apģērbs būtu pieguļošs, kreklam vai jakai jābūt aizpogātai, apaviem, lai tiktu pasargāta pēda, jābūt ar cietu zoli un virspusi. Strādājot ar motorzāģi un tam noslīdot, vislielākais risks ir gūt tieši kāju traumu. Tāpat vēlams lietot arī darba cimdus.

Ja paredzēts darbs ar motorzāģi, ieteicams laicīgi iegādāties atbilstošu apģērbu, cimdus, ķiveri. Šādiem darbiem paredzētajos apavos iestrādātas metāla plāksnītes un šķiedras, savukārt apģērbā izmantota īpaša odere ar garām šķiedrām, kas ārkārtas gadījumos iesprūst ķēdē un aptur tās kustību. Ķiveres aprīkotas ar masku sejas aizsardzībai un austiņām, kas slāpē zāģa radītos trokšņus, tādējādi mazinot kaitīgo ietekmi uz dzirdi.

Noteikums Nr. 2 — pirms motorzāģa iedarbināšanas, pārbaudīt ķēdi un ķēdes bremzi

Pirms motorzāģa iedarbināšanas, pārbaudiet, vai ķēde ir atbilstoši nospriegota, vai tā nav pārāk vaļīga. Ja ar motorzāģi jau ir strādāts, jāpārbauda, vai ķēde ir uzasināta.

Pirms darbu uzsākšanas, pārbaudiet arī ķēdes eļļošanas funkciju. To veic šādi: iedarbiniet motorzāģi un, turot to virs celma, palieliniet dzinēja apgriezienus. Eļļošanas funkcija darbojas pareizi, ja uz celma paliek eļļas pēdas.

Motorzāģa ķēdes bremzes darbība pārbaudāma šādi: nolieciet motorzāģi uz līdzenas virsmas un iedarbiniet to. Cieši turot zāģi ar abām rokām, palieliniet tā jaudu. Ar labo roku, nospiežot ķēdes bremzes slēdzi, Jūs iedarbināsiet ķēdes bremzi. Neizlaidiet no rokām priekšējo rokturi! Ķēdei uzreiz jāapstājas.

Noteikums Nr. 3 — iedarbinot motorzāģi, neaizmirst ieslēgt ķēdes bremzi

Ja paredzēts motorzāģi iedarbināt uz zemes, nolieciet to uz līdzenas virsmas, pārbaudiet, vai zem ķēdes nav mazu zaru vai citu priekšmetu, kas varētu nosprostot ķēdi, tai uzsākot griezties. Pirms dzinēja iedarbināšanas, obligāti ieslēdziet ķēdes bremzi.

Noteikums Nr. 4 — pareiza stāja un atbilstoša zāģa turēšana

Strādājot, motorzāģis cieši jātur ar abām rokām pie tā rokturiem. Ļoti svarīgi ir kreisās rokas īkšķi turēt zem priekšējā roktura — tādējādi mazinot iespējamā atsitiena spēku.

Motorzāģi ir vieglāk noturēt, ieņemot stabilu stāju un kreiso kāju novietojot nedaudz priekšā labajai kājai. Muguras traumu novēršanai, zāģējot uz zemes esošus kokus, ieliecieties ceļos, nevis lieciet muguru.

Noteikums Nr. 5 — necelt motorzāģi augstāk par plecu līniju

Gatavojoties koka gāšanai, bieži nākas apzāģēt traucējošos zarus. Neceliet motorzāģi augstāk par plecu līniju.

Noteikums Nr. 6 — vairīties no atsitiena

Atbrīvojoties no zariem vai zāģējot koka stumbru, nezāģējiet ar motorzāģa sliedes gala daļu. Zāģēšanas laikā vienmēr ar īkšķi turiet motorzāģa priekšējo rokturi, lai atsitiens neizsit zāģi Jums no rokām.

Bīstamā atsitiena zona ir motorzāģa sliedes gala daļa, kuru darbojošās ķēdes spēks var pasist uz augšu un atpakaļ.

Noteikums Nr. 7 — censties neveikt meža darbus vienatnē

Vienam strādāt mežā ir bīstami – ja iespējams, sarunājiet sev līdzgaitnieku meža darbiem. Tomēr, ja nav tādas iespējas, brīdiniet savus tuviniekus, kur Jūs meklēt, paņemiet līdzi mobilo tālruni, aptieciņu un dodieties uz mežu transportlīdzeklī, lai nepieciešamības gadījumā varētu ātri pārvietoties.

Sīkāka informācija par to, kā droši zāģēt kokus un kā jāveic motorzāģa apkope, atrodama «Husqvarna» mājas lapā:

www.husqvarna.com/lv/support/working-with-chainsaws/

Par Husqvarna

«Husqvarna Group» ir pasaulē lielākais ārā darbu un dārza tehnikas ražotājs, piedāvājot tādas preces kā motorzāģus, zāles pļāvējus, dārza traktorus, raiderus un pat robotus. Tas ir arī Eiropas līderis plaša patēriņa laistīšanas preču ražošanā un viens no pasaules līderiem griešanas instrumentu ražošanā būvindustrijas nozares vajadzībām. «Husqvarna» produkcija caur izplatītāju tīkliem un vairumtirgotājiem tiek izplatīta vairāk nekā 100 pasaules valstīs. 2012. gada «Husqvarna Group» peļņa sastāda 32 miljardus SEK, vidējais darbinieku skaits – 15000.

* Šis ir apmaksāts reklāmas raksts

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu