Siers ar augļiem un siers ar alkoholu. Kuru izvēlas vīrieši? (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ulterior epicure, CC BY-NC-ND 2.0

Latvijas iedzīvotāji visvairāk iecienījuši tieši puscieto nogatavināto sieru (piemēram, Krievijas, Holandes, Čedaras, Trikantāleru), tā atzinuši 83% respondenti Trikāta Siera akadēmijas realizētajā pētījumā. Ievērojami atpaliekot no līdera, iecienītāko sieru topa otrajā vietā ir kausētais siers (47%), bet trešajā vietā (33%) - mīkstais negatavinātais siers (piemēram, Sniega bumbas, krēmsieri, Riccota, Mozarella), informēja Ramona Kalniņa, SIA «Latvijas Piens» mārketinga direktore.

Ievērojami atšķiras otrās un trešās vietas dalījums abu dzimumu vidū - vīrieši vairāk uzturā lieto kausēto sieru (53% vīriešu, 41% sieviešu), savukārt sievietes izteikti biežāk izvēlas mīksto nenogatavināto sieru (46% sieviešu, tikai 19% vīriešu). Aptaujas dati liecina, ka visbiežāk siers kā uzkoda kombinēts ar maizi - 2/3 iedzīvotāju atzīst, ka tā ir iecienītākā piedeva sieram. Bieži sieru lieto kopā ar alkoholiskajiem dzērieniem, piemēram, vīnu un alu (42%), savukārt nedaudz mazāk kā 1/3 iedzīvotāju sieru ēd bez jebkādām piedevām.

«Dzimumu atšķirības ir vērojamas arī piedevu jautājumā. Dāmas aktīvāk izvēlas lietot sieru kopā ar augļiem, dārzeņiem vai baudīt to bez piedevām. Savukārt vīrieši iecienītākos sierus aktīvāk kombinē ar alkoholiskajiem dzērieniem vai gaļu. Salīdzinoši retāk siers lietots arī kopā ar mērcēm, bet pavisam reti - ar medu vai zivīm,» stāsta Trikāta Siera akadēmijas idejas līdzautore Ramona Kalniņa, papildinot, ka «Latvijas iedzīvotāji joprojām ir visai konservatīvi siera lietošanas paradumos - gan sieru veidu izvēlē, gan tajā, ko bauda kopā ar sieru, un visbeidzot arī - pasniegšanas veidā. Tas nav slikti, jo tradīcijas ir vērtīgas. No otras puses mēs dažkārt atņemam sev baudu, ko sniedz īpašs garšu apvienojums.»

Pateicoties vienkāršajam pagatavošanas veidam, Latvijas iedzīvotāju skatījumā vispiemērotākais brīdis, kad pasniegt siera uzkodu plati, ir pikniks vai dārza ballīte (80%). Vairāk nekā puse respondentu (57%) atzinuši, ka siera uzkodas ir piemērotas jubilejas galdam darbā, savukārt 45% respondentu sieru bauda filmu un spēļu vakaros ar draugiem. Interesanti, ka sievietēm biežāk kā vidēji siera uzkodas iederas jubileju atzīmēšanā darbā, izklaides vakaros ar draugiem un romantiskā vakarā, savukārt vīriešiem tas vairāk saistās ar ģimenes maltītes sastāvdaļu un bērnu ballīti. Piemēram, jaunieši vecumā līdz 19 gadiem izteikti biežāk sieru redz sava romantiskā randiņa galda klājumā (52% pretstatā 39% vidēji), bet pavisam bieži (90%) - kā cienastu darba jubilejas svinībās.

«Par sieru Latvijā cilvēki sāk interesēties arvien vairāk, ar katru gadu ziņkārīgo skaits aug, un tas ir brīnišķīgi! Tomēr mums vēl ir daudz jāmācās un jāskolojas, nezināmā ir daudz vairāk kā zināmā. Mēs nevaram konkurēt ar tādām siera lielvalstīm kā Francija vai Itālija, kur siera namos ir milzīgs siera klāsts. Taču novērojumi rāda, ka vairums latviešu ir nogaršojuši mazu daļu pie mums pieejamā sieru klāsta, vēl mazāk - mēģinājuši dažādas garšu kombinācijas, izejot no ierastajiem rāmjiem,» saka pavārs Artūrs Freibergs. «Ciemojoties vienā no Somijas labākajiem restorāniem «Chez Dominique», man bija lieliska iespēja nogaršot puscieto sieru, kas tika vējots jūras sāļajā gaisā un uzsūcis sevī jūras gaisa minerāļus. Tam piedevā rupjmaize ar medu un glāze pus-sausā baltvīna veidoja neatkārtojamu garšas buķeti. Šis ir tikai viens piemērs, ko var panākt variējot ar piedevām sieram, un tas ir tas, kas mums vēl jāapgūst.»

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu