Sieviešu IQ ir augstāks nekā vīriešu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Līdz šim sievietes inteliģences koeficienta (IQ) testos uzrādījušas zemākus rezultātus nekā vīrieši, taču tagad sievišķais dzimums izvirzījies vadībā, liecina jauns pētījums.

Pētījumu izstrādājis atzītais IQ novērtēšanas eksperts Džeimss Flinns.

«Pēdējo simt gadu laikā audzis gan vīriešu, gan sieviešu IQ, taču sievietēm tas pieaudzis straujāk,» teica Flinns. «Mūsu smadzenēm jāpierod pie mūsdienu pasaules sarežģītības un jāceļ mūsu IQ.»

Eksperts norāda uz divām teorijām, kas varētu izskaidrot sieviešu IQ rādītāju pēkšņo kāpumu. Pirmā teorija paredz, ka nepieciešamība tikt galā gan ar karjeras veidošanu, gan ģimenes dzīvi, padarījusi sievietes inteliģentākas. Savukārt otra teorija pieļauj, ka sievietēm vienmēr ir piemitis potenciāls sasniegt augstāku IQ, taču tikai tagad viņas to izmanto.

«Mūsdienu cilvēku smadzenes attīstās citādi. Palielinājusies kognitīvā sarežģītība, ko mēs mērām kā IQ palielināšanos. Šis uzlabojums labāk novērojams sievietēs, jo pagātnē viņas atradās neizdevīgā stāvoklī,» paskaidro Flinns, kurš plāno izdot grāmatu par pētījuma rezultātiem.

Taču, lai pilnībā izskaidrotu jauno tendenci, nepieciešami detalizētāki dati, piebilst pētnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu