Sievietes atbildība. Sadzīvo ar simptomiem piecus gadus līdz saņemas doties pie ārsta (36)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: By Khya Foto: CC Licence

«Man vienmēr bijušas izteikti stipras mēnešreizes. Domāju, ka tas ir pilnīgi normāli, līdz tās kļuva arvien garākas un mainīt tamponus vajadzēja katras 40 – 60 minūtes. Naktīs es gulēju uz vairākiem dvieļiem, liku modinātāju ik pēc pāris stundām, lai nomainītu tamponu un dvieļus. Brīvdienas un draugu apciemojumus plānoju dienās, kad man noteikti nebija mēnešreizes, jo nevēlējos piedzīvot apkaunojumu ar asiņainiem dvieļiem draugu mājās vai viesnīcā. Es nespēju vairs ar to tikt galā. Kas ar mani notiek?» neizpratnē bija Anna, 35 gadi, kura domāja, ka ir viena no sievietēm ar vienkārši stiprām mēnešreizēm.

Daļa sieviešu ar šādiem simptomiem sadzīvo līdz pat pieciem gadiem, līdz saņemas doties pie ārsta, lai jautātu pēc palīdzības. «Tam var būt dažādi iemesli – bailes, aizspriedumi, laika trūkums. Dažreiz sievietēm šķiet, ka šīs problēmas nav «gana nopietnas» un ar to vienkārši jāsamierinās. Arī līdzcilvēki bieži tikai noplāta rokas un iesaka gaidīt menopauzes iestāšanos,» situāciju skaidro ginekoloģe, dzemdību speciālistu – rezidente Lāsma Līdaka.

Nonākot pie ginekologa un veicot vispārēju ginekoloģisku izmeklēšanu vai iegurņa ultrasonogrāfiju, ārsts diagnosticē problēmu – dzemdes mioma. Tas ir visbiežāk sastopamais labdabīgais sieviešu reproduktīvās sistēmas audzējs ar plašu simptomu spektru, kā, piemēram, smaga menstruāla asiņošana, anēmija, sāpes un spiediena sajūta vēderā, biežāka urinēšana vai neauglība.

Ievas (38 gadi) sapnis ir bērniņš, taču dzemdes miomas mezgli viņai traucē palikt stāvoklī. «Visi ārstēšanas veidi, sākot ar dažādām zālēm, kas apturēja manas mēnešreizes, kā arī kontracepcijas tablešu lietošana, ir nesavienojami ar centieniem tikt pie bērna. Es varu izvēlēties operāciju, bet tas negarantē, ka es palikušu stāvoklī – ķirurģiska iejaukšanās bojā dzemdi. Es jūtos novārgusi un piekususi. Mana lielākā vēlēšanas ir asiņošanas samazināšanās un grūtniecības iestāšanās. Nezinu, ko iesākt, bet apzinos, ka laiks rit.»

Dzemdes mioma ir viena no izplatītākajām sieviešu veselības problēmām. Līdz ko sieviete uzzina par diagnozi un vēlas uzlabot savu veselību, viņai ir jāpieņem būtisks lēmums - ko darīt ar dzemdes miomu? Izmantot modernu ārstēšanu ar medikamentu palīdzību vai veikt operāciju?

Dzemdes mioma būtiski ietekmē sievietes dzīves kvalitāti

Sievietes, kas sadzīvo ar dzemdes miomu, saskaras ar psiholoģiskām, fiziskām un sociālām problēmām, kas ietekmē viņu dzīvi. Sievietes piedzīvo ļoti dažādus fiziskus simptomus, kā, piemēram, apjomīgu un ilgstošu menstruālo asiņošanu, miomas mezglu radītas nospieduma sāpes, sāpīgu dzimumaktu. Tie ļoti ietekmē sievietes pašsajūtu, sievietes bieži jūt apkaunojumu, kontroles trūkumu, bailes, bezcerību, skumjas, seksualitātes samazināšanos. Dzemdes mioma būtiski var ietekmēt arī sociālo dzīvo – fiziskas un sociālas aktivitātes, karjeru, attiecības.

Ja sieviete izjūt vairākus dzemdes miomas radītus simptomus, viņai noteikti jāgriežas pie ārsta, lai kopīgi vienotos par iespējamo plānu veselības uzlabošanai.

Ārstēšanas iespēju izvēle

Daktere L. Līdaka: «Dzemdes miomas ārstēšanas iespējas atkarīgas no sievietes mērķiem un nākotnes plāniem. Var veikt dzemdes izņemšanu un tādējādi novērst asiņošanu, bet tas nozīmē zaudēt arī iespēju nākotnē iznēsāt bērniņu. Iespējams arī veikt tikai miomas mezgla izņemšanu, tomēr pastāv risks, ka grūtniecības iespēja pēc operācijas var būt samazināta. Šobrīd ir pieejama arī medikamentoza terapija ar GnRh (gonadotropā atbrīvotājhormona agonisti) analogu preparātiem, taču blakusparādības ir izteiktākas– karstuma viļņi, sausuma sajūta makstī, libido samazināšanās.»

Jaunas iespējas dzemdes miomas ārstēšanā

Lai attālinātu operāciju un veiksmīgi samazinātu dzemdes miomas radītos simptomus, pieejama jaunākā terapija dzemdes miomas ārstēšanā, kas ir paredzēta vidēju un smagu dzemdes miomas simptomu ārstēšanai pirms ķirurģiskas operācijas. «Jaunais medikaments novērš asiņošanu, kā arī lielākajai daļai pacienšu samazina miomas izmērus līdz pat 60%. Ir pierādīts, ka ar šīs terapijas palīdzību var koriģēt dzelzs deficīta anēmiju (mazasinību), kas radusies stiprās asiņošanas dēļ,» skaidro daktere L. Līdaka.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu