Sievietes un zivs abstrahētos tēlos izstādē «Skulptūra»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Galerijā Bastejs no 7. Jūlija skatāma Matiasa Jansona tēlniecības darbu izstāde.

Matiass Jansons 1999. gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas tēlniecības nodaļu. Nedalāmi svarīgas mākslinieka radošā talanta pilnveidošanā ir viņa dzimtas mājas «Siļķes», kur izveidota akmens apstrādes darbnīca. Ģimene tajā turpina strādāt jau trešajā paaudzē - Kārlis Jansons, Andrejs Jansons, Maija Baltiņa un tagad Matiass Jansons.

Izstāde «Skulptūra» ir tēlnieka pirmā izstāde Rīgā, pirms tam Matiass Jansons sarīkojis divas personālizstādes Cēsu Vēstures un mākslas muzejā (2010, 2006). Mākslinieks vairrākārt piedalījies tēlniecības simpozijos Eiropas valstīs, un šobrīd ir organizators tēlniecības simpozijam Ahimā, Vācijā sadarbībā ar vācijas māksliniekiem. Matiass Jansons veidojis vienu no Cēsu pilsētas simboliem «Gadsimtiem ejot jeb Laika vecis», kopā ar tēvu veidota atceres vieta komunistiskā upuru piemiņai Cēsīs.

Izstādē Galerijā Bastejs skatāmi darbi granītā, marmorā, tēlniecības objekti veidoti arī no kūdras. Kā savas izteiksmes galvenos vadmotīvus mākslinieks izceļ kustību un formu, ko visbiežāk ietver sievietes un zivs abstrahētos tēlos. 

Nozīmīgākais Matiasa Jansona darbos ir formālais risinājums – vispārinātu šķautņu vai nogludinātu plakņu ritmisks un dekoratīvs efekts. Izjūtot akmens faktūru, tā dabu Matiass Jansons tiecas paust harmonisku un līdzsvarotu saspēli starp veidoto tēlu un izvēlēto materiālu. Darbus raksturo izjusta plastika un vieglums. Tiem piemīt arī kas glezniecisks, māksliniekam spēlējoties ar akmens vai cita izvēlētā materiāla īpatnībām. 

Līdztekus tēlniecības darbiem skatāmas Matiasa Jansona aktu fotogrāfijas, kurās kā atzīst mākslinieks, viņš tiecas ietvert to, ko nespēj izteikt tēlniecības darbos.

Izstāde «Galerijā Bastejs» skatāma līdz 05. 08.2012.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu