Silakrogā kaimiņi svin Meteņus un aicina uz svētkiem tuvākus un tālākus viesus (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Svētdien, 9.februārī Ropažu novada ciemā Silakrogs aicina jau trešo gadu sagaidīt Meteņus. Šogad pasākums tiek organizēts vēl plašāk un ciemos tiek gaidīti tuvāki un tālāki maskās tērpušies pavasara svētku sagaidītāji. Šī būs lieliska iespēja uzzināt ko jaunu par Meteņiem gan no latviešu ticējumiem un tautasdziesmām, gan arī no citu tautu un kultūru pavasara sagaidīšanas tradīcijām, informēja Kristīne Ozoliņa, biedrība «Cits Silakrogs».

Svētku svinības sāksies 12:00 Silakroga centrā, pie «Priedes 4» mājas (pretim autobusu pieturai).

Svētku organizētāji aicina: » Pulcēsimies iepriekš sagatavotās meteņu maskās, līdzi ņemot groziņus ar Meteņdienas gardumiem.

Meteņos vienmēr jāvalda jautrībai, masku gājieniem, dziesmu, deju un daždažādu sacensību un derību priekam, par ko parūpēsies novada folkloras kopa «Oglīte». Svētku saimniece viesus cienās ar pīrāgiem, ja tie gana lustīgi dziedās dziesmas un ies rotaļās.

Pēc kārtīgas iesildīšanās un aprašanas ar savām maskām, visi kopā dosimies jautrā Meteņa masku gājienā caur Silakrogu virzienā uz ciema teritorijā esošo Silezeru. Pa ceļam gan būs uzdevums ne vien būt gana skaļiem un krāšņiem, būs arī jāķer Meteņa laimes poga.

Silezerā, vietā, kur vasarā ir peldvieta, kopīgi kursim guni, baudīsim karstu zāļu tēju, svētku īpašo ēdienu - zīdeni -, draugu sagādātos gardumus un cepsim pankūkas.

Uz ezera ledus griezīsim Meteņa bērnus grieztavās, dedzināsim salmu lelli un jokosim, spēlēsim spēles, minēsim mīklas.

Turpat pie Silezera tiks apbalvoti čaklākie mīklu minētāji, jestrākie dancotāji un skaistākās maskas.

http://silakrogs.lv/pasakumi/meteni2014/

Ropažu novada pašvaldība parūpēsies arī par nokļūšanu uz pasākumu no kaimiņu ciemiem. To jāpiesaka, līdz 8. februārim zvanot pa tālruni 26321225 Mārītei Ruzei no Ropažu Kultūras un izglītības centra.»

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu