SILTUMNĪCAS kvalitātei taupot, var pat zaudēt ražu!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Izvēloties tuneļveida plēves siltumnīcu, cilvēki nereti pieļauj kļūdu – pavasarī zvana uzņēmumiem, kas tās izplata, salīdzina cenu un beigu beigās nopērk lētāko un diemžēl arī nekvalitatīvāko siltumnīcu. Un tad nereti gadās, ka uz rudens pusi, sākoties vējiem un lietiem, siltumnīca neiztur, un tajā iekļūst mitrums. «Bēdīgākais, ka šādā situācijā var iet bojā visa vasaras raža,» uzsver uzņēmuma «Averto» [s:47274], kas izstrādā vienas no Latvijā kvalitatīvākajām tuneļveida plēves siltumnīcām, vadītāja BRIGITA RĪBENA.

«Manuprāt, izvēloties lētāko tuneļveida plēves siltumnīcu, cilvēki rīkojas neapdomīgi, jo kvalitatīva siltumnīca, kas kalpos trīs, četrus gadus, maksā tikai pāris desmitu latu dārgāk. Piemēram, uzņēmumā «Averto» vēl februārī pilns 2X3 metri siltumnīcas komplekts maksā 130 eiro, 3X4 metri - 170 eiro, 3x6 metri - 215 eiro, 3X8 metri - 265 eiro, bet 4X10 metri - 410 eiro. Jāņem vērā, ka siltumnīcu vislabāk iegādāties pēc iespējas agrāk pavasarī, jo ar katru mēnesi tās kļūst dārgākas. Tas ir likumsakarīgi, jo arī ražotājam pieaug izmaksas, piemēram, par siltumnīcu uzglabāšanu u.c.

«Būtiskāka par cenu ir kvalitāte, tāpēc, izvēloties tuneļveida plēves siltumnīcu, ikvienam svarīgi būtu prast novērtēt, vai tā tiešām kalpos pietiekami labi,» norāda Brigita Rībena. Tāpēc vispirms ir jāpārliecinās, vai karkass – rāmis ir gana izturīgs. Nekvalitatīvu siltumnīcu var uzreiz atpazīt apskatot rāmi, jo parasti tas ir plāns - ap 5 mm, bet stiprinājumiem izmantoti metāla vai pat plastmasas krustveida savienojumi, ko nevar sastiprināt ar skrūvēm.

www.averto.lv

Uzņēmuma «Averto» vadītāja uzsver, ka noteikti ir jānovērtē arī siltumnīcas plēve, tās biezums, kas ir atkarīgs no mikronu daudzuma. Biezai un izturīgai siltumnīcas plēvei jābūt ne mazāk kā 180 mikroniem. Plēves biezumu noteikt ar aci vai tausti ir praktiski neiespējami, īpaši cilvēkam, kas ar to ikdienā nesaskaras, tādēļ vajadzētu pārdevējam uzdot jautājumu – cik mikronu ir siltumnīcas plēvei? Ja nevar atbildēt, ir vērts padomāt, vai šādu siltumnīcu vispār vajadzētu pirkt.

Izvērtējot siltumnīcas plēves kvalitāti, jānoskaidro, vai tai ir noturība pret saules ultravioleto starojumu. Profesionāļi to dēvē par plēves stabilizāciju, un to iegūst, ražošanas gaitā plēvei pievienojot īpašas ķīmiskas vielas. Ja siltumnīcas plēvei nav noturības pret saules ultravioleto starojumu, tā ļoti ātri kļūs trausla, īpaši, ja siltumnīca atrodas klajā, saules apspīdētā vietā. «Siltumnīcām, kuras pārdod lielajās tirdzniecības vietās, plēvei visbiežāk nav ne nepieciešamās izturības, ne noturības pret ultravioleto starojumu,» atklāj Brigita Rībena.

Siltumnīcu jāpērk no profesionāļiem

www.averto.lv.

Uzņēmums «Averto» pagājušajā gadā veica daudzus uzlabojumus, lai tā ražotās siltumnīcas būtu vēl izturīgākas un ilgmūžīgākas, tāpēc uzlabotajām siltumnīcām kalpošanas laiks 3-4 gadi. Turklāt šīs siltumnīcas ir izstrādātas tā, kad esošā plēve savu laiku nokalpojusi, tās vietā karkasam var uzlikt jaunu plēvi. Uzņēmumā «Averto» var iegādāties rezerves plēvi visu modeļu siltumnīcām, kā arī jebkuru karkasa rezerves daļu, un vajadzības gadījumā to pavisam vienkārši nomainīt.

«Averto» ražotajām siltumnīcām izmanto biezāku plēvi nekā tas bija uzņēmuma darbības sākuma posmā. Siltumnīcai «NOVA» izmanto 220 mikronu biezu armētu plēvi, savukārt siltumnīcai «ALBO» 280 mikronu balto PE plēvi. Siltumnīcas «NOVA» plēvei ir augstāka noturība pret saules ultravioleto starojumu, tā palielināta no 3% uz 5%.

Visām uzņēmuma «Averto» ražotajām siltumnīcām rāmis ir izstrādāts no cinkota tērauda, tā diametrs ir 25 un 32 mm, bet stiprinājumiem tiek izmantotas skrūves, kā arī rāmim ir izveidotas speciālas siltumizolējošas caurulītes, lai novērstu risku, ka plēve, saskaroties ar saulē sakarsušo rāmi, varētu tikt bojāta.

www.averto.lv

Speciālās līmlentes var iegādāties uzņēmumā «Averto». Turklāt tās var izmantot ne tikai siltumnīcām «ALBO» un «NOVA», bet arī jebkura cita ražotāja plēves siltumnīcām.

Ja ražotājs ir ieguldījis līdzekļus kvalitatīvā siltumnīcas plēvē un karkasā, maz ticams, ka taupīs tās izmēram – augstumam un platumam. Lielākā daļa Latvijā piedāvāto siltumnīcu ir 1,70 – 1, 80m augstas. Brigita Rībena uzskata, ka, audzējot jsalātus, ar šādu augstumu pietiek, bet, ja audzē tomātus, tas ir par maz. Jo lielāka brīvība augam, jo tas labāk jūtas un aug.

www.averto.lv

www.averto.lv

Armētas plēves siltumnīcā raža ienākas ātrāk

Uzņēmums «Averto» izstrādā armētas un PE tuneļveida plēves siltumnīcas. Armētā un PE plēve ir vienlīdz izturīgas un ilgmūžīgas, arī cenas ziņā tās neatšķiras. Atšķirība ir sekojoša - armētajā plēvē ir iestrādāts plastmasas siets, kas to padara mehāniski izturīgāku. Ja armētu plēvi nejauši sabojā, piemēram, iecērt tajā ar lāpstu, bojājums neiet tālāk, nekļūst lielāks. Armētā plēve arī nelaiž siltumnīcā tiešus saules starus, tādejādi pasargājot augus no apdegšanas. Armētās plēves siltumnīcu vislabāk izvēlēties, ja plāno stādīt agrā pavasarī, jo tā uzņem saules siltumu un to akumulē sevī, tāpēc raža ienākas apmēram divas, trīs nedēļas agrāk.

PE siltumnīcas plēve parasti ir baltā krāsā, un to vislabāk izvēlēties, ja paredzēts stādīt vēlā pavasarī vai vasaras sākumā. PE plēve mazāk pievelk saules starus, tādēļ vasarā siltumnīcā nebūs pārāk liels karstums un sutoņa.

www.averto.lv 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu