Sindija Meluškāne: Cīņa par vietu bērnudārzā jūlijā un augustā (50)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vidējā meita Anna septembrī sāks mācīties pirmajā klasē un tas nozīmē, ka 30. jūnijā ir viņas pēdējā diena bērnudārzā, jūlijā un augustā bērnudārza viņai vairs nav. Ko darīt?

Protams, ka es vēlētos šos divus vasaras mēnešus pavadīt kopā ar bērniem un nestrādāt. Taču tā kā man ir jauns darbs, atvaļinājumu šovasar nevaru izmantot, un pat, ja varētu – atvaļinājums ir tikai mēnesi garš. Arī vīrs savu atvaļinājumu pa atsevišķām dienām tikpat kā izmantojis bērnu slimošanas laikā – mums ir četri bērni, trīs no viņiem pirmskolas vecumā. Atgriežoties pie Annas – man šķiet, ka septiņgadīgs bērns nevar vasarā uz diviem mēnešiem palikt mājās viens pats. Arī vecmāmiņas mums nevar palīdzēt, viena ir strādājoša, otrai daudz citu pienākumu un abas dzīvo tālu no mums. Un pat tad, ja viņas varētu palīdzēt – tas taču ir par traku aizvest bērnu prom uz diviem mēnešiem! Nu, ko, apņēmības pilna nolēmu cīnīties par vietu pašvaldības iestādē.

1.Visupirms vērsos pie mūsu bērnudārza vadītājas, vaicājot, vai ir kāda iespēja Annai bērnudārzu apmeklēt arī jūlijā un augustā, jo zinu, ka draudzenes dēls pagājušā augustā bērnudārzu apmeklēja, lai arī septembrī uzsāka skolas gaitas. Mūsu bērnudārza vadītāja atbildēja, ka viņai neesot nekādu iespēju mums palīdzēt. 30 jūnijā meitu no bērnudārza atskaita un viņa pat gribēdama nevarot viņai vairs piedāvāt vietu dežūrgrupā, kur jau tāpat vietu nepietiekot.

2. Zinot, ka Rīgas mērs Nilš Ušakovs (vai viņa pārstāvji) aktīvi atbild viņam adresētiem jautājumiem tvitter.com (esot pat gadījumi, kad vienā dienā mamma pasūdzas twitterī par ielūzušu grīdu bērnudārza rotaļlaukumā un jau nākamajā dienā tur sākušies remontdarbi), aizsūtu viņam ziņu tviterī, pievienojot arī labklājības ministri Ilzi Viņķeli. «Lūdzu padomu – kur vasarā likt 7 gadus veco meitu, kuru 30. jūnijā izraksta no b.d. Vēl par mazu, lai paliktu viena». Nils Ušakovs (@nilushakov) šoreiz klusē, taču atbild Viņķele (@Vinkele): «Mūsu ģimene pastarīša pieskatīšanai vasarā kombinējas ar vecmāmiņu, vecākajiem brāļiem un vecāku radinieci. Tieši tādēļ atbalstu skolas sākšanu 6 g.v. un īsāku vasaras brīvlaiku».

3. Twitter diskusijai pievienojas vēl kāda māmiņa @evita_purina, sakot:

«Dēla pirmo klasi tāpēc atceros kā lielāko murgu. Ir sajūta, ka par to netiek domāts vispār. Pēc pieredzes (mums gan tikai 3 kopā) šajā vecumā ģimenes garīgā veselība ar abu vecāku strādāšanu teju nesavienojama :( » Skarbi, vai ne?

4. Ja reiz Nils Ušakovs man neatbild, zvanu Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītājai Eiženijai Aldermanei, pareizāk sakot RD sabiedrisko attiecību birojam, lūdzot uzzināt Aldermanes viedokli. Sabiedrisko attiecību projektu koordinators Viktors Daugmalis atstāsta, ka Aldermane esot pārsteigta par šādu situāciju, tā nevajadzētu būt, bērnudārzam vajadzētu būt pieejamam līdz septembrim un, ja tiešām šāda problēma radusies, man esot jāzvana Rīgas domes Izglītības pārvaldes Pirmskolu nodaļas vadītājai Iveta Naglai, viņa šo jautājumu nokārtošot un vieta bērnudārzā tikšot nodrošināta! Nu labi... Esmu domājusi, kas būtu, ja tajā dienā tiešām būtu sazvanījusi Ivetu Naglu? Vai viņa būtu iekārtojusi manu meitu kādā bērnudārzā? Katrā ziņā Ivetas Naglas telefons tajā dienā klusēja un es piezvanīju uz citu numuru Pirmskolu nodaļas galvenai speciālistei Dzintrai Kosai un neteicu, ka esmu žurnāliste, bet tikai kā mamma vaicāju, vai pirmskolas nodaļa man var palīdzēt nodrošināt meitai bērnudārzu vasaras mēnešiem? Dzintra Kosa bija ļoti pārsteigta, ka kāds ieteicis zvanīt Pirmskolu nodaļai, Rīgā taču esot vairāk kā 100 bērnudārzi, nodaļa taču nevar kārtot visu Rīgas bērnudārzu problēmas! Viņa ieteica parunāt ar vadītāju, varbūt viņa man varot palīdzēt. - Kā? Vadītāja taču man teica, ka viņai neesot nekādu iespēju, tiesību un pilnvaru man palīdzēt. Dzintra Kosa skaidro, ka tā gluži neesot, vadītājam esot iespējas bērnu uz laiku ievadīt no jauna bērnudārznieku sarakstā. Ja vien bērnudārza vadītājs ir ar mieru uzņemties papildus klapatas. Tai pat laikā Dzintra Kosa visu laiku aicināja mani būt saprotošai un saprast abas puses, arī vadītāju. Turklāt vecākiem esot jārēķinās, ka šādas problēmas pastāv jau kopš 1968. gada, kad viņas pašas bērni gāja bērnudārzā un vecākiem pašiem arī jādomā, kā risināt bērna pieskatīšanu, jo bērnam taču arī vajag atpūsties un sagatavoties skolai. Vai tad es iedomājos, ka vienā dienā bērns dosies uz bērnudārzu un jau nākamajā uz skolu?

– Jā, es piekrītu, bet kā, lai es to nodrošinu, ja mums ar vīru šovasar ir jāstrādā? – Bet ko tad jūs darīsiet 1. klases skolas brīvlaikos – Dzintra Kosa man pavaicā? Tiešām – labs jautājums. Jo likums paredz, ka, atstājot bērnu, kas jaunāks par deviņiem gadiem, bez pieskatīšanas, vecākiem var atņemt aprūpes tiesības!

5. Pēc šīs sarunas ar vecāko referenti vēlreiz zvanu sabiedrisko attiecību projektu koordinatoram Viktoram Daugmalim, sakot, ka pirmskolas izglītības nodaļa bijusi visai pārsteigta par manu lūgumu risināt šo problēmu. – Vai jūs runājāt ar Ivetu Naglu? – Vai tad nodaļas atbildes ir atkarīgas no tā, ar kuru cilvēku nodaļā runā?

6. Pēc sarunas ar Dzintru Kosu, kura norādījusi, ka bērnudārza vadītāja man var palīdzēt, ja vien to vēlas, vēršos vēlreiz pie mūsu bērnudārza vadītājas, sakot, ka nodaļā man ieteikuši rakstīt viņai rakstisku iesniegumu, jo bērnudārzam esot iespēja nodrošināt pieskatīšanu. Bērnudārza vadītāja man saka, ka tas neko nedošot, vienīgais, ko varu darīt - elektroniski pieteikt Annu no jauna bērnudārza rindā, taču izredžu tikt mums vienalga nav, jo rindā priekšā būšot daudz citu bērnu.

7. Atkal zvanu RD sabiedrisko attiecību projektu koordinatoriem. Šoreiz Dzintra Āboliņa man atsūta rakstisku atbildi:

Šo jautājumu regulē Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.123, Rīgā 2011.gada 19.maijā (prot. Nr.57, 2.§) «Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju»

46. Izglītības iestāde, kuru bērns apmeklējis pirms pamatizglītības uzsākšanas vecuma sasniegšanas (izņemot gadījumu, ja Izglītības iestādē saņemts šo noteikumu 40.punktā minētais iesniegums un atzinums), vecākiem vai bērna likumiskajam pārstāvim izsniedz pirmsskolas izglītības satura apguves vērtējumu (3.pielikums) un izziņu par programmas apguvi un līdz 30.jūnijam pieņem lēmumu par bērna atskaitīšanu no Izglītības iestādes.

Pamatojoties uz iepriekšminēto, ja bērns ir iestādi absolvējis, tad viņš vairs neskaitās iestādes audzēknis un viņam nav nekāda likumīga pamata iestādi apmeklēt. Turklāt, tiek komplektētas jaunās grupas, uzņemti jauni audzēkņi, lai iestāde pēc atvaļinājuma varētu uzsākt darbu jau ar no jauna nokomplektēto grupiņu audzēkņiem.

Ieteikums vecākiem – bērns var apmeklēt Rīgas pašvaldības nodrošinātos bērnu pieskatīšanas centrus, kas bērniem pieejami bez maksas, saraksts, koordinātes pieejamas interneta vietnē e-skola.lv. Tāpat var apmeklēt kādu no atklātajām nometnēm, kas paredzētas arī bērniem, kas tikko pabeiguši bērnudārzu. Nometņu saraksts pieejams interneta vietnē e-skola.lv sadaļā «Aktuāli», turklāt informācija par katru nometni, tās programmu, ja tādu nometnes organizētāji iesūtījuši, tiek publicēta minētajā interneta vietnē sadaļā «Jauniešiem», apakšsadaļā «Nometnes», tāpat bērni var apmeklēt brīvā laika centrus un istabas, to koordinātes un darba laika grafiks vasaras mēnešos pieejams interneta vietnē www.e-skola.lv sadaļā «Aktuāli».

Aplūkoju abas minētās sadaļas un tiešām Rīgā ir četras bezmaksas pieskatīšanas centri – katrs savā Rīgas galā, kur iespējams bez maksas uz trim stundām priekšpusdienā vai pēcpusdienā atstāt bērnus, kas vecāki par trim gadiem. Interesanti, vai manu darba dienu arī tāpēc saīsinās uz trim stundām?

Izpētu arī nometņu sadaļu. Lielākā daļa no šīm nometnēm darbojas jūnijā, dažas augustā, jūlijā – neatrodu nevienu!

8. Nolemju zvanīt Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktoram Guntim Helmanim. Viņš taisnojas, ka bērnudārziem esot ļoti sarežģīts cilvēkresursu jautājums, audzinātājām esot pārslodze, – neesot, kas strādā vasarās. – Bet vai tiešām nav iespējams sastādīt atvaļinājuma grafiku, lai vismaz pāris dežūrgrupas strādātu arī vasarās? Kāpēc privātie bērnudārzi šo pakalpojumu nodrošina 12 mēnešus gadā, bet pašvaldības bērnudārzi tikai 11? Lai nu kā Helmanis diplomātiski saka paldies par jautājumu, lūkošot, ko darīt lietas labā. Solu viņam pārzvanīt.

9. Visbeidzot pēc divām nedēļām sazvanu Ivetu Naglu, kas atgriezusies no atvaļinājuma – diemžēl pretēji Daugmaļa solītajam man vietu bērnudārzā nepiedāvā, bet iesaka vest meitu uz privāto bērnu dārzu un saņemt Rīgas Domes līdzfinansējumu Ls 93 apmērā.

10. Zvanu uz privāto pirmskolas izglītības iestāžu vadītājai Dainai Kājiņai, lai uzzinātu, vai tas atbilst patiesībai? Viņi par šādu iespēju dzird pirmo reizi un sola noskaidrot. Pēc brīža atzvana un saka: «Ja Nagla tā ir teikusi, mēģini!» Saprotu, ka precedentu nav, lai gan būtu taču tikai normāli, ja gan vecāki, gan privāto bērnudārzu vadītāji būtu informēti par šādu iespēju!

Murgs! Vai, ne? To pat izlasīt grūti un piņķerīgi! Bet es taču tikai gribu, lai pašvaldība man palīdz nodrošināt septiņgadīga bērna pieskatīšanu! Manuprāt, atbalstu, ko vēlos sagaidīt no pašvaldības var nodrošināt elementāri, nodrošinot bērnudārza pakalpojumu 12 mēnešus gadā, arī tiem bērniem, kas rudenī uzsāk skolas gaitas. Bet man jāvelta milzīga enerģija, laiks, lai par to cīnītos! Ziniet, man kā strādājošai četru bērnu mammai, darbu un pienākumu netrūkst...

Bet šis ir stāsts par valsts un pašvaldības atbalstu ģimenēm ar maziem bērniem, arī par demogrāfijas politiku, jo, runājot par sešgadnieku, septiņgadnieku, arī astoņgadnieku pieskatīšanu vasarā un pirmo klašu skolas brīvlaikos – vecāki šī jautājuma risināšanā tiek pamesti vieni. Turklāt nav arī skaidri definētu noteikumi, ko vecāki šādā situācijā vispār var darīt? Jo ir bērnudārzi, kas tomēr atrod vietu topošajiem pirmklasniekiem arī jūlijā un augustā...

Komentāri (50)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu