Skats uz augšu – skats nākotnē

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Laimīgā Māja»

Griesti ir ļoti svarīga telpas daļa, lai arī daudzkārt to atstājam novārtā ar aizsegu «gan jau tāpat neviens nepamanīs». Bieži istabas augšdaļu pamana pirmo.

Neraugoties uz dažādajām problēmām (Jūs applūdināt spējīgi kaimiņi, mitras telpas u.c), ar kurām nākas rēķināties izvēloties griestu veidu, iespējami dažādi risinājumi, ar kuru palīdzību iespējams dažādus defektus ne vien novērst, bet nereti arī padarīt par efektiem. To apdares kvalitāte un izmantotie materiāli palīdz telpu padarīt omulīgu, mājīgu, radīt tajā vēlamo noskaņu un stilu.

Apmesti griesti – viens no senākajiem griestu apdares veidiem. Šo apdares veidu, lai arī tas jau kļuvis par sava veida klasiku, labāk uzticēt profesionālim. Tas tādēļ, ka tā uzklāšanai nepieciešamas iemaņas. Ja agrāk vairāk izmantoja uz kaļķa bāzes veidotu apmetumu, tad tagad ģipša, jo to vieglāk uzklāt un nav nepieciešamības pēc speciālista pieaicināšanas veicot
balsināšanu. Kad darbs padarīts, iespējami dažādi tālākās rīcības plāni – atstāt to bez tālākas apdares vai krāsot, aplīmēt ar tapetēm vai nosegt ar apdares plātnēm.

Griestu pārklāšana ar ūdens - emulsijas krāsu ir jau izsenis pārbaudīta metode. Tā prasa daudz pacietības un maksimāli labu apgaismojumu. Ja pieļautas kļūdas atstājot nelīdzenumus vai neuzklātas krāsas pleķīšu veidā, tad ziniet – tik vienkārši izlabot tās nesanāks! Šis griestu apdares veids visvairāk piemērots dzīvokļos, kur griestu augstums nesniedz plašas to apdares
iespējas.

Krāsojamās tapetes ir otrs variants, kas labāk der zemo griestu īpašniekiem. Tās itin labi noslēpj defektus – plaisas, negludumus. Tapetes ir labs risinājums – lēts, ātrs un samērā vienkāršs veids kā pārveidot telpas interjeru. Turpmākā izvēle jau atkarīga no gaumes –
tapešu raksta vai krāsojuma. Neprecīzas uzklāšanas rezultātā var rasties defekti, kurus novērst nav sevišķi grūti. Parasti pietiek ar pastiepšanu un/vai liekā nogriešanu. Rīgas veikalos pieejami divi tapešu veidi – papīra un vinila.

Pirmās ir grūtāk uzklāt, arī krāsas patēriņš lielāks, taču tās ir lētākas; otrās – elastīgākas. Līmējamās griestu plāksnes ir viens no vienkāršākajiem un ne sevišķi dārgajiem apdares risinājumiem. Plāksnes iespējams ātri un viegli uzklāt, tās apslēpj griestu reljefa un citus defektus, to uzklāšana neprasa īpašu meistarību, tās nodrošina papildus siltuma siltuma
un skaņas izolāciju, tās var līmēt pie jebkuras virsmas. Rīgas veikalos sastopamas taisnstūra
un kvadrātveida plāksnes, kas izgatavotas no īpaši veidota polistirola. Nopērkamas baltas, krāsainas vai vienkāršas plāksnes. To virskārta var būt pārklāta ar koku, audumu, lūka pinumu, marmoru imitējošu plēvi.

Koka dēlīšu griestu apdare īpaši iecienīta lauku mājās, atpūtas un pirts telpās. Koka grīda telpu padara dabisku, mājīgu, siltāku. Galvenais apdares trūkums – materiāls pakļauts apkārtējās vides ietekmei. Atkarīgs no interjera, kādi dēļi tiek izmantoti. Parasti griestiem izmanto spundētos dēļus, taču iespējams izmantot arī parastus dēļus un latas.

Turpinot tēmu par koka dēlīšu griestiem... tos iespējams tālāk apstrādāt, lai panāktu efektu un
pietuvinātos vēlamajam interjeram. Dēlīšus iespējams vecināt, balināt un, protams, lakot, lai saglabātu koksnes dabisko izskatu.

Koksnes finiera griesti savā ziņā ir ļoti līdzīgi dēļu griestiem savās izmantošanas iespējās. Tomēr finiera apdari iespējams izveidot vieglāk un ātrāk. Ar to var panākt savdabīgu, pat ekskluzīvu interjera akcentu. Finieris mazāk pakļaujas mikroklimata ietekmei. Šādas virsmas iespējams lakot, krāsot un beicēt.

Plastikāta dēlīšu griesti izveidoti kā alternatīva koka dēlīšiem. Pēc apdares, formas, krāsas tie bieži vien atgādina savus koka «radiniekus», taču vairāk piemēroti ir mitrai videi – vannas istabām, dušas telpām, tualetēm un virtuvēm. Tos ir viegli piestiprināt un kopt.

Ne tik tradicionāls kā iepriekš minētie ir šķidro tapešu risinājums. Šis griestu apdares veids ir ļoti piemērots mājokļos, kur skaņas gaisa vai grunts vibrāciju rezultātā rodas plaisas. Tas ir viegli uzklājams, noņemams, labojams un uzklājams no jauna. Šķidrās tapetes var tikt izgatavotas no kokvilnas šķiedrām (vizuāli ļoti līdzīgas tapetēm) un viskozes (ar spīdumu).

Lai kādu apdares materiālu Jūs izvēlētos, galvenais atcerēties, ka galvenais, lai tas atbilst funkcionālajām un vizuālajām prasībām un ir piemērots telpas mikroklimatam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu