Šķībi zobi – nav līkas kājas (30)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: hectorlandaeta, CC BY-SA 2.0

Kāda mana paziņa sasniedzot 30 gadu vecumu nolēma uzlikt zobiem breketes. Zobi neesot vienādi, to vajag labot.

www.3ade.lv?

Kādas problēmas risina breketes:

  1. Uz iekšu virzīti zobi
  2. Nelīdzenas zobu rindas
  3. Pārāk cieši izvietoti
  4. Pārāk lielas atstarpes starp zobiem
  5. Dziļš sakodiens

Lai izlabotu sakodienu un izlīdzinātu zobus nepieciešams laika periods no 8 mēnešiem līdz 2 gadiem. Pareizo risinājumu dotajai problēmai var ieteikt tikai ortodonts (nevis parasts stomatologs). Ortodonts veiks zobu un mutes apskati, veiks rentgenu un sastādīs ārstēšanās plānu. Nedomājiet, ka ieliksiet breketes un aizmirsīsiet par tām līdz par izņemšanas brīdim.

Vispirms visi zobi būs jāsalabo, jānovērš visi iekaisumi un ja nepieciešams – jāveic protezēšana. Tikai pēc tam kad zobi ir absolūti veseli var ķerties pie breketēm. Visu ārstēšanas laiku jums regulāri un ar lielu atbildību būs jāapmeklē savs ārstējošais ārsts. Katrā vizītes reizē viņš koriģēs un brekešu izvietojumu.

Kad vēlamais rezultāts tiek sasniegts, breketes tiek noņemtas un zobi nopulēti.

Pēc tam ārsts izgatavo reteinerus, kas saglabās jūsu sakodienu. Šī konstrukcija palīdz noturēt zobus ideālajā stāvoklī. Šis periods ilgs vēl apmēram divus gadus. Izlaist šo posmu nekādā gadījumā nedrīkst, savādāk jūsu zobiņi atkal kļūs šķībi.

Mēdz būt divu veidu reteineri: noņemamie – retensijas kapes un retensijas plates. Un fiksētais reteiners – metāliska stieplīte, kuru piestiprina zobiem no iekšpuses.

Neērtības

Ja jūsu darbs saistīts ar pastāvīgām pārrunām, ņemiet vērā, ka sākuma periodā jūsu dikcija nedaudz mainīsies.

Tagad jūs nevarēsiet grauzt ābolus, būs jāsagriež nelielos gabaliņos.

Zobus būs jātīra divtik rūpīgi, jāizmanto speciālu zobu birsti un zobu pastu.

Pēc katra «pievilkšanas» seansa nākamo 3-4 dienu laikā būs jūtams ievērojams zobu diskomforts.

Breketes mēdz būt dažādas:

Metāliskas

Pati populārākā un lētākā korekcijas metode. Var tikt izpildīta dažādu ziediņu, dzīvnieciņu un krāsu veidā. Tiesa šādas breketes būs ļoti pamanāmas.

Keramiskās

Pastāv uzskats, ka šīs ir viskomfortablākās nēsāšanai. Keramika ir maz pamanāma un hipoalerģiska, tiesa ne visai izturīga.

Safīra

Gatavo no mākslīgi audzētiem safīra kristāliem, tāpēc arī maksā ievērojami dārgāk. Nemanāmas uz zobiem, bet parasti tās jānēsā ilgāk nekā metālu.

Lingvālā brekešu sistēma

Ieteicamas dziļa sakodiena gadījumos. (Izvietotas uz zobiem mēles pusē)Absolūti neredzamas, bet ļoti grūti kopjamas. Zobu tīrīšana prasīs ļoti daudz laika.

Pašregulējoša sistēma

Jaunās paaudzes breketes. Šīs neprasa zobu izraušanu, pat pie ļoti cieši saspiestiem zobiem. Sakodiens tiek labots ļoti ātri, tomēr uz šīs breketes ir diezgan pamanāmas.

Noņemamās kapas

Plastikāta uzmavas, ko uzvelk visai zobu rindai. Ar datora palīdzību katras divas nedēļas tiek izgatavotas jauna kapas. Tās ir gandrīz nemanāmas un ļoti līdzinās jauniem keramiskajiem zobiem :). Tās ir jānoņem ēšanas un zobu higiēnas laikā. Piemērotas tikai nelielas zobu nobīdes gadījumos.

Ja plusi, tad var atrast arī mīnusus...

Vairumā gadījumu, kad zobi ir pārāk cieši saauguši, ārsti izrauj ceturtos vai sestos zobus. Tādējādi atbrīvojas vieta, lai pārējie zobi varētu pareizi izlīdzināties. Taču, cik pareizi un cik daudz, tas manuprāt būtu jāzin jau laikus. Ne jau vienmēr runājot par pareizumu un veselīgumu ārsti ņem vērā arī sejas estētisko pusi. Piemēram, likvidējot aizmugurējos zobus, var «aipeldēt» sejas ovāls, var rasties vai pastiprināties deguna un mutes rievas un pat zods var sākt «staigāt». Tādējādi padarot jūs par dažiem gadiem vecākas.

Japāņu zinātnieki, veicot pētījumus ar mērkaķiem un žurkām, konstatējuši sakarību starp zobu daudzumu un atmiņas apjomu. Kad ārsts izrauj zobu, tiek pārrauts nervs, kas savienots ar smadzenēm. Šie rezultāti šokējuši pat pašus zinātniekus: nevienam neienāca ne prātā, ka sēžoties stomatologa krēslā mēs ikreiz zaudējam daļiņu savu atmiņu un lēnām bojājam sev smadzenes! Savukārt zviedru speciālisti veikuši eksperimentus ar cilvēkiem. Eksperimentā piedalījās 1962 cilvēki vecumā no 35-90 gadiem. Zinātnieki noskaidroja, ka izraujot dzerokļus, cilvēkiem pasliktinās atmiņa.

Cilvēki, kuriem brekešu dēļ izrauti zobi, bieži vien sūdzas par ilgstošiem dikcijas traucējumiem, mīmikas grūtībām un pastāvīgu diskomforta sajūtu mutē. Padomājiet labi, vai viens šķībs zobs vai neliela sprauga zobos ir šo mocību vērts....?

Un vēl, daudzu eiropiešu un aziātu tautu ticējumi vēsta, ka Dievs ir īpaši labvēlīgs pret cilvēkiem ar spraugu priekšzobos. Savukārt, ja šī sprauga ir tik liela, ka cauri var izvērt monētu – tā ir veiksmes un bagātības zīme. Kāda gan es biju muļķe, kad aizmūrēju šo spraugu :)

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu