Skolā dēlu sit

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

 Kādas mammas stāsts:

«Esmu 3 bērnu māmiņa. Dēlam ir 9, vidējai meitai 8 un jaunākajai meitai 7 gadi. Dēls ir ļoti spītīgs. Situācija ir tāda, ka skolā lielākās klases zēni viņu kaitina, apsmej un arī iekausta. Un dēls sāk ārdīties, sit viņiem ar to, kas pagadās pa rokai, un lielos tas tikai uzjautrina. Skolotāji redz tikai to brīdi, kad dēls aizstāvas un aizrāda dēlam.

Mans jautājums, vai tas var būt par iemeslu, ka viņš dara pāri māsām, ja kaut ko nepasaka tā, kā vajag? Kad gribu ar viņu par to pāri darīšanu parunāt, viņš neklausās. Ja kaut ko aizrādu, viņš atkliedz (nevis normāli atbild), ka viņu kaitina. Gribēju aptiekā nopirkt kaut ko nomierinošu (kādu nomierinošu sīrupu varu iegadāties?), devu arī baldriānu tabletītes, bet neredzēju nekādu uzlabojumu.

Vai tiešām vienīgā iespēja ir vest tikai pie speciālista? Jo man šķiet, ka viņš vienkārši netiek ar sevi galā. Jo viņš jau pats neko nestāsta, ka viņam dara pāri, bet māsas to man saka. Gandrīz katru dienu, kad māsas atbrauc no skolas, pirmais teikums, ko viņas man saka – brāli atkal kaitināja.

Tas jau notiek trešo gadu. Kad runāju ar klases audzinātāju, viņa teica, ka viņa neko nevar darīt, ka man pašai jārunā ar zēniem. Esmu jau ar dažiem runājusi, bet viņi tikai pasmejas par mani. Nezinu, ko iesākt!»

Komentē klīniskā psiholoģe Daina Dziļuma:

«Pēc Jūsu teiktā var saprast, ka Jūsu dēls atkārtoti, ilgāku laiku tiek apsmiets un iekaustīts no skolas biedru puses. Bieži vien bērni, kuri cieš no vienaudžu vardarbības jūtas vainīgi un nestāsta vecākiem un citiem pieaugušajiem par notikušo. Dažreiz bērni nestāsta par vienaudžu vardarbību, jo netic, ka pieaugušie varētu palīdzēt vai arī baidās, ka pēc pieaugušo iejaukšanās situācija varētu pasliktināties. Atbildot uz jautājumu par pāridarīšanu māsām, nevar atbildēt viennozīmīgi – bērns, kurš cieš no vienaudžu vardarbības, var citā situācijā izlādēt savas negatīvās emocijas pret citiem, tomēr tā nav vienmēr, kā arī šādai uzvedībai var būt arī citi iemesli.

Noteikti nevajadzētu atstāt bez ievērības šādu situāciju, jo vienaudžu vardarbībai var būt arī dažādas sekas – vainas izjūta, zems pašvērtējums, koncentrēšanās spējas mazināšanās, var pazemināties sekmes mācībās, bērns var sākt kavēt stundas, neapmeklēt skolu, var parādīties dažādi fiziskie simptomi, saskarsmes grūtības, izjūtot vienaudžu savstarpējo vardarbību ilgākā laika posmā, var rasties depresija. Ja pēc sarunas ar klases audzinātāju nekas nemainās, noteikti jārunā par šo situāciju ar skolas vadību. Tā kā Jūs sakat, ka arī mājās ir grūtības ar dēla uzvedību, iespējams, Jums noderētu psihologa konsultācija, lai izprastu dēla uzvedības iemeslus un pārrunātu iespējamos risinājumus.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu