Skolēna piekaušanā vainotā zēna māte: Patiesais vainīgais palicis nesodīts (58)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ! Santiago Alvarez !, CC BY-NC-ND 2.0

Pērn Jaunjelgavas vidusskolā piekautā bērna lietā vainotā Vecumnieku novada zēna māte neaizstāv tikai savu atvasi, bet vēlas taisnīgu izmeklēšanu, jo viņas rīcībā esot informācija, kas ļauj secināt, ka izmeklēšana veikta pavirši, vainīgais palicis nesodīts un tiekot vajāti pilnīgi citi bērni un viņu vecāki.

Tā aģentūrai LETA pa tālruni šodien skaidroja Vecumnieku novada zēna māte Evija. Viņa uzskata, ka ar mediju starpniecību izvērsta vajāšanas kampaņa uz baumu un apšaubāmas izmeklēšanas pamata, pavirši atkārtojot amatpersonu kļūdas, un vienīgi Bauskas rajona tiesa bijusi iedziļinājusies problēmā.

Viņa sarunās ar bērniem noskaidrojusi, ka pastāvot iespēja, ka mazā zēna sitējs bijis pilnīgi cits, kurš administratīvajā lietā netiekot pieminēts un palicis nesodīts. Daži bērni skolā pat zinot, kurš tas bija.

Evija skaidroja, ka viņa neesot iespītējusies un drīzāk jūtoties vajāta, taču viņai esot principiāli noskaidrot patiesību. Pat ja vainīgs būtu viņas dēls, tam jābūt pierādītam, bet viņa uzskata, ka policija lietu bija izmeklējusi ļoti pavirši un viņas dēls un otrs zēns atzīti par vainīgiem uz savārstījumu, nevis pierādījumu pamata.

Viņa pauda, ka neuzskata savu dēlu par «eņģelīti» un viņam gadoties uzvedības problēmas, kā arī viņa sadarbojoties ar skolu, taču šajā piekaušanas gadījumā, viņasprāt, Latvijas vara demonstrējot Jaunjelgavas bērniem, kā ar pavirši veiktu darbu un juridisku varu varot mierīgi sodīt nevainīgus cilvēkus un vainīgo atstāt nesodītu.

Viņai esot nepieņemami, ka gaidāmo morālā kaitējuma piedziņu gatavojas iztiesāt Aizkraukles rajona tiesa, jo Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu nams jau esot nodemonstrējis tādu pašu paviršību, rakstveida procesā atzīstot tikai policijas paviršību un neizvērtējot pretrunas lietā, kuras esot konstatējusi Bauskas rajona tiesa, kas atcēla Administratīvās komisijas lēmumu par sodu.

Savukārt Administratīvā komisija lēmusi atbilstoši policijas konstatētajam, neapšaubot policijas darbu.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva informācija, Vecumnieku novada domes administratīvās komisijas vadītāja Līga Šķiliņa aģentūrai LETA pērn skaidroja, ka lietā esot daudz nesakritību un apšaubīt šo lietu ir pamats gan cietušā zēna ģimenei, gan vainotā zēna ģimenei.

«Mūsu novada ģimene vainu neatzīst, un savā ziņā pamatoti, jo lietas apstākļos ir vairākas nesakritības, piemēram pretrunīgi atšķiras notikumu laiki, tāpat, pieļauju, ir pamats neapmierinātībai arī cietušā zēna ģimenei,» skaidroja Vecumnieku administratīvās komisijas vadītāja.

Viņa iepriekš pauda uzskatu, ka visām iesaistītajām ģimenēm ir pamats pieprasīt pārskatīt šo lietu.

Kā ziņots, pērn Jaunjelgavas vidusskolā piekautā bērna māte patlaban vēlas piedzīt 27 000 eiro morālā kaitējuma atlīdzību.

Pēc pērn Jaunjelgavas vidusskolā piekautā bērna mātes un zvērinātu advokātu biroja «Borenius» iniciatīvas Aizkraukles rajona tiesa ierosinājusi lietu, kurā tiek prasīta morālā kaitējuma atlīdzināšana no divām vardarbībā vainoto skolēnu ģimenēm - pa 10 000 eiro no katras, kā arī cietusī puse ir iesniegusi pieteikumu Jaunjelgavas pašvaldībai, kurai tiek lūgts atlīdzināt 7000 eiro.

Pirms tam, šā gada 5.martā, Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā tiesa nolēma mainīt pirmās instances tiesas lēmumu un zēna mātei piemērot 70 eiro naudassodu. Lietu Aizkrauklē skatīja rakstveida procesā, un lēmums nav pārsūdzams.

Savukārt pērn 26.novembrī Bauskas rajona tiesa atcēla Vecumnieku novada domes Administratīvās komisijas noteiktos sodus piekaušanā vainotā zēna mātei abās administratīvā pārkāpuma lietās. To lēmumu, kurš attiecas uz piekaušanu, apelācijas instancē pārsūdzēja cietušā pārstāvji, un lieta tika pārsūtīta apgabaltiesai.

Jau ziņots, ka pērnā gada aprīlī Jaunjelgavas vidusskolā notika incidents, kurā piekauts pirmās klases skolēns.

Valsts policijā tika veikta pārbaude, tostarp saņemts tiesu medicīnas eksperta atzinums, kurā norādīts, ka cietušajam nodarīti maznozīmīgi miesas bojājumi, kas nav radījuši nopietnus fiziskās veselības traucējumus. Izvērtējot pārbaudes rezultātus un tiesu medicīnas eksperta atzinumu, konstatēts, ka divi nepilngadīgie izdarījuši administratīvo pārkāpumu, kas paredzēts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā - maznozīmīgu miesas bojājumu tīša nodarīšana. Līdz ar to atbildīgajām Vecumnieku un Jaunjelgavas pašvaldību institūcijām tika nosūtīta administratīvā pārkāpuma lieta, lai lemtu par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu abiem nepilngadīgajiem.

Valsts policija bija ierosinājusi piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus diviem nepilngadīgajiem, kuri Jaunjelgavas vidusskolā nodarīja miesas bojājumus 1.klases skolēnam.

Gan Vecumnieku novada domes Administratīvā komisija, gan Jaunjelgavas novada domes Administratīvā komisija no policijas saņemtajā lietā konstatēja noilgumu attiecībā uz zēnu pārkāpumiem, tāpēc sestās klases zēniem sodu nepiemēroja, bet viņu mātēm piemēroja naudas sodus.

Administratīvā pārkāpuma protokols abu nepilngadīgo mātēm noformēts par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu, kas paredz brīdinājuma izteikšanu vai naudas sodu līdz 100 latiem. Vecumnieku novada Administratīvā komisija viena zēna mātei piemēroja sodu arī par zēna uzvedību skolā.

Komentāri (58)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu