Skolēni atklāj putras vēstniecību un cienā ministrus (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ziņu aģentūra f64

Starptautiskās Putras dienas čempionātā, ko skolās organizēja AS «Rīgas Dzirnavnieks» kopā ar Veselības ministriju, Valsts izglītības satura centru (VISC) un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC), piedalījās vairāk nekā 25 000 skolēnu no dažādiem Latvijas reģioniema Inese Ozoliņa, Putras programmas koordinatore, informēj.

10.oktobrī daudzviet pasaulē tika svinēta Putras diena. Latvijas skolās šajā dienā notika vērienīga akcija - Putras dienas čempionāts «Kļūsti stiprs un drosmīgs kā Herkuless», kurā bērni apguva, kāpēc ir jāēd graudaugi. Čempionāts ir vērienīgās Putras programma skolās noslēguma pasākums, kas tika veltīts bērnu izglītošanai par putru veselīgumu, tādējādi aicinot tos neveselīgo našķu vietā izvēlēties sātīgu un veselīgu maltīti.

Rīgas Teikas vidusskolā kopā ar bērniem Putras dienai veltītā stundā piedalījās arī Veselības ministre Ingrīda Circene: «Uztura paradumi veidojas skolas gados, tāpēc ir tik svarīgi ne tikai stāstīt, bet ar savu piemēru rādīt, ka veselīgs uzturs ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Pilnvērtīgas brokastis ir priekšnoteikums aktīvas dienas sākumam, tāpēc manā ēdienkartē putra ir iekļauta katru dienu. Tas ir moderni un galvenais - tas ir veselīgi!».

Savukārt Rīgas 34.vidusskolā Putras čempionātu klātienē vēroja Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis: «Graudaugi ir veselīga uztura piramīdas pamats, savukārt valsts pamats ir veseli bērni. Cilvēka ēšanas paradumi veidojās jau bērnībā un vēlāk tos ir grūti mainīt, tāpēc ir ļoti labi, ka jau skolā bērniem stāsta par veselīgu uzturu. Pats es arī, starp citu, joprojām ēdu brokastīs putru.»

Skolās par graudaugu lomu sportistu uzturā izglītoja hokeja treneris Oļegs Sorokins un U18 basketbolisti.

Bērni atklāj putras vēstniecību

Par godu Starptautiskajai putras dienai bērni svinīgi atklāja Putras restorānu, un uz pāris stundām restorāns Fazenda pārtapa par Putras vēstniecību, kurā Āgenskalna sākumskolas 4.klases bērni izglītoja pieaugušos par putru veselīgumu un cienāja ar šefpavāru kopā pagatavotajām gardajām biezputrām.

Ar šo putras vēstniecības projektu bērni atgādināja pieaugušajiem, ka graudaugi ir nozīmīga grupa Uztura piramīdā, kuras produktiem mūsu uzturā ir jāveido aptuveni puse. Daļai sabiedrības ir izveidojies priekšstats, ka bērniem negaršo putras, bet tā nav - galvenais, lai putra nekļūta vienveidīga, tādēļ skolās un mājās svarīgs ir tās pagatavošanas veids. Tas ir līdzīgi kā ar jebkuru ēdienu, tostarp, maizi, kartupeļiem, zivīm un gaļu.

Bērni kopā ar šefpavāru pagatavoja jauno kviešu graudu putru ar kūpinātu cūkgaļas krūtiņu, spēka auzu pārslu putru ar žāvētiem augļiem un rīsu pārslu pudiņu ar kaltētām dzērvenēm un smilšēkšķu mērci.

Uz putras vēstniecību restorānā Fazenda nogaršot bērnu un šefpavāru gatavotās putras bija atnākusi veselības ministre Ingrīda Circene un arī sabiedrībā atpazīstamas personas: Ints Teterovskis, Karīna Tatarinova, Katrīna Puriņa, Zane Vaļicka, Agnese Drunka, un Kaspars Upacieris.

Putras programmas mērķis ir mainīt paradumus

Vineta Rudzīte, AS «Rīgas Dzirnavnieks» pārstāve un viena no projekta inicatorēm: «Lai gan graudaugu pārslu patēriņš ik gadu Latvijā nedaudz pieaug, tomēr novērojumi liecina, ka bērni, it sevišķi vecākās klasēs, tos aizvien mazāk izvēlas lietot uzturā. Daži no galvenajiem iemesliem ir putru ēšanas tradīciju trūkums ģimenē un bērnu stereotipi par putru kā nepietiekami stilīgu ēdienu. Ar šo projektu vēlamies mainīt bērnu uzskatus un parādīt, ka putras ēst ir ne tikai veselīgi, bet arī moderni, tādā veidā piedāvājot veselīgos graudaugu produktus iekļaut ikdienas ēdienkartē un kā alternatīvu saldo un sāļo našķu vietā.»

Lai veicinātu sākumskolas skolēnu paradumu maiņu un veselīgo graudaugu produktu lietošanu uzturā, tika uzsākts nozīmīgs izglītojošs projekts - Putras programma skolās. Tās ietvaros soli pa solim 1.-4.klašu skolēniem bija iespēja uzzināt, kāpēc graudaugi ir viena no svarīgākajām produktu grupām uzturā un kāpēc graudaugu putras ir mūsdienīgs ēdiens, ko ikdienā ēd arī daudzi sabiedrībā zināmi cilvēki, tostarp, sportisti, aktieri un mūziķi.

Jāatceras, ka graudaugi ir nozīmīgs ogļhidrātu un šķiedrvielu avots, kas rada enerģiju un sāta sajūtu ilgākam laikam nekā citi produkti. Īpaši vērtīgas ir auzu pārslas - tajās esošais beta-glikāns normalizē holesterīnu organismā un tādējādi pasargā no sirds un asinsvadu slimību riskiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu