Skolēnu uzraudzīšana ar e-talonu esot plaģiāts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Ideja izmantot e-talonu skolēnu uzraudzīšanai un identificēšanai skolās, iespējams, ir plaģiāts, uzskata Jūrmalas Valsts ģimnāzijas absolventi, kuri pērn ar līdzīgu projektu veiksmīgi startējuši Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rīkotajā vidusskolēnu zinātnisko darbu konkursā.

Jūrmalas Valsts ģimnāzijas komanda «RFID Jūrmala» - 12. klases skolnieki Gints Zariņš, Māris Riņģis un Roberts Andžāns - skolotājas Vēsmas Reinkaites vadībā izstrādāja pētījumu «RFID (radio frekvences identifikācijas) tehnoloģijas iespējas objektu atrašanās vietas noteikšanā», kurā piedāvāja vairākus jaunus veidus, kā citādi iespējams izmantot vienreiz lietojamo e-talonu un kā piešķirt tam «otro dzīvi».

«Un tagad ar lielu sašutumu mēs pamanām, ka mūsu ideja tika nozagta. Uz mūsu idejas pamata tika izveidota šī sistēma,» uzskata viens no projekta autoriem.

Konkursa uzvarētāji tika paziņoti pērn 13.martā - jaunieši ar šo ideju zinātniskās pētniecības darbu konkursā ieguva otro vietu. «Informācija par to, ko šie puiši darījuši un izdomājuši, bija pieejama jau aizpagājušā gadā. Viņi trijatā izstrādāja šo ideju un prezentēja ne tikai RTU, bet arī Jūrmalas domē un saņēma vairākas balvas un atzinības,» aģentūrai LETA stāstīja Māra tēvs Edmunds Riņģis. Tāpēc jaunieši pauž aizdomas, ka SIA «Rīgas karte» un «Mykoob» šo ideju nav izdomājuši paši, bet gan ir «aizņēmušies». «Tas ir plaģiāts, kuru viņi kā savu izgudrojumu pasniedz tālāk,» teica Riņģis.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC) šodien «Rīgas kartes» un «Mykoob» pilotprojekta prezentācijā žurnālistiem atzina, ka par jauniešu pretenzijām ir informēts, jo pie viņa vērsusies skolotāja Vēsma Rinkaite, taču viņš nevarot šajā gadījumā uzņemties tiesneša lomu. «Sociālajā blokā e-talonu jau tagad izmanto kā identifikācijas kartes, lai saņemtu zupas virtuves pakalpojumus. Ieviestās tehnoloģijas ļauj attīstīt plašas funkcijas,» skaidroja Ameriks.

Par jūrmalnieku sūdzībām bija dzirdējuši arī pārējie klātesošie gan no «Rīgas kartes», gan «Mykoob», gan Rīgas domes, taču par tām tikai īsi pasmējās un smīkņāja. «Rīgas kartes» pārstāvji sacīja, ka, radot e-talonu, jau sākotnēji plānots, ka nākotnē tajā varētu integrēt dažādas funkcijas. Tomēr viņi sacīja, ka varētu sazināties ar jauniešiem, jo neizslēdzot iespēju, ka ar viņiem varētu atrast kādu sadarbības modeli.

Savukārt Riņģis atzina, ka tik vienkārši šo situāciju neatstās - jūrmalnieki apkopos pieejamo informāciju un vērtēs, cik tiesiski rīkojusies «Rīgas karte» un «Mykoob», un lems par to, vai vērsties pret kādu no uzņēmumiem tiesībsargājošajās iestādēs. Sīkāku informāciju, kuras projekta detaļas vedina uz domām, ka ideja ir zagta, Riņģis gan nevēlējās atklāt, jo tas varētu apgrūtināt turpmāko notikumu gaitu.

LETA jau ziņoja, ka SIA «Rīgas karte» un mācību sociālais tīkls «Mykoob» sācis sarunas ar Rīgas domi par to, ka nākotnē e-talonu Rīgas skolās kā apmeklējumu reģistrēšanas karti varētu ieviest centralizēti.

Jaunā sistēma paredz, ka skolēnam, lai ieietu skolā vai izietu no tās ārā, jāreģistrē e-talons pie skolas durvīm, kur novietoti vairāki turniketi. Sistēmā tiek piefiksēts ierašanās un projām došanās laiks, un šī informācija uzreiz ir pieejama skolotājam «Mykoob» vietnē. Līdz ar to pedagogs redz, vai skolēns atrodas skolā un kad viņš ieradies vai devies projām.

Patlaban jaunā identificēšanas sistēma testa režīmā darbojas trijās Rīgas skolās - Rīgas 49.vidusskolā, Rīgas Purvciema vidusskolā un Rīgas Rīnūžu vidusskolā. Sistēmas galvenais mērķis gan neesot kontrolēt skolēnus, bet gan uzlabot drošību, jo tādējādi tiktu novērsta iespēja, ka skolā brīvi iekļūst nepiederošas personas.

«Rīgas karte» valdes priekšsēdētājs Ēriks Morizurs sacīja, ka nākotnē e-talonu varētu izmantot arī kā lokāla mēroga norēķinu karti. Piemēram, vecāki bērna kabatas naudu varēs ieskaitīt e-talonā, un skolēns to varēs iztērēt tikai skolas kafejnīcā. Tādējādi vecāki varētu neraizēties, ka pusdienu nauda tiek tērēta cigaretēm vai alkoholam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu