Skolotāji varētu streikot eksāmenu mēnesī (24)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) atkārtoti norāda Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) uz pedagogu radikālo noskaņojumu, jo līdz šim jaunā valdība nav uzsākusi efektīvu darbu nedz pie jauna pedagogu darba samaksas modeļa, nedz pie samaksas paaugstināšanas grafika. Arodbiedrības padome 19.marta sēdē, pēc izglītības un zinātnes ministres Inas Druvietes uzklausīšanas, lems par izglītības un zinātnes darbinieku protesta aktivitātēm eksāmenu mēnesī – maijā, portālu «Apollo» informēja LIZDA pārstāvji.

Arodbiedrības vadība, 30.janvārī tiekoties ar izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti, uzsvēra, ka LIZDA izvirzītās prasības aizvien ir spēkā, uz ko ministre apsolījusies meklēt risinājumus. Diemžēl gada sākumā IZM solītā darba grupa jauna finansēšanas modeļa un darba samaksas paaugstināšanas grafika izstrādei aizvien nav uzsākusi darbu.

Tikmēr pedagogu darba samaksai IZM nekvalitatīvas budžeta plānošanas dēļ šogad joprojām trūkst 2,5 miljoni eiro. Valsts kontrole secinājusi, ka IZM rīcība ar mērķdotācijām pedagogu darba samaksai – vairāk nekā 200 miljoni latu gadā – nav bijusi efektīva, dažos gadījumos pat – pretlikumīga. Tāpat esošā atalgojuma sistēma veicina Darba likuma normu pārkāpšanu.

Arodbiedrība pētījumos arī pierādījusi, ka modelis «Nauda seko skolēnam» nenodrošina taisnīgu un motivējošu atalgojumu pedagogiem. Tikmēr IZM par 145 tūkstošiem eiro pasūtījusi OECD pētījumu, kam līdz 30.jūnijam jāatklāj vispārējās izglītības pedagogu darba samaksas sistēmas funkcionalitātes pilnveidošanas iespējas, lai gan 2012.gada novembrī IZM jau apmaksājusi pētījumu par alternatīvām pedagogu darba atalgojuma un optimālā skolēnu un pedagogu skaita attiecību noteikšanai Latvijā.

«Šobrīd IZM taktika ir gaidīt pētījuma rezultātus vasarā un novilcināt laiku līdz Saeimas vēlēšanām, nevis reāli darboties un izmantot esošo pieredzi. Lai gan dzīves dārdzība paaugstinās un Latvijas pedagogu darba samaksa turpina būt viena no zemākajām Eiropas Savienībā, IZM darbības plāni liecina, ka pedagogu darba samaksa varētu reāli pieaugt vien 2016./2017. mācību gadā,» minēja LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

LIZDA padome 19.martā uzklausīs ministri Inu Druvieti, kas solījusies prezentēt jauna pedagogu atalgojuma modeļa variantus un iespējamo darba samaksas paaugstināšanas grafiku. Līdzšinējā IZM darbība neliecina, ka tās piedāvājums varētu būt reāli ieviešams tuvākajā laikā, tādēļ arodbiedrība gatavojas izglītības un zinātnes darbinieku protestiem maijā.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu