Slavenu teicienu izcelšanās

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
  • «ES I' BEIGTS!» izteiciens cēlies, kad kapracis Justīns Meža kapos bija ielicies kādā zārkā atpūsties un aizmidzis, taču tad atnākuši kādi bēru viesi ar savu nelaiķi un gribējuši to likt zārkā, bet tas jau pilns, tad nu prasījuši Justīnam, ko viņš tur dara, uz ko tas esot vienkārši atbildējis: «neko nedaru, es i' beigts!»
  • «Es tev cauri redzu» teiciens cēlies Kužās. Toreiz saimnieks bija totāli pielacies un sēžot pie kandžas burkas, tai arī teica «es tev cauri redzu», a sieva domāja, ka ar viņu runā un aiz bailēm atzinās visādos grēkos.
  • «Goč pendel» ir cēlies Popē. Ļerku mājas saimniekam Gočam vienīgam tajā laikā bija pulkstenis ar pendeli, jo viņš bija samērā turīgs. Bet viņš galīgi nebija sarunājams ar meitām ielaisties. Tad nu pēc zaļumballes meitas bija saderējušas, kura tad piedabūs lai viņš pavada. Un vajadzēja tad paņemt kādu pierādījumu. Lizbeta Kranczs tad nu bija tā uzvarētāja un pārējām teica «Toč es tur biju, reku Goč pendel».
  • «Nebāz degunu, kur nevajag» radās Vaiņodes cirkā septiņdesmitajos, kad bārdainā dāma iebāza klauna sarkano degunu busiņa izpūtējā un nokāva tam motoru..
  • Teiciens «Nu ir Gana» radies 19.gs. vidū, kad latviešu jūras braucējs Roļiks Rumbārda ar 5 jūrnieku komandu un bez kartes pietuvojās Āfrikas krastiem, un tā kā vienīgā Āfrikas valsts, ko viņi bija dzirdējuši bija Gana, tad tā arī viņi domāja, ka redz Ganu, mudaki...
  • «Sūdi vagā» radās Ainažos, kad traktorists Dūjis aizbrauca pāri šosejas malas grāvim pa taisno un viss izbira jau pie veikala «Saules pieliets pavards būs - 12», kur garāmbraucot uz mājām tieši tajā laikā iepirkās kādas kaimiņu valsts prezidents.
  • Teiciens «Ko rausties?» ir radies Ēberģos, kur kāds elektriķis ietves malā labojis laternas stabu un ilgi raustījies pie plika vada. Visi garāmgājēji vaicājuši ko viņš raustās, tas notika ilgi un visiem tas teiciens ļoti iepatikās.
  • «Nestiep gumiju» radās ostas pilsētā Ainažos. Tur savā laikā šeptējās gribošā Justīne, pa krogu. Vakarā viņa parasti paķēra kādu jūrnieku un stiepa uz savu kambari. Vienreiz bocmans Haris bija no Amsterdamas jaunu mantu atvedis, prezervatīvs saucās. Nu tad pirms šeptes šis to mantu gribēja dabūt virsū uz savas pederes. Bet Justīne tikām bļāva - «nestiep gumiju, kāp virsū».
  • Izteiciens «BEZ DESĀM» ir cēlies Alsugā, kur sensenos laikos zvejnieks Mikelis bija aizgājis zvejot, neko nenoķēris, tā vietā ar citiem zvejniekiem jūrmalas kāpās zem laivas pievilcis mūli, atpakaļ nākot, veikalā nopircis valzivs jeb saucamo kita desu, atnesis sievai un sācis stāstīt, ka pats to noķēris, par ko arī dabūjis no sievas Rutas ar to pašu veco kita desu pa galvu, bet kaimiņi to redzot nosmējušies līki, jo tiem šādas desas nav bijis.
  • Teiciens «neķer kreņķi!» radies, kad tauriņu speciālistam Maiguram dzenoties pakaļ lielam, resnam tauriņam gadījies ieskriet Mežamīļu mājas klētī, kur visādu bēdu nomāktā Lavīze drūmā vientulībā dejojusi kankānu, un kurai tieši krūtīs ieskrējis Maigurs, ko viņam nācās nožēlot vēl visus turpmākos 40 dzīves gadus, līdz viss bija galā.

<strong>Vairāk lasiet &laquo;Radio SWH&raquo;&nbsp; mājaslapā.</strong>

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu