Slovākijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis miljonārs un filantrops Andrejs Kiska (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Slovākijā sestdien notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā pārliecinoši uzvarējis neatkarīgais kandidāts, miljonārs un filantrops Andrejs Kiska.

Mediji uzsver, ka 51 gadu vecais Kiska ir politikā ir jaunienācējs un būs pirmais Slovākijas prezidents kopš neatkarības iegūšanas 1993. gadā, kas nav bijis saistīts ar Komunistisko partiju. Vienlaikus viņu nav skārušas arī apsūdzības korupcijā, kas stipri iedragājušas Slovākijas labējo nometnes autoritāti.

«Es gribu atjaunot cilvēku uzticēšanos prezidenta institūcijai. Gribu, lai politika kļūst cilvēcīgāka,» viņš sacījis uzrunā sabiedrībai pēc daļējo balsošanas rezultātu paziņošanas.

Apkopojot 99% balsu, noskaidrojies, ka par Kisku balsojuši 59,4% un par viņa sāncensi - pašreizējo premjerministru Robertu Fico - 40,6% vēlētāju.

Premjerministrs atzinis savu sakāvi un acīmredzot paliks tagadējā amatā, gaidot 2016.gadā paredzētās parlamenta vēlēšanas.

Kiska ir bijušais uzņēmējs, kas deviņdesmito gadu vidū izveidoja divus patēriņa kredītu uzņēmumus, bet 2005.gadā tos pārdeva, par savu daļu saņemot desmit miljonus eiro. Kopš tā laika viņš pievērsies filantropijai un paša dibinātajai valsts lielākajai labdarības organizācijai ziedojis vismaz 2,5 miljonus eiro.

Kā uzskata analītiķi, viņa pirmais uzdevums prezidenta amatā būs mēģināt saliedēt stipri polarizēto Slovākijas sabiedrību.

Pirms divām nedēļām aizvadītajā vēlēšanu pirmajā kārtā Fico ieguva 28,2% balsu, bet Kiska izcīnīja 24% lielu atbalstu. Kopš pirmās vēlēšanu kārtas sabiedriskās domas aptaujas nav publicētas, bet atbalstu Kiskam apliecināja citi kandidāti, kas pirmajā kārtā kopumā bija ieguvuši 34% balsu. Viņa kandidatūru atbalstīja arī daudzi pazīstami kultūras un sporta darbinieki.

Fico atbalsts sabiedrībā sarucis, aizvien pieaugot neapmierinātībai par valdības nespēju veicināt jaunu darbavietu radīšanu.

Eiropas Komisijas (EK) aplēses liecina, ka Slovākijas budžeta deficīts pērn samazināts zem 3% atzīmes, salīdzinot ar 4,5% 2012.gadā. Savukārt ekonomikas izaugsme ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada datiem, sasniedza 1,5%.

Tikmēr bezdarba līmenis februārī bija 13,5%, salīdzinot ar 8,8% Ungārijā un 8,6% Čehijā.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu