Smiltsērkšķis - brīnumoga medicīnā un kulinārijā (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/LETA

Smiltsērkšķa dziednieciskās īpašības jau pirms daudziem tūkstošiem gadu novērtēja senie tibetieši, ķīnieši un grieķi. Mūsdienās oga atkal iemanto popularitāti, pateicoties zinātniskiem atklājumiem uztura zinātnē un izteiktajām garšas īpašībām, stāsta Justs Dimants, AS «Lido» komunikācijas konsultants.

«Latvijā uzturā visbiežāk tiek lietota smiltsērkšķu sula, taču ogas uzturvērtības un garšas dēļ to ieteicams izmantot arī gatavojot ikdienā,» norāda AS «Lido» šefpavāre Ilga Joma. «Pēdējo gadu laikā arvien populārāki kļūst ne tika saldie ēdieni un kokteiļi ar smiltsērkšķa izmantošanu, bet arī gaļas un zivju ēdieni, pie kuriem smiltsērkšķi tiek pasniegti kā piedevas. Ogas vitamīni un citas uzturvielas saglabājas arī to pārstrādājot eļļā vai sasaldējot. Sasaldētu smiltsērkšķu produktu var glabāt vienu gadu un pēc atsaldēšanas ieteicams izmantot četru stundu laikā».

Saskaņā ar senu grieķu leģendu smiltsērkšķu vērtīgais saturs tika atklāts nejauši. Karavīriem pēc kaujas tika dota pavēle palaist savvaļā kara nomocītos un savainotos zirgus nomiršanai. Par lielu pārsteigumu zirgi no mežaina apvidus, kurā auga smiltsērkšķi, atgriezušies spēka pilni, atveseļojušies un ar spīdīgāku spalvu nekā pirms tam. Vēlākos laikos Āzijā klīda baumas par Čingishana rīcībā esošu slepenu ieroci, kuru izmantojot viņa armija guva panākumus. Vēlāk tapa zināms, ka armija pēc kaujām uzņēma spēkus, uzturā lietojot smiltsērkšķu ogas un lapas.

«Smiltsērkšķi ir vislabākais dabiskais Latvijā pieejamais C vitamīna avots. Šīs ir vienas no retajām ogām, kurās ir gan taukos, gan ūdenī šķīstošie vitamīni. Vitamīni E un C palīdzēs aizkavēt aterosklerozes un līdz ar to sirds un asinsvadu slimību veidošanos un attīstību. Augstais E vitamīna īpatsvars smiltsērkšķu ogās ir galvenais iemesls,kāpēc to var dēvēt par pretnovecošanas brīnumlīdzekli. Smiltsērkšķu ogas ieteicams lietot ne tikai saaukstēšanās gadījumā, bet ikreiz, kad šajā tumšajā laikā māc nogurums. Ja jūtam saaukstēšanās tuvošanos, vajadzētu izdzert glāzi uzkarsētas smiltsērkšķu sulas ar medu,» norāda «Veselības centra 4» filiāles «Wellslim centrs» uztura terapijas speciāliste Guna Rijkure.

Smiltsērkšķu ogas satur lielāko daļu dabā pieejamos - B, C, E, F, K, PP vitamīnus. To uzņemšana organismam palīdz stiprināt imunitāti, cīnīties ar nogurumu pēc smagas darba dienas, kā arī veicināt brūču dzīšanu. Ogas satur vairāk nekā 15 mikroelementus, tai skaitā dzelzi, mangānu, varu, kā arī bioloģiski aktīvas skābes, kuru uzņemšana organismam palīdz cīnīties ar antibiotiku, rentgena, radiācijas un stresa radītajām sekām. Smiltsērkšķu izmantošana ieteicama imunitātes stiprināšanai, kā arī sirds un asinsvadu, auss, kakla un deguna, elpošanas orgānu, ādas slimību, dzimummazspējas un iekšējo orgānu slimību ārstēšanai.

AS «Lido» šefpavāre Ilga Joma iesaka recepti smiltsērkšķu kārtainā deserta pagatavošanai: Deserta pagatavošanai nepieciešama ābolu želeja, putukrējums, smiltsērkšķu-ābolu pildījums un vaniļas mērce. Lai pagatavotu ābolu želeju nepieciešami trīs āboli, viena glāze cukura, pusotra glāze ūdens un pusotra tējkarote želatīna. Āboli jānomizo, jāsagriež gabaliņos, jāpieber cukurs, jāpievieno ūdens un jāvāra uz lēnas uguns, kamēr veidojas biezenis. Tam pievieno izšķīdinātu želatīnu un gatavo masu liek seklā traukā ledusskapī sastingt. Lai pagatavotu putukrējumu nepieciešami 150g saldā krējuma un divas ēdamkarotes cukura. Cukuru iejauc saldajā krējumā un kuļ, līdz veidojas stingra, nebrūkoša masa. Vaniļas mērces gatavošanai nepieciešami 250ml piena, viens olas dzeltenums, trīs tējkarotes cukura un viena tējkarotes vanilīna cukura. Olas dzeltenumu sakuļ ar cukuriem līdz iegūst gaiši krēmīgu masu. Pienu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un, turpinot kulšanu, pievieno olas masai. Gatavo masu vāra ūdens peldē līdz tā sabiezē. Gatavo mērces trauku pārliek aukstā ūdenī un maisa līdz tā atdziest. Smiltsērkšķu-ābolu pildījuma gatavošanai nepieciešami 100g biezpiena, divi āboli, saujiņa smiltsērkšķu, pus glāze karsta ūdens un divas ēdamkarotes cukura. Nomizotus, sarīvētus ābolus un no kauliņiem atbrīvotas smiltsērkšķu ogas pārlej ar karstu ūdeni un vāra piecas minūtes, tad nostādina un izkāš. Pievieno caur sietu izberztu biezpienu, cukuru un masu sakuļ līdz izveidojas vienmērīgs pildījums. Ēdienu izliek ābolu želeju sagriežot 1cm platās strēmelēs un kārtojot deserta traukā secībā – ābolu želeja, putukrējums, smiltsērkšķu pildījums, vaniļas mērce. Lai labi garšo!

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu