Sniegotākā gada nogale piedzīvota pirms trim gadiem, aukstākā – 1978.gadā (19)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Evija Trifanova/LETA

Visdziļākais gadumijas sniegs Latvijā bija 2010.-2011.gadā, kad tā biezums dažviet valsts centrālajos novados, kā arī Rucavas novadā Vecgada dienā sasniedza 50-55 centimetrus (cm), liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

2010.gada pēdējā dienā Rīgu klāja 47 cm biezs sniegs, un 2011.gada pirmajās dienās sniega kārtas augstums galvaspilsētā sasniedza pat 60 cm. Toreiz daudzviet Latvijā, it īpaši Latgalē, bija saglabājies apledojums, kas izveidojās Ziemassvētkos, un no sniega un ledus svara lūza koki un tika pārrautas elektrolīnijas. Koki bija saliekušies tiktāl, ka ar galotni atdūrās pret zemi. Lietuvas rietumos un Igaunijā sniega dziļums 2011.gada sākumā sasniedza attiecīgi 67 un 77 cm.

Arī 2001.gads visā Latvijā noslēdzās ar dziļu sniegu, Limbažos tā biezums bija 52 cm, savukārt 2009.gada pēdējā dienā sniega segas biezums bija no viena centimetra Liepājā līdz 30-35 cm daudzviet Vidzemē, kā arī Kolkasragā.

Pirms gada decembrī bija līdz 30 cm dziļš sniegs un mēneša vidū vairākas dienas plosījās pamatīgs putenis, bet, sākot ar Ziemassvētkiem, iestājās atkusnis, un 2013.gada sākumā sniegs nokusa praktiski visā Latvijā.

Savukārt lielākais sals decembrī piedzīvots 1978.gadā, kad 30. un 31.decembrī gaisa temperatūra valsts lielākajā daļā noslīdēja zem -30 grādiem, Vidzemes augstienē sasniedzot pat -43 grādus.

Pēdējā ļoti aukstā Vecgada diena bija 2002.gadā, kad Vidzemē gaisa temperatūra pazeminājās līdz -25 grādiem. 1996.gada 31.decembrī šāds sals bija valsts lielākajā daļā, togad zemākā gaisa temperatūra Vecgada vakarā bija -26 grādi Daugavpilī un Liepājā.

Jau ziņots, ka šā gada decembris bijis aptuveni četrus grādus siltāks par normu, tomēr tas nav siltākais decembris, kāds Latvijā pieredzēts. Aptuveni tikpat silts bija 2011.gada decembris, bet 2006.gada pēdējais mēnesis bija vēl par diviem grādiem siltāks.

Šogad gadumijā nokrišņi nav gaidāmi un debesis brīžiem skaidrosies, gaisa temperatūra Jaungada naktī pazemināsies līdz +1..-4 grādiem, dienā tā būs par diviem grādiem augstāka, pūtīs lēns līdz mērens dienvidu vējš, prognozē sinoptiķi.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu