Sociālajos tīklos uzradies tvītotājs no cietuma (33)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: racineur, CC BY-NC-ND 2.0

Pagājušajā nedēļā mikroblogošanas vietnē «Twitter» parādījies lietotājs «Cietuma dziive», kurš reģistrējies kā »@latvia_prison». Noprotams, ka šī persona ārpasaulei cenšas ziņot par aktualitātēm cietumā.

Pirmais minētā lietotāja vēstījums tviterī publicēts 6.jūnijā. Apskatei izvietotas arī fotogrāfijas, kas it kā uzņemtas cietumā. Neviena cilvēka seja gan šajos attēlos nav redzama, toties interesenti ārpusē var mācīties, kā uzmeistarot elektrisko ūdens sildītāju no kafijas bundžu vāciņiem u.tml. Konkrētā tvitera konta mērķis esot parādīt realitāti no cietuma iekšienes.

«Cietuma dziive» arī stāsta par to, kā pēc plkst.22 ieslodzītie ar spogulīšiem caur kameras durvju caurumu skatās «strjomu» jeb uzmana, lai dežuranti nenāk lūkoties, kas notiek kamerās. Tikmēr «viss cietums var vilkt savus telefonus ārā un zvanīties». Mobilais tālrunis un internets, kas slēgta tipa cietumos teorētiski ir aizliegts, faktiski ir pieejams katrā otrajā kamerā, tviterī raksta «Cietuma dziive».

Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) vecākā referente Ināra Makārova aģentūrai LETA atzina, ka cīņa pret mobilo tālruņu nelegālu nokļūšanu cietumos notiek ik dienu, taču šī problēma aizvien pastāv. Pērn Latvijas cietumos tika izņemti 3304 mobilie tālruņi, šogad līdz 1.maijam - 1420.

Jautāta par mobilo tālruņu signāla slāpētājiem, kādus savulaik bija iecerēts izvietot Latvijas cietumos, Makārova aģentūrai LETA atbildēja, ka joprojām turpinās tiesvedība ar kompāniju, kas šīs iekārtas savulaik bija gatava piegādāt.

Runājot par konkrēto tvitera lietotāju «Cietuma dziive», Makārova sacīja, ka ir noskaidrots, no kuras ieslodzījuma vietas šī persona raksta. «Cietuma administrācijas rīcība būs tāda pati kā visos citos gadījumos, kad ieslodzītajiem izņem neatļautus priekšmetus,» norādīja IeVP pārstāve.

Uz jautājumu, kas draud, ja cietumā pieķer neatļautā telefona lietošanā, «Cietuma dziive» tviterī atbild: telefona konfiskācija un 15 diennaktis karcerī.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu