Sociologs: valdības veidošanas apstākļi liecina, ka stingra pamata valdībai nebūs

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Apstākļi, kā tiek veidota jaunā valdība, liecina, ka, visticamāk, tai neizdosies nostrādāt visus trīs gadus, aģentūrai BNS prognozēja sociologs, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra «SKDS» direktors Arnis Kaktiņš.

Pēc Valsts prezidenta Andra Bērziņa pieņemtā lēmuma atkārtoti premjera amatam nominēt Valdi Dombrovski («Vienotība»), kurš grasās izveidot valdību no Zatlera Reformu partijas, «Vienotības», Nacionālās apvienības un sešiem neatkarīgajiem deputātiem, kam kopā ir 56 balsis, eksperts atzina, ka valdības pamati ir diezgan vārgi.

«Stingra pamata valdībai nebūs, bet, no otras puses, valdības veidošanas process ir parādījis, ka viegla un eleganta risinājuma nav un jāstiķē tas, kas ir sastiķējams. Ja visi nobalsos, tad neliels pārsvars ir, bet, ņemot vērā, ka koalīcijas veidošanas process parādīja esošo partiju iekšējo vājumu, plus seši cilvēki, kas nav nevienā partijā, skaidrs, ka tas fundaments ir diezgan vārgs,» valdības veidošanu komentēja Kaktiņš.

Eksperts secināja, ka koalīcijas veidošanas process rādījis – «ja no rīta liekas, ka viss ir skaidrs, tad vakarā nekas nav skaidrs, un otrādi». Tagad ir kārtējā skaidrība, bet nav izslēgts, ka situācija ap pusdienlaiku būs mainījusies.

Kaktiņš uzsvēra, ka vēlētājiem koalīcijas smagais veidošanas process ir slikts signāls, jo 10.Saeimas atlaišanas mērķis bija atjaunot zemo uzticību valsts pārvaldei.

«Sava loģika 10.Saeimas atlaišanai bija, jo uzticēšanās līmeņi bija tik zemi, ka valsts tā darboties vairs nevarēja. Eksprezidents Valdis Zatlers [rosinot Saeimas atlaišanu] tam iedeva restartu. Skatoties, kā jaunais parlaments sācis strādāt un jaunā koalīcija sadiegta, man ir bažas, vai šie uzticēšanās rādītāji būs īpaši pieauguši. Ja to nebūs, tad ārkārtas vēlēšanas uzdevumu nebūs izpildījušas,» piesardzīgs vērtējumos bija Kaktiņš.

Jau ziņots, ka trešdien aptuveni mēnesi pēc vēlēšanām Valsts prezidents Andris Bērziņš nolēma uzticēt jaunās valdības veidošanu esošajam premjeram Valdim Dombrovskim («Vienotība»).

Viņš atzinis, ka pašreizējais koalīcijas modelis, kuru veidotu «Vienotība», Nacionālā apvienība (NA) un Zatlera Reformu partija (ZRP), kā arī no ZRP izstājušies deputāti, ir vienīgais, kas pašlaik dod reālu iespēju izveidot valdību.

11.Saeimas vēlēšanās uzvarēja «Saskaņas centrs, iegūstot 31 deputāta vietu, ZRP ieguva 22, bet seši deputāti no partijas izstājās, «Vienotībai» tika 20 vietu, Nacionālajai apvienībai – 14, bet Zaļo un zemnieku savienībai – 13 deputātu mandātu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu