Šogad būtiski vairāk auto sadursmju ar meža dzīvniekiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijā katru gadu vairāki tūkstoši autovadītāju savā ceļā sastop dzīvniekus, iekļūstot satiksmes negadījumā. Arī vakar Mežaparkā redzēts alnis, savukārt kā liecina Latvijā lielākās apdrošināšanas sabiedrības «Balta» dati, divi aļņi šomēnes jau izraisījuši nopietnas avārijas. Kopumā šī gada pirmajos trīs mēnešos, salīdzinot ar šo laika periodu pērn, šādi negadījumi, kuros iesaistīti dzīvnieki, no visiem atlīdzību pieteikumiem ir pieaugusi nepilnas divas reizes - no 2,5 līdz 4,3 procentiem.

Lielākajā daļā satiksmes negadījumu, kurā iesaistīts dzīvnieks, notikusi sadursme tieši ar meža dzīvnieku, un kopumā no visiem negadījumiem šogad teju pusē sadursmju bijis vainojams briedis vai stirna. Savukārt 16 procentos gadījumu sadursme notikusi ar neatpazītu meža zvēru, kas visbiežāk pēc sadursmes vairs nav atrodams. Gadās, ka sadursmēs iesaistīti arī zaķi, lapsas, aļņi, mežacūkas, dažkārt pat jenotsuņi, bebri un āpši. Tomēr 13 procentos negadījumu bijis iesaistīts suns, kas nozīmē, ka savus mājas mīluļus īpaši jāpieskata pie lielceļiem dzīvojošajiem.

«Atlīdzību dati rāda, ka sadursmes ar aļņiem notiek reti, bet negadījumos tas ir visbīstamākais meža dzīvnieks tā masas, iespaidīgā izmēra un ragu dēļ. Ne mazāk bīstami ir arī brieži un stirnas, kas nodara mazākus zaudējumus, taču negadījumi notiek daudz biežāk. Turklāt jāņem vērā, ka vislielākā iespējamība autovadītājam uz ceļa sastapties ar meža dzīvniekiem ir tieši pavasarī un rudenī, kad dzīvnieki riesta, mazuļu dzimšanas un medību sezonas sākumā ir vistramīgākie. Īpaši riesta laikā tie seko saviem instinktiem un neievēro pat auto troksni vai gaismas,» skaidro apdrošināšanas sabiedrības «Balta» atlīdzību direktors Ingus Savickis.

Ceļu satiksmes negadījumos, kuru iemesls ir sadursme ar dzīvnieku, pērn «Balta» atlīdzībās autovadītājiem izmaksājusi 290 500 latu. Pērn smagākā sadursme ar meža dzīvnieku bijusi jūnijā, kad negadījumā automašīna guvusi bojājumus, kuru remonts izmaksājis vairāk nekā 11 000 latus. Visnopietnākos bojājumus rada sadursmes ar aļņiem, kur vidējā atlīdzība ir 1268 lati, savukārt sadursme ar stirnu ir uz pusi mazāka - 656 lati. Negadījumos pārsvarā tiek bojāti auto priekšējie aizsargstikli, lukturi, restes, spārni, motora pārsegi un vējstikli, smagākos gadījumos arī automobiļu jumti. Šogad sastapšanās ar aļņiem notikusi Latgales pusē un tieši maijā - Balvu apkārtnē notikusi sadursme ar alni, kā rezultātā auto nodarīti zaudējumi 2 600 latu vērtībā. Tāpat līdzīgs negadījums noticis Preiļu apkārtnē.

«Ne vienmēr negadījumos, kurā iesaistīts dzīvnieks, notiek tieša saskare - nereti autovadītāji vēlas izvairīties no sadursmes un pieņem lēmumu strauji manevrēt vai nobraukt no ceļa, kas bieži vien rada vēl nopietnākus bojājumus transporta līdzeklim un draudus cilvēka veselībai vai dzīvībai. Neskatoties uz to, ka ikvienam auto ražošanas procesā tiek veikts tā sauktais «aļņa tests», kad vadītājs lielā ātrumā cenšas apbraukt pēkšņi pamanītu šķērsli, lai tas neapgāztos, šoferim pirms strauja manevra veikšanas ieteicams izvērtēt tā iespējamību un lietderību,» atgādina Savickis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu