Šogad degvielas cenas svārstīsies (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Šogad degvielas cenas svārstīsies, bet nevar sagaidīt, ka būs straujš cenu kāpums, ņemot vērā ne visai spožo situāciju Eiropas ekonomikā, biznesa portālam «Nozare.lv» atklāj tirgus eksperts Uldis Sakne.

«Ja nav realizācijas, nav pieprasījuma, arī cenas nekāpj. Teorētiski spekulācijas varētu būt un cenas kāps, bet tās vairāk ir biržas spekulācijas un nav saistītas ar ekonomiskiem faktoriem,» uzsver Sakne.

Lielie degvielas tirgotāji noliedz, ka varētu turpmāk vēl ietaupīt, lai samazinātu cenas, jo rentabilitāte tāpat esot zema. «Neste» mazumtirdzniecības vadītājs Armands Beiziķis norāda, ka nav lielu iespēju ietaupīt vēl, jo uzcenojums ir plus mīnus dažu santīmu robežās uz litru, un ar šo summu ir jāsedz gan uzņēmuma izdevumi, gan jāplāno jaunas investīcijas.

«Statoil» pārstāvji atzīst, ka kompānijas tīklā degvielas cenas dažādās vietās un dažādās stacijās konkurences iespaidā atšķiras jau ilgu laiku. Viens no faktoriem varot būt reģionālais, piemēram, degvielas cena ārpus Rīgas dažkārt var būt atšķirīga, ņemot vērā vietējā tirgus specifiku. Otrs iemesls var būt mikrotirgus, kur apkārtnē ir vairāki degvielas tirgotāji un «Statoil» konkurē ar savu cenu piedāvājumu. Līdz ar to cenas var mainīties vairākkārtīgi dienas laikā un atšķirties dažādās stacijās. Viena no šādām vietām Rīgā ir Satekles iela, kur, iespējams, ir viszemākās degvielas cenas Rīgā. Netālu viena no otras tur atrodas «Statoil», «Neste», «Lukoil» un «Trest» degvielas uzpildes stacijas.

Eksperti uzsver, ka degvielas tirgū turpināsies lielāko degvielas tīklu konkurence kā reģionos, tā lielākajās pilsētās, ņemot vērā, ka zemu naftas produktu cenu neviens nesola, ja nu vienīgi īstermiņā. Vienlaikus degvielas tirgus samazinājums nav sagaidāms, jo to tieši ietekmē valsts ekonomiskā izaugsme, kuras kāpumu šogad Latvijai sola teju visi ekonomisti.

«Situācija degvielas tirgū šogad lielā mērā ir atkarīga no ekonomiskās aktivitātes, jo patēriņu nosaka šis faktors. Ja ekonomiskā izaugsme turpinās, degvielas tirgus varētu būt vairāk vai mazāk stabils. Pērnā gada rezultāti rāda, ka par pāris procentiem tirgus ir pieaudzis, salīdzinot ar 2011.gadu. Neliels patēriņa pieaugums varētu būt arī šogad,» skaidro degvielas tirgus eksperts Sakne.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu