Šogad LNB jaunās ēkas celtniecībā ietaupīti vairāk nekā 243 000 latu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes sniegtajiem datiem deflācijas dēļ 2010.gada pirmajā ceturksnī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas celtniecības izdevumus izdosies samazināt par vēl vismaz 243 000 latu, aģentūru LETA informēja Baltijas Komunikāciju centra pārstāvis Mārcis Krastiņš.

Saistībā ar straujo ekonomikas lejupslīdi Latvijā būvniecības materiālu un darbaspēka izmaksas ievērojami kritās visa aizvadītā gada laikā un turpina kristies arī šogad. Līdz šim deflācijas dēļ LNB ēkas celtniecības izdevumi pavisam kopā samazināti jau par diviem miljoniem latu. Tomēr daudzviet pasaulē celtniecības izmaksas pagājušajā gadā sadārdzinājušās, un būvniecības nozares eksperti paredz, ka drīz šī tendence sasniegs arī Latviju. 

«Kā apstiprinājusi sabiedrība par atklātību «Delna», LNB projekta īstenošanas uzraudzības padome un Finanšu ministrija, pašlaik ir izdevīgākais laiks «Gaismas pils» projekta realizācijai,» norāda Nacionālās būvkompāniju apvienības (NBA) padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns. Viņš skaidro, ka, lai arī NBA celtniecības materiālus pēc iespējas iegādājas Latvijā, izejvielas ražotāji nereti importē, tādēļ to cenu kāpums ietekmē arī galaprodukta cenu. Kā spilgtāko piemēru šādai tendencei Saukāns min celtniecības armatūru - tās iepirkuma cena jau dubultojusies. 

Lai iecerētos LNB būvniecības darbus varētu pabeigt līdz 2012. gadam, kā tas sākotnēji paredzēts, šobrīd uzsāktas sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem. Pēc konsultācijām ar starptautiskajiem aizdevējiem jautājums par LNB projekta īstenošanas termiņiem tiks virzīts lēmuma pieņemšanai valdībā. 

NBA jau iepriekš aicināja atbildīgās amatpersonas pieņemt lēmumu par «Gaismas pils» būvniecības scenāriju tuvāko nedēļu laikā, pretējā gadījumā jaunās ēkas nodošana likumā paredzētajā termiņā ir apdraudēta pat gadījumā, ja valdība izšķiras par labu ekonomiskajam scenārijam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu