Sola analizēt Igaunijas piemēru un strādāt pie demogrāfisko problēmu risināšanas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Atbildīgās ministrijas ir lūgtas analizēt Igaunijas piemēru, kur ir labāki dzimstības rādītāji nekā Latvijā, un, balstoties uz šo analīzi, strādāt pie tā, lai jau nākamā gada budžetā paredzētu papildu atbalstu demogrāfisko problēmu risināšanai, šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Viņš gan piebilda, kas tas nozīmēs, ka dažādu ministriju pieprasījumiem būs pieejams mazāks papildu līdzekļu apmērs.

Premjers skaidroja, ka šie jautājumi tiek skatīti Demogrāfisko lietu padomē, kur iezīmēti trīs galvenie darba virzieni - bērnudārzu pieejamība, vecāku pabalsta izmaksas pagarināšana līdz 1,5 gadam, kā arī jautājums par reproduktīvās veselības programmu.

Savukārt nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK deputāts Imants Parādnieks pastāstīja, ka šodien koalīcijas padomes sēdē tika diskutēts par priekšlikumiem vecāku pabalsta izmaksas periodu pagarināt līdz 1,5 gadiem un noteikt minimālo bērnu kopšanas pabalstu 70% no minimālās algas.

Parādnieks sacīja, ka šodien tika pieņemts konceptuāls lēmums - Labklājības ministrijai un Finanšu ministrijai līdz 13.augustam sagatavot informāciju, kā šos jautājumus «var pozitīvi atrisināt un iestrādāt 2013.gada budžetā».

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) norādīja, ka arī Reformu partija atbalsta šīs iniciatīvas, tomēr ir jāvērtē arī reālas budžeta iespējas. Tāpat ir jāseko, lai neveidotos situācija, ka ļoti lielu algu saņēmējiem būtu arī ļoti lieli pabalsti, bet citu bērnu vecāki saņemtu stingri zem normāla minimuma. Jādiskutē, lai šie jautājumi būtu sociāli taisnīgi, piebilda politiķis.

Vecāku pabalsts ir sociālās apdrošināšanas pabalsts, kas atkarīgs no cilvēka veiktajām sociālajām iemaksām, savukārt bērna kopšanas pabalsts ir valsts sociālais pabalsts. Vecāku pabalstu piešķir sociāli apdrošinātai personai, kura kopj bērnu vecumā līdz vienam gadam, bet bērnu kopšanas pabalstu - piešķir nenodarbinātiem cilvēkiem, un tā apmērs ir 50 lati mēnesī līdz vienam gadam, savukārt no gada līdz pusotram gadam - 30 lati mēnesī.

Kā ziņots, lai pagarinātu vecāku pabalsta saņemšanas periodu līdz 1,5 gadam, 2013.gadā būtu nepieciešami papildu 17,6 miljoni latu, 2014.gadā - 18,2 miljoni latu, bet 2015.gadā - 20,5 miljoni latu, iepriekš Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas sēdē pastāstīja Labklājības ministrijas pārstāve Ināra Baranovska.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu