Šonedēļ aicina uz tikšanos ar dokumentālo filmu režisoriem no Islandes, Somijas un Polijas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šonedēļ no 5. – 9. septembrim Rīgā, Liepājā, Valmierā un Jēkabpilī norisināsies Baltijas jūras dokumentālo filmu forums. Pirmajās trīs foruma dienās skatītājiem būs iespēja tikties ar filmu režisoriem –klātienē Rīgā kinoteātrī K.Suns un interneta tiešraidē arī reģionos – kinoteātrī Gaisma Valmierā, Krustpils kultūras nama Kino zālē, kā arī Promenade Hotel Konferenču zālē HIKA SPĪĶERIS Liepājā.  

Visas tikšanās tiks translētas tiešraidē un tās varēs redzēt gan Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma skatītāji Valmierā, Jēkabpilī un Liepājā, gan arī citi kino interesenti internetā.

  • Trešdien, 5. septembrī pēc foruma atklāšanas seansa skatītāji tiksies ar filmas «Panka sindroms» (Somija) autoriem Juku Kerkeinenu un J-P Passi, kā arī galvenajiem varoņiem – panku grupu «Perti Kurikana vārda diena». Sarunu vadīs žurnāliste Krista Vāvere.

Juka Kerkeinens ir dokumentālo filmu režisors un kompānijas Mouka Filmi dibinātājs, kino strādā kopš 2003. gada. Iedvesmu «Panka sindromam» guvis, noskatoties tv ziņu sižetu par panku grupu «Pertti Kurikan Nimipäivät».

J-P Passi ir gan režisors, gan scenārists ne tikai dokumentālajam kino, bet arī spēlfilmām. Panka sindroms «ir slimība labā nozīmē un vismaz daļēji to vajadzētu katram no mums», viņš komentē filmu.

Panka sindroms (2012), seko līdzi somu pankroka grupas Pertti Kurikan Nimipäivät ceļam uz popularitāti - uzmundrinošai cīņai pret aizspriedumiem, kurā galveno cīnītāju lomas pārliecinoši ieņem grupas mūziķi – cilvēki ar īpašām vajadzībām. Filmas treileris: http://vimeo.com/38085717

  • Ceturtdien, 6. septembrī dokumentālā kino cienītājiem būs iespēja tikties ar islandiešu filmas «Gnarrs» režisoru Geikiru Ulfarsonu un žurnālistu Paulu Raudsepu.

Geikirs Ulfarsons (Gaukur Ulfarsson) ir kino un tv režisors, kurš par filmu «Gnarrs» 2011. gadā Maikla Mūra dibinātajā Traversas filmu festivālā (Traverse City Film Festival) saņēma balvu kā labākais režisors. Šobrīd viņš strādā pie scenārija šausmu filmai, kā arī plāno dokumentēt Islandes reperus Quarashi .

Komiska absurda, bet arī pavisam nopietnu atklāsmju pilna ir islandiešu filma Gnarrs (2010), kas vēsta par aktiera Jouna Gnarra vēlēšanu kampaņu un uzvaru Reikjavīkas mēra vēlēšanās.

  • Piektdien, 7. septembrī žurnālists Sandijs Semjonovs vadīs sarunu ar filmas «Argentīnas mācība» producenti Annu Varadzinu un filmas «Trīs dienas brīvībā» režisoru Lukašu Borovski.

Viens no spilgtākajiem jaunajiem poļu dokumentālistiem – Andžeja Vajdas filmu skolas absolvents, režisors Lukašs Borovskis par filmu «Trīs dienas brīvībā» saņēmis virkni prestižu apbalvojumu, spilgti piesakot savdabīgi atturīgu un vienlaikus ļoti trāpīgu dokumentālā kino rokrakstu.

Pieredzējusī producente Anna Varadzina strādājusi kopā ar režisoru Vojcehu Staroņu, piedaloties arī filmas uzņemšanā Argentīnā, un iepazīstinās ar poētiskā darba «Argentīnas mācība» tapšanas aizkulisēm.

Sāpīgi romantiskā Argentīnas mācība (2011) ļauj atgriezties bērnībā, sadraudzējoties ar deviņgadīgu poļu zēnu un viņa skolasbiedri - pusaugu argentīniešu meiteni, kas līdzās rotaļām spiesta cīnīties par ģimenes iztiku.

Ar īsfilmu Trīs dienas brīvībā (2011) – negaidīti patīkamu iepazīšanos ar cietumnieku Pjotru, kuram uz pāris dienām ļauts izbaudīt brīvību – sevi spilgti piesaka jauns poļu režisors Lukašs Borovskis.

FILMAS TREILERUS VARAT APSKATĪT ŠEIT.

Biļetes cena Rīgā – 2 Ls, reģionos – 1Ls, skolēni, studenti, pensionāri un kino profesionāļi, uzrādot apliecības, aicināti apmeklēt Baltijas jūras dokumentālo filmu forumu bez maksas, 15 minūtes pirms filmas seansa izņemot brīvbiļetes kinoteātru kasēs.

Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā, ar subtitriem angļu valodā, nodrošinot tulkojumu arī latviski.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu