Soross: Mēs joprojām neizprotam finanšu tirgus darbību (103)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Finansists un miljardieris Džordžs Soross, sestdien Davosā uzrunājot Pasaules Ekonomikas foruma (WEF) dalībniekus, norādīja, ka neskatoties uz centieniem izskaust sarežģītākos no produktiem, ļaužu izpratne par finanšu tirgu joprojām ir ļoti vāja.

Viņš atzina, ka esošās tirgus darbības teorijas ir «sabrukušas».

«Diemžēl tas ir fakts, (..) ka mēs patiesībā neesam guvuši īstu sapratni par to, kā darbojas finanšu tirgus,» uzrunājot pārpildīto auditoriju, kuru veidoja pasaules politikas un biznesa līderi, kas pulcējušies uz ikgadējo Davosas forumu, uzsvēra Soross.

«Tagad esam ieviesuši sintētiskus instrumentus, izdomājuši derivātus, lai gan neesam pilnībā sapratuši to ietekmi,» piebilda 82 gadus vecais finansists, kurš savu 19 miljardus lielo īpašumu nopelnījis, nodarbodamies ar spekulācijām finanšu tirgū.

Pašreizējos mēģinājumus atdzīvināt pasaules ekonomiku Soross pielīdzināja rīcībai, kas nepieciešama, lai atgūtu kontroli pār automašīnu uz slidena ceļa.

«Kad automašīna slīd, jums vispirms jāpagriež stūre slīdes virzienā, lai atgūtu kontroli, jo ja jūs to nedarīsiet, tad jūsu automašīna apvelsies,» sacīja finansists.

Tāpēc arī valstīm, atbildot uz parādu krīzi, nākas ekonomikā iepludināt jaunus kredītus, konkrēti nodrošinot Eiropas bankas ar lētiem aizdevumiem un ASV Federālajām rezervēm iepumpējot sistēmā jaunu naudu, norādīja Soross.

Viņš uzsvēra, ka šīs darbības ir stabilizējušas tirgu, taču tagad prioritāte esot ekonomikas izaugsmes atjaunošana.

Atgriežoties pie analoģijas ar automašīnu, finansists piebilda: «Vispirms jūs atgūstat kontroli, un tad jūs koriģējat virzienu.»

«Pirmā manevra fāze ir visai labi paveikta, bet otro fāzi mēs neesam sākuši,» norādīja orators.

Tomēr vienlaikus Soross atzina, ka valstu centrālajām bankām pieņemt lēmumu par īsto brīdi, kad jāsāk akumulēt ekonomikā esošā lielā nauda, «iespējams ir neiespējami».

Tāpēc viņš izteica prognozi, ka globālās ekonomikas turpmākā attīstības gaita būšot saraustīta, taču tas ir «daudz labāk» nekā ekonomika, kas apstājusies vispār.

Komentāri (103)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu