Spānijā it kā pazudusī sieviete ar meitu negrib atklāt atrašanās vietu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/AP

Santa Daubure ar savu trīs gadus veco meitiņu Patrīciju Lapiņu, kuras tika izsludinātas meklēšanā kā bezvēsts pazudušas Spānijā, ir atradušās, taču nevēlas, lai kāds zinātu viņu pašreizējo atrašanās vietu.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) pārstāvis Aigars Bērziņš, VP Kriminālizmeklēšanas pārvaldes Personu meklēšanas nodaļas darbinieki, veicot iesnieguma pārbaudi par abu personu pazušanu Spānijā, noskaidrojuši un pat sazinājušies ar minēto sievieti.

Sieviete, uzzinājusi, ka viņu meklē, sazinājusies ar tuvāko Latvijas vēstniecību, kur sniegusi rakstisku paskaidrojumu, ka ar viņu un mazo meitiņu viss ir kārtībā. Viņa arī lūgusi šo informāciju nodot Spānijas tiesībsargājošajām institūcijām, kas sāka abas pazudušās meklēt. Tāpat sieviete, pamatojoties uz personiskās dzīves neaizskaramību, lūgusi par viņas atrašanās vietu informāciju nevienam neizpaust.

Kā aģentūru LETA jau vakar informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses centra nodaļā, patlaban ministrija uztur kontaktus ar it kā Spānijā gandrīz divas nedēļas pazudušām Latvijas pilsonēm. Regulāri kontakti tiek uzturēti ar policiju.

Gan Latvijas vēstniecībai Spānijā, gan ĀM esot nopietni iemesli, kas neļaujot izpaust tālāku informāciju par konkrēto gadījumu, jo tas var traucēt tālākai lietas risināšanai un iesaistīto personu drošībai.

Kā iepriekš ziņoja laikraksts «Neatkarīgā», jau gandrīz divas nedēļas bezvēsts prombūtnē Spānijā atrodas trīs gadus vecā Patrīcija Lapiņa un viņas mamma Santa Daubure. Tuvinieki vērsās Latvijas un Spānijas policijā, Latvijas ģenerālkonsulātā un Latvijas vēstniecībā Spānijā.

Pirms vairāk nekā divām nedēļām Santa Daubure ar savu trīs gadus veco meitiņu Patrīciju devās uz Spāniju atpūsties. Tā kā meitene baidās lidot, viņas ceļojumā devās ar mašīnu. Katru dienu Santa uz mājām zvanīja astoņas vai deviņas reizes, bet 22. jūlijā sakari pārtrūka — telefons bija izslēgts, un ne Santa, ne Patrīcija nebija manīta vietā, kur viņas bija plānojušas apmesties. Nākamajā dienā, kad no Spānijas nekādu ziņu nebija, Patrīcijas tētis un Santas civilvīrs Ģirts Lapiņš devās abas pazudušās meklēt.

«Pa ceļam es laikam apsvēru visas iespējamās versijas par to, kas varētu būt noticis. Patiešām par visu iedomājos — par uzbrukumu, par to, ka viņas ir sazāļotas, pat apsvēru iespēju, ka Santai uznācis pēkšņs prāta aptumsums,» stāstījis Lapiņš. «Nav ne jausmas, kas varētu būt noticis. Un tieši šī neziņa ir visbriesmīgākā. Labāk būtu, ja Santa būtu iemīlējusies kādā citā un piezvanījusi, lai pateiktu, ka viņa mani atstāj un es Patrīciju varēšu satikt tikai reizi gadā vai vispār nekad nesatikt. Vismaz es zinātu, ka viņām viss ir kārtībā. Tomēr tā nav. Un arī pirms tam nekas neliecināja, ka Santai būtu kāds cits.»

Ieradies Spānijā, vīrietis nekavējoties devās uz Marbelju, kur Santa bija rezervējusi apartamentus. Tur viņu sagaidīja saimniece Teresa Giudice-Brovna. Lapiņš stāstījis, ka sieviete uzvedusies ļoti aizdomīgi — sākumā apgalvojusi, ka abas pazudušās ir redzējusi, nedaudz vēlāk policijai to noliegusi, bet, kad policija bija prom, norādījusi, ka zina, kas noticis, bet nevienam to nestāstīšot.

«Man pat likās, ka viņa ir lietojusi narkotikas vai kādas citas apreibinošas vielas,» piebildis Lapiņš. Pēc tam viņš devās uz Latvijas ģenerālkonsulātu, kura darbinieki par notikušo paziņoja vietējai policijai un Latvijas vēstniecībai Spānijā. Policija nekavējoties sāka meklēšanu. Tomēr ne no mašīnas, ne abām latvietēm nebija ne miņas. Pēc pāris dienām pie apartamentiem, ko bija noīrējusi Santa, parādījās viņu mašīna. Tā nebija aizslēgta, iekšā mētājās tikai dažas Patrīcijas rotaļlietas. Asins pēdas mašīnā netika atrastas. Policijas pārstāvji mēģinājuši Lapiņu nomierināt, teikuši, lai neuztraucas, jo pie apartamentiem atradās video novērošanas kameras, kas piefiksējušas visu notikušo.

Pēc dažām dienām Lapiņš saņēmis zvanu no Latvijas vēstniecības Spānijā, bet tas nebūt nedeva cerības drīzāk atrast pazudušās latvietes. Viņš norāda, ka vēstniecības darbiniece bija ļoti nelaipna un pat nepieklājīga: «Es vienkārši biju šokā — ir pazudušas divas Latvijas pilsones. Spānijā ir pazudis mazs bērns, bet viņa man apgalvo, ka vēstniecība nenodarbojas ar pazudušu personu meklēšanu, un pārmet, ka esmu traucējis ģenerālkonsulāta darbu. Vai tad viņai grūti piezvanīt uz vietējo laikrakstu un palūgt, lai publicē pazudušo attēlus? Bet viņa kategoriski atteicās palīdzēt.»

Vairāk neko nenoskaidrojis, Lapiņš 30. jūlijā atgriezās Latvijā un uzrakstīja iesniegumu policijai. Pašlaik viņš vairāk nezina, ko iesākt: «Tādēļ arī nolēmu lūgt palīdzību presei — varbūt kāds dodas atpūsties uz Spāniju un viņas tur pamana. Esmu gatavs darīt visu, lai viņas atrastu. Novērtēšu jebkādu informāciju, kas varētu palīdzēt viņas atrast.» Nākamnedēļ Lapiņš plāno vēlreiz doties uz Spāniju, lai meklētu savu meitu un civilsievu.

Pēc publikācijas laikrakstā «Neatkarīgā» ĀM izplatīja paziņojumu masu medijiem, kurā norādīts, ka saistībā ar Spānijā bez vēsts pazudušajām Latvijas pilsonēm vēstniecība no Spānijas policijas saņēmusi apstiprinājumu, ka personas iesniegums ir pieņemts un sākta personu meklēšana.

ĀM skaidroja, ka Latvijas vēstniecība Madridē par notikušo telefoniski uzzinājusi 28. jūlijā no Latvijas goda konsulāta Marbelā. Lapiņš ieradies goda konsulātā ar policijas izziņu par notikušo, bet telefona sarunā ar vēstniecību viņš paziņojis, ka Marbelā pazudusi viņa civilsieva un meita. Goda konsulāta darbinieki kopā ar Lapiņu atkārtoti devušies uz policiju un palīdzējuši kārtot nepieciešamās formalitātes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu