Speciālistu ieteikumi cīņai ar paaugstinātu holesterīna līmeni (33)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: nyxie, CC BY-NC-SA 2.0

Lai gan lielākā daļa Latvijas sabiedrības (87%) ir labi informēta par paaugstināta holesterīna līmeņa radītajām sekām un iespējamo risku saslimt ar dažādām sirds slimībām, vairums iedzīvotāju neko nedara, lai šos draudus mazinātu un ikdienā lieto treknus pārtikas produktus (56%), liecina pētījumu aģentūras Omnicom Media Group (OMD) sadarbībā ar Flora pro.activ veiktais pētījums, informēja Zita Lazdāne Laķe, «Nords Porter Novelli» pārstāve.

«Sirds slimības ir izplatītākais nāves iemesls pasaulē - statistika liecina, ka ik gadu no sirds-asinsvadu slimībām mirst 17,5 miljoni cilvēku. Arī Latvijā šis ir viens no galvenajiem mirstības cēloņiem. Jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 2011.gadā 55% no visiem mirušajiem jeb 15,7 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju ir miruši no sirds un asinsvadu slimībām. Viens no šo slimību attīstības riska faktoriem ir paaugstināts holesterīna līmenis,» atzīst Dr. Lāsma Četverga.

Speciālisti norāda, ka pārlieku trekna ēdiena lietošana ir papildu drauds veselībai un pārdomāts uzturs ir veids, kā ik dienas varam parūpēties par savas sirds veselību.

Pētījuma rezultāti liecina, ka visbiežāk (64% aptaujāto) treknu ēdienu lieto iedzīvotāji vecumā no 30 - 50 gadiem ar vidējiem ienākumiem 500-700 eiro mēnesī un 63% ar vidēji augstiem ienākumiem (700-900 eiro mēnesī).

Neraugoties uz šādiem ēšanas paradumiem, tikai 29% aptaujāto vismaz reizi gadā pārbauda, kā dzīvesveids un uzturs ietekmējis viņu veselību. 18% aptaujas dalībnieki atzinuši, ka holesterīna līmeni asinīs pārbauda reizi 2-5 gados, bet vairums jeb 53% – vēl retāk vai nepārbauda nemaz. Visbiežāk par izvēlētās pārtikas ietekmi uz veselību domā jaunieši vecumā no 15-19 gadiem (37%) un krievu vai citas tautības pārstāvji (34%).

«Ikvienam valsts iedzīvotājam ar vislielāko atbildību pret sevi un savu veselību vajadzētu izvēlēties ikdienas uzturā lietojamos pārtikas produktus. Uztura pareiza sabalansēšana darbojas preventīvi, tādēļ ir īpaši būtiski pievērst uzmanību visiem faktoriem, kas ietekmē sirds veselību - izvēlēties pareizu uzturu, nodarboties ar fiziskām aktivitātēm un uzturā lietot pārtikas produktus, kas palīdz kontrolēt holesterīna līmeni,» stāsta Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Dr. Andis Brēmanis.

Tikai 15% Latvijas iedzīvotāju ikdienā iepērkoties pievērš uzmanību kādu labumu produktu lietošana sniedz viņu veselībai. 70 % aptaujas dalībnieku atzinuši, ka svarīgākais iemesls pārtikas izvēlē ir cenai un 53 % norādījuši, ka būtiskākais faktors ir produktu kvalitāte.

Risku saslimt ar sirds-asinsvadu slimībām ir iespējams mazināt vai pat novērst pavisam, pārskatot savu dzīvesveidu. Viena no holesterīna līmeni pazeminošajām vielām ir augu sterīni, kas cilvēku zarnu traktā kavē ar pārtiku uzņemtā holesterīna nokļūšanu asinīs.

Ikdienā lietojot pārtikas produktus, kuru sastāvā ir augu tauki, ir iespējams īpaši nemainot ēšanas paradumus kontrolēt savu holesterīna līmeni.

Aizvien biežāk gan mediķi, gan dažādi uztura speciālisti iesaka uzturā lietot pēc iespējas mazāk dzīvnieku izcelsmes taukus, kas sastopami sierā, sviestā un krējumā un šos produktus aizvietot ar augu izcelsmes taukiem, piemēram, margarīnu vai dažādām augu tauku pastām, kā, piemēram, Flora pro.activ.

Augu sterīnu pozitīvo ietekmi holesterīna līmeņa samazināšanā apstiprinājusi arī Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (European Food and Safety Authority/EFSA), ASV Pārtikas un medikamentu administrācija (US Food and Drug Administration) un citas starptautiskās organizācijas.

«Vairākus gadus sabiedrība bija pārliecināta, ka margarīns ir sintētisks produkts, kura sastāvdaļas ir mākslīgi radītas. Tomēr lai gan margarīnu ražo rūpnīcā, tā sastāvdaļas ir dabīgas, jo margarīna ražošanā izmanto augu eļļas, piena olbaltumvielas, vitamīnus, sāli, citas dabīgas vielas un mūsdienās tas nesatur transtaukskābes. Uztura speciālisti iesaka sviestu droši aizstāt ar kvalitatīvu margarīnu - tādejādi aizstājot reducētās taukvielas ar labiem augu taukiem,» atzīst Uniliver pārstāve Ivonna Niegovska.

Kvalitatīvs margarīns mūsdienās tiek ražots no labāko eļļu maisījuma, tādēļ tieši margarīnā ir lielāks omega-3 un omega-6 taukskābju daudzums. Šīs taukskābes ir ļoti svarīgas cilvēka veselībai.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu