Speciālo uzdevumu vēstnieks: darba meklētājus jāaptur lidostā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Valdībai būtu jādomā nevis par to, kā vilināt uz ārzemēm izbraukušos tautiešus atpakaļ, bet gan mēģināt viņus nosacīti apturēt lidostā, pirms viņi pamet valsti. Šādu viedokli intervijā aģentūrai BNS pauda Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Juris Audariņš.

Viņš uzsvēra, ka emigrāciju var apturēt tikai Latvijas ekonomiskā izaugsme. «Cita ceļa faktiski nav,» viņš piebilda.

Norādot, ka premjers Valdis Dombrovskis («Vienotība») nemitīgi atkārto, ka Latvijā situācija ir stabilizējusies un sākusies izaugsme, Audariņš rosināja padomāt, cik liela šī izaugsme ir un vai tā atbilst citu valstu izaugsmei. «Tas, kas notiek Latvijā, nav nekas jauns, mēs zinām, ka emigrācijas viļņu pasaulē ir bijis ļoti daudz, kaut vai pēc Otrā pasaules kara,» pastāstīja Audariņš.

Viņš apliecināja, ka cilvēki pamet Latviju pirmām kārtām materiālu apsvērumu dēļ.

«Pirmais tomēr ir ekonomiskās iespējas izdzīvot, bet, protams, parādās arī dažādi faktori, kas veicina lēmuma pieņemšanu.. Mums ir daudz izdevīgāk un racionālāk mēģināt šos cilvēkus nosacīti apturēt lidostā, kad viņi vēl nav pametuši valsti.. Par to valstij ir jādomā. Nevis mēģināt viņus vilināt atpakaļ, kad viņi jau ir aizbraukuši. Tās ir nesamērojamas izmaksas, un tas ir arī daudz grūtāk,» sacīja vēstnieks.

Arī krīzes laikā pierādījies, ka tikai retais, kas aizbraucis, piemēram, uz Īriju, atgriežas Latvijā.

«Lai gan Īrijas krīze bija pietiekami smaga, tā tomēr parādīja, ka tautieši meklē iespēju aizbraukt kaut kur citur, ne atgriezties uzreiz Latvijā. Mums ir informācija, ka tautieši ir meklējuši un arī atraduši darba iespējas Kanādā, Austrālijā, runājot par Eiropu, tā ir Norvēģija. Tagad 1.maijā būs vaļā Vācijas darba tirgus, līdz ar to mēs rēķinām, ka tur daudz cilvēku brauks,» klāstīja Audariņš.

Vēstnieks uzsvēra, ka pašlaik notiek arī inteliģences emigrācija, proti, daudzas valstis ar prieku uzņem izglītotus latviešus, slēptā un neslēptā veidā aicina pie sevis un viņi nereti tur arī paliek. Pirmām kārtām tie ir ārsti, kas ir viena no pasaulē visvairāk pieprasītajām profesijām, turklāt ārsti, pametot valsti, pārsvarā nemaina savu arodu, lai strādātu kādu palīgdarbu vai mazkvalificētu darbu.

Konkrētas valstis, kas pārvilina Latvijas inteliģenci, vēstnieks gan neminēja, vienlaikus atzīstot, ka «tas ir pilnīgi normāli, ja valstis domā, kā piesaistīt kvalificētus un tādus cilvēkus, kādi viņiem ir vajadzīgi. Latvijā ir ļoti daudz cilvēku, kam ir augsta kvalifikācija».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu