Spēle uz visu banku (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicātes foto

Zviedru spriedzes romānu pasaule bagātinājusies ar vēl vienu autoru – Anderss de la Mote ir strādājis Stokholmas policijā, bet šobrīd nodarbojas ar drošības jautājumiem starptautiskā IT kompānijā. Iedvesmojies no sava darba, šis datorģēnijs ir radījis aizraujošu mūsdienīgu romānu [geim]. Spēle. Žurnāls Men's Health raksta: «Romānam [geim] nav nekādu ierobežojumu, tas ir satriecoši spraigs no sākuma līdz pat beigām.» Aicinām iejusties Spēles pasaulē, kas saplūst ar realitāti līdz pat sekundes simtdaļai, ļaujot izbaudīt notikumus, kuri sākumā dara tramīgu, bet, sižetam attīstoties, liek skudriņām skriet pār muguru...

Anderss de la Mote par debijas romānu [geim] saņēma Zviedru Akadēmijas Kriminālromānu rakstnieku balvu.

Zemē atrasts nav zagts – domā HP (Henriks Peteršons), romāna galvenais varonis, atrodot vilcienā glītu jaunu mobilo. HP to paņem un jau pārdomā, kuram un par cik šādu telefonu varētu pārdot, taču tad ekrānā parādās īsziņa, aicinot uzspēlēt Spēli. Sākotnēji tā liekas tīri nevainīga izprieca, lai gan Spēles radītāji, šķiet, HP dzīvi pārzina visos sīkumos. Pirmais uzdevums ir smieklīgi viegls. Arī otrais un trešais. Pamazām HP iejūtas dīvainajā paralēlajā realitātē, arvien vairāk un vairāk aizraujoties. Viss notiek ārpus labā un ļaunā kategorijas, un īsā laikā HP kļūst par vienu no Spēles līderiem, pirmo reizi mūžā izjūtot saldo, triumfālo uzvaras garšu. Viņš spēj gūt slavu un pasmieties par cilvēkiem! Viņš, neveiksminieks bezdarbnieks, gūst atzinību un lielu naudu, un kļūst par Spēles favorītu! Un nekas, ka par nākamajiem uzdevumiem jau varētu saņemt pat diezgan bargu kriminālu sodāmību – HP zināmā mērā ir vienalga, ko par viņu domā sabiedrība. Viņš vēlas spēlēt – un uzvarēt.

Rebeka Normēna, policijas inspektore un augsta ranga miesassardze Drošības policijā, ir pilnīgs HP pretstats: viņa kontrolē savu dzīvi līdz pēdējam sīkumam. Tiesa, kāds Rebeku novēro – jo ik pa brīdim viņa savā skapītī atrod dīvainus un nepatīkamus vēstījumus. Tomēr kopumā Rebekas dzīve ir veiksmīga un līdzsvarota.

Spēlei uzņemot apgriezienus, haotiskie HP dzīves līkloči arvien vairāk pietuvojas Rebekas dzīves taisnajām takām. Kas īsti ir šī dīvainā Spēle? Kāds ir tās galvenais uzdevums? Kurš kļūdās vairāk – tas, kurš spēlē, vai tas, kurš nostājas maliņā?

Mūsdienīgs spriedzes romāns par realitātes paplašinātajām robežām, par sirdsapziņu un jūtām, par indivīda un sabiedrības mijiedarbību – neiedomājami sižeta pavērsieni, noslēpumainības aura un satriecošs fināls.

No zviedru valodas tulkojusi Dace Deniņa.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu