Spriedīs par «Gaismas pils» būvniecības gaitu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šodien uz sēdi aicinājusi kultūras ministru Intu Dālderi (TP), lai runātu par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta «Gaismas pils» realizācijas gaitu un tā nākotnes perspektīvām.

Komisijas sēdē aicināti piedalīties arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks un Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbalsta biedrības direktore Karina Pētersone, kā arī Kultūras ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa un Kultūras ministrijas Kultūras infrastruktūras nodaļas pārvaldes vecākais referents Indriķis Builis.

«Gaismas pils» celtniecībai nākamajam gadam būs vajadzīgi 30 miljoni latu, preses konferencē jūlijā paziņoja Kultūras ministrijas jaunizveidotās Kultūras infrastruktūras nodaļas vadītājs Zigurds Magone. Tas dotu iespēju uzbetonēt «Gaismas pils» nesošo karkasu un pārklāt to vismaz ar «melno jumtu», kuram būtu hidroizolācija.

Pēdējās preses konferencēs kultūras ministrs Dālderis jau apgalvo, ka LNB jaunās ēkas būvniecībai 2010.gada valsts budžetā tiks piešķirta labi ja puse no nepieciešamās summas.

Šā gada maijā sabiedrības par atklātību «Delna» organizētajā publiskajā diskusijā «Kāda būs «Gaismas pils» patiesā cena?» Magone pieļāva, ka nepietiekamā finansējuma dēļ celtniecība var ieilgt līdz 2013.gadam.

«Gaismas pils» projektā līdz 2008.gadam iztērēts jau 26,061 miljons latu.

Valdība sākotnēji bija apņēmusies 2010.gadā piešķirt «Gaismas pils» projektam 41,248 miljonus latus, 2011.gadā - 49,715 miljonus latu, un turpmākā plānā līdz projekta īstenošanai paredzēti vēl 23, 478 miljoni latu.

Kopumā paredzēts LNB projektam piešķirt 157,504 miljonus latu.

LNB ēkas aprīkojumam būs nepieciešami 20,174 miljoni latu, no šīs summas grāmatu plauktu iegādei paredzēts atvēlēt 3,37 miljonus latu, mēbelēm, aprīkojumam un iekārtām - 8,314 miljonus latu, informācijas un komunikācijas tehniskajām iekārtām - 8,491 miljonu latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu