ST līdz oktobrim lems, vai ierosināt lietu par liegumu tirgos pārdot cigaretes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Satversmes tiesa (ST) līdz 11.oktobrim pagarinājusi termiņu, kurā jāpieņem lēmums, vai ierosināt lietu par biedrības «Latvijas Tirgu savienība» (LTS) iesniegumu par tabakas izstrādājumu tirgošanas tirgos aizlieguma atbilstību Satversmei, aģentūru LETA informē ST priekšsēdētāja palīdze Līga Pauliņa.

Termiņš pieteikuma izskatīšanai pagarināts, lai LTS varētu iesniegt papildu paskaidrojumus par konkrēto prasību.

Jau ziņots, ka LTS pieteikums ST iesniegts par likuma «Par tabakas izstrādājumu ražošanas, realizācijas, reklāmas un smēķēšanas ierobežošanu» septītā panta otrās daļas sestā punkta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 91.pantam, kas paredz, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā.

LTS valdes priekšsēdētāja Aiga Šmite atzīmēja, ka minētā likumprojekta anotācijā norādīts, ka ar grozījumiem tirgu teritorijās tiks veicināta lauksaimniecības preču tirdzniecība, atvieglots tiesībsargājošo institūciju darbs cīņā ar kontrabandas tabakas izstrādājumiem un samazināta tabakas izstrādājumu kā atkarību veicinošu vielu pieejamību.

Viņa skaidroja, ka pieteikumā ST uzmanība vērsta uz diskriminējošajiem likumā noteiktajiem ierobežojumiem, kuri kopš 2004.gada 1.februāra nosaka aizliegumu tirdzniecībai ar tabakas izstrādājumiem teritorijās, kurām piešķirts tirgus statuss.

Pieteikuma iesniedzēji, izvērtējot likuma normu, tās pamatojumu un īstenošanu, uzskata, ka teritorijas, kurām noteikts tirgus statuss, salīdzinājumā ar citiem preču mazumtirdzniecības dalībniekiem nostādītas nevienlīdzīgos apstākļos, klāstīja Šmite.

Apstrīdētā norma paredz atšķirīgu attieksmi pret personām, kuras veic uzņēmējdarbību teritorijās, kurām noteikts tirgus statuss, taču šādai attieksmei nav objektīva un saprātīga pamata.

Tāpat Šmite uzsvēra, ka LTS atzīst likuma normas leģitīmo mērķi, bet uzskata, ka izvēlētie līdzekļi pārkāpj vienlīdzības principu un nav samērīgi, turklāt ar tiem nav iespējams sasniegt likuma normas ieviešanas mērķi, līdz ar to labums, ko iegūst sabiedrība, nav lielāks par tirgotāju tiesībām nodarīto kaitējumu.

Pieteikumu ST iesnieguši biedrība «Latvijas Tirgu savienība» un vēl trīs lielāko Latvijas teritoriju, kurām piešķirts tirgus statuss, pārvaldītāji - SIA «Liepājas Pētertirgus», SIA «Rēzeknes Centrāltirgus» un SIA «Ditton nams», kas pārvalda tirgu Daugavpilī.

Jau ziņots, ka 7.maijā Ministru kabineta komiteja noraidīja likuma grozījumus, kas ļautu atkārtotu cigarešu tirdzniecību tirgos.

Biedrība «Latvijas Tirgu savienība» dibināta 2010.gada 17.februārī. Patlaban LTS valdē darbojas Aivars Varkals, Aiga Šmite, Raitis Šauriņš, Valdis Labanovskis un Staņislavs Kaupers.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu