Stājas spēkā jaunu kadastrālo vērtību bāze

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Stājušies spēkā Ministru kabineta noteikumi par kadastrālo vērtību bāzi 2012.gadam, aktualizējot dzīvojamās apbūves nekustamo īpašumu grupas vērtību zonējumu un kadastrālo vērtību bāzes rādītājus visām nekustamo īpašumu grupām. 

Lielākās izmaiņas skar dzīvojamās apbūves zemi, kur izstrādāts jauns zonējums, kas nebija pārskatīts kopš 2007.gada, kad vēl valdīja tā dēvētais pirmskrīzes celtniecības bums. Jaunajā zemes vērtību zonējumā papildus izveidotas 223 jaunas vērtību zonas, lai nodalītu mazāk attīstītas teritorijas no labiekārtotām teritorijām. 

Vērtību zonas, kurās zemes bāzes vērtības tiek samazinātas visvairāk, ir Jūrmalā, Rīgā un Liepājā. Citviet apbūves zemes bāzes vērtību sazinājums skāris tikai atsevišķas teritorijas, piemēram, Stopiņu novada Sauriešus un Garkalnes novada purvaino teritoriju Sunīšu ezera apkaimē. 

Neliels vērtību pieaugums ir lauku teritoriju pagastu centros, kas izdalīti kā jaunas vērtību zonas, kā arī tajās apbūves zemes vērtību zonās, kurās 2011.gadā spēkā esošās bāzes vērtības iepriekš bija prognozētas zemākas, nekā to uzrādīja 2011.gada nekustamā īpašuma tirgus. 

Noteikumi paredz izmaiņas arī ēku kadastrālo vērtību bāzēs, jo ar 2012.gadu spēkā stājas pilnveidots ēku kadastrālās vērtības aprēķina modelis, kas, piemēram, paredz dzīvojamajām mājām papildus izvērtēt pagrabtelpas, garāžas un labiekārtojumu. Proti, ja ēkā atradīsies garāža, pagrabs vai terase, arī šo telpu platībām noteiktā bāzes vērtība tiks koriģēta ar vērtību samazinošu koeficientu palīdzību. 

Jaunā kadastrālo vērtību bāze izstrādāta, pamatojoties uz 2010.gada un 2011.gada pirmā ceturkšņa nekustamā īpašuma tirgus darījumu informāciju. 

Nekustamā īpašuma tirgus minētajā laika periodā uzrādījis stabilitātes pazīmes, tādēļ jaunie noteikumi, salīdzinot ar līdz šim spēkā esošajām bāzes vērtībām, neparedz ievērojamas kadastrālo vērtību bāzes izmaiņas. 

Aprēķinātās kadastrālās vērtības pašvaldības izmantos 2012.gada nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinam. 

Ar zemes vērtību zonējumu kartēm, zemes un ēku bāzes vērtību tabulām un "Pārskatu par kadastrālo vērtību bāzes 2012.gadam izstrādi" ikvienam interesentam ir iespējams iepazīties VZD interneta mājaslapā "www.vzd.gov.lv". 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu