«Starptautiskā Luda Bērziņa pedagogu radošā darba konkursa» noslēgums (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Noslēdzas viens 19 gadu cikls Latvijas izglītībā. 19.septembrī plkst.15.00 Rīgas Valsts 2.ģimnāzijā notiks «Starptautiskā Luda Bērziņa pedagogu radošā darba konkursa» noslēgums (1994-2013). Konkursu iedibinājis un sponsorē pasaulē pazīstamais latviešu ķirurgs, LZA Goda loceklis, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris, Stradiņa un Latvijas Universitātes Goda doktors, mecenāts medicīnā, izglītībā, sportā un kultūrā, Jēlas universitātes profesors Kristaps Keggi, kurš viesojas Rīgā Baltijas Traumatologu ortopēdu kongresā, informēja Anita Šmite, Luda Bērziņa piemiņas fonda valdes locekle.

19 gadu laikā savu radošumu pierādījuši vairāk nekā 1430 autoru - pedagogu, metodiķu, izglītības iestāžu vadītāju, maģistrantu, doktorantu, augstskolu profesoru un kultūras darbinieku. Piedāvāti un žūrija vērtējusi vairāk nekā 1650 darbu no vienkāršām tēmām līdz monogrāfijām. Kompetenta žūrija no Latvijas un ārvalstīm (it īpaši pēdējos gadus) konkursa laureāta Goda nosaukumu piešķīrusi 514 izcilām personībām izglītībā un kultūrā, to skaitā arī 10 ārzemju speciālistiem no Vācijas, Kanādas, ASV, Īrijas, Venecuēlas un Austrālijas.

19.septembrī godinās 2013.gada starptautiskā konkursa laureātus, kuru vidū ir visā valstī pazīstami skolu direktori un vietnieki - gan reformatori, gan jaunu virzienu aizsācēji izglītībā, gan redzami sabiedriskie darbinieki un izcili latviešu kultūras kopēji. Konkursā katru gadu uzmanība veltīta tiem starptautisku projektu direktoriem, kuru ieguldījums Latvijas un Baltijas valstu izglītībā bijis visnozīmīgākais.

Šogad tiek akcentēta pedagogu darbība jauniešu un studentu harmoniskai attīstībai, uzsverot ne tikai dabaszinātņu un matemātikas nozīmi cilvēka dzīvē, bet arī viņu valodas prasmi, muzikālo izglītību, vēsturiskā mantojuma apzināšanu un vēstures kā savas identitātes izpratni.

Ģimnāzijā laureātus godinās koris un simfoniskais orķestris šī gada Lielās balvas ieguvēja kordiriģenta un skolotāja Edgara Vītola un Īpašās balvas laureāta, Latvijas Dziesmu un Deju svētku virsdiriģenta, Rīgas 6.vidusskolas direktora Harija Bārzdiņa vadībā.

Īpašo laureātu vidū ir Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas direktors Māris Brasla, Valmieras Valsts ģimnāzijas direktors Jānis Zemļickis, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Vilnis Trupavnieks, Daugavpils ģimnāzijas direktore Gunta Mālniece u.c. Inovatīvu izglītības satura un tā apguves, kā arī jauna skolas telpiskā izkārtojuma pamatojumu aizstāvējuši laureāti: Artūrs Skrastiņš no Valmieras sākumskolas, Helvijs Valcis no Liepājas valsts ģimnāzijas, Aivars Ķiņķevskis no Vecumnieku ģimnāzijas, Laima Grebska un Viktorija Trukša no Neretas vidusskolas, Aija Melle no Rīgas Juglas vidusskolas, Aija Klegere no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, Dzintra Kohva no Ziemeļvalstu ģimnāzijas, vēsturnieks Jānis Arājs no Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas, Romāns Alijevs no Rīgas Klasiskās ģimnāzijas u.c.

Šogad godinās divas izcilas latviešu diasporas skolotājas - metodiķes no Īrijas, kuras veicina latvisko izglītību jaundibinātajās latviešu skoliņās - Anitu Litaunieci un Ingunu Grietiņu. Vairums laureātu ir harizmātiski līderi Latvijas izglītībā, kuri 19 gadu laikā sevi pierādījuši kā aktīvākie izglītības pārmaiņu īstenotāji un latviskas kultūrvides veidotāji.

Laureātu darbi vairumā gadījumu rezultējušies izdevumos: mācību grāmatas un to komplekti, metodiskie izdevumi, sērijizdevumi, to skaitā vienīgā Latvijā «Pedagoģiskā bibliotēka», 13 izdevumi ar pētniecisku un vēsturisku nozīmi «Laikmets un personība», pedagoģiskais žurnāls «Skolotājs»(1997-2012), pedagoga rokasgrāmatas - kalendāri, zinātnisko rakstu krājumi pedagoģijā, psiholoģijā, vadībzinībās, pedagoģijas vēsturē u.c.

Konkursa laureāti bijuši jauna izglītības satura un metodikas pielietojuma aizsācēji: pirmsskolas izglītībā ar komplektu «Mana grāmatiņa»(2-7 g.v.), sākumskolā ar integratīvu komplektu «Ar gudru ziņu» un jaunāko «Lai top». Autori izstrādājuši inovatīvas sociālās zinības 5.-9. klasei un vēsturei no pamatskolas līdz vidusskolai, t. s. arī integrēti un atsevišķi «Latvijas vēsturi». Laureāti raduši mūsdienīgu pieeju komplektizdevumos latviešu valodā un latviešu literatūrā, kā arī mūzikā un vizuālā mākslā.

Galvenais grāmatizdevēja darbs paveikts SIA «Izdevniecība RaKa», kur izdevējs Romāns Alhimionoks ir ne tikai konkursa vairākkārtējs laureāts kā mācību komplektu autors, bet arī kā starptautiski nozīmīgu zinātnisko rakstu krājumu izdevējs. Laureātu grāmatas izdotas arī izdevniecībās «Zinātne», «Zvaigzne ABC», «Pētergailis» un «Lielvārds».

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu