Šteins par Mades likvidēšanu: gadījums ir ārkārtējs, notika reāls uzbrukums cilvēkiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kristīne Meistare/LETA

Lācenes Mades uzvedība bija neprognozējama un notika reāls uzbrukums zvērkopjiem, kas centās ar viņu nodibināt kontaktu.

To LNT raidījumam «900 sekundes» pastāstīja Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins (V).

«Gadījums tiešām ir ārkārtējs. Visa Līgatne notikušo ļoti pārdzīvo,» pastāstīja Šteins.

Viņš uzsvēra, ka smagais lēmums lāceni nošaut tika nopietni izvērtēts. Komisijā piedalījās dabas speciālisti, zoologi, veterinārārsti, biologi. Lēmums tika pieņemts tāpēc, ka Mades rīcība kļuva neprognozējama.

Šteins uzskata, ka šajā situācijā rīkoties citādi nebija iespējams. Viņš norādīja, ka paļaujas uz speciālistu viedokli. Vakar esot bijušas konsultācijas arī ar speciālistiem Tallinā, Igaunijā, kas par lāčiem zina daudz vairāk, nekā Latvijas speciālisti.

Šteins pastāstīja, ka vakardien, pirmās sastapšanās laikā ar lāceni, Mades uzvedība bija neprognozējama.

«Notika reāls uzbrukums zvērkopjiem, kas centās ar viņu komunicēt, tāpēc bija aizdomas, ka būtu lielas problēmas ar lāča nogādāšanu mājās,» pastāstīja Šteins.

Aģentūrai BNS Šteins pastāstījis, ka tikai pateicoties zvērkopja veiklībai un izmanībai, Madei ticis tikai dabas taku darbinieka uzsvārcis.

Līgatnes dabas taku vadītājs Jānis Andrušaitis aģentūrai BNS trešdienas rītā apliecināja, ka Made patiešām uzbrukusi zvērkopim, kurš zinājis, kā tādā situācijā rīkoties - zibenīgi pasviedis savu apģērbu lācenes virzienā, tādējādi novēršot viņas uzmanību un pagūstot aizbēgt prom.

«Ja tas būtu bijis kāds iedzīvotājs, kurš nezinātu, kā tajā sekundes simdaļā rīkoties, sekas būtu bijušas daudz, daudz bēdīgākas,» teica Andrušaitis.

Tāpat aģentūrai BNS Šteins pavēstīja, ka pēdējā, trešā lāča parādīšanās cilvēkiem jau bijusi sešus kilometrus no Līgatnes uz Siguldas pusi Vildogā īsi pirms tumsas iestāšanās, kur lācis kādas mājas pagalmā saplosījis suni un šiverējis pa kūtiņu.

 «Cilvēki no tā visa bija panikā un ļoti satraukti,» teica Šteins un uzsvēra, ka lācis spēj pārvietoties ļoti ātri, viņš būtu varējis doties vel tālāk Siguldas virzienā vai uz Augšlīgatni. «Tuvojās tumsa, bija jāpieņem lēmums, lai šorīt no rīta, kad bērni dodas uz skolu un cilvēki ikdienas gaitās, sekas nebūtu vēl bēdīgākas,» skaidroja Šteins.

Viņš uzsvēra, ka lācene meklējusi ēdamo pie cilvēkiem un tas varēja kļūt bīstami.

Jau ziņots - lai arī Līgatnes dabas taku darbinieki bija atraduši lāceni Madi, viņa turpināja staigāt pa mežu un nekāda pielabināšana un ieēdināšana nelīdzēja lāceni nogādāt atpakaļ voljerā, tāpēc, pēc pieaicināto speciālistu atzinuma, ka iemidzināšana nelīdzēs, jo viņas rīcība var radīt lielāku apdraudējumu apkārtējiem Līgatnes iedzīvotājiem, tika pieņemts lēmums Madi likvidēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu