Stila un iedvesmas avots ikvienam. Modes grāmatu komentē Natālija Jansone un Bruno Birmanis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Apgāds «Zvaigzne ABC» tikko izdevis unikālu grāmatu – «Modes vēsture», kurā apskatītas tērpu veidošanas tendences pēdējo divu gadsimtu laikā – no astoņpadsmitā gadsimta beigām līdz pat mūsdienām.

Šo izdevumu jau pamanījuši un ārkārtīgi atzinīgi novērtējuši arī Latvijas modes un stila guru. Bruno Birmanis: «Tik visaptveroša grāmata latviešu valodā pieejama pirmo reizi. Varētu sacīt, ka šis ir pamatu pamats modes vēsturē. Ļoti viegli lasāma, tiešām lasāma. Svarīgi arī, ka autore ievērojusi kontekstu starp modi un sabiedriski politiskām norisēm. Es ļoti priecājos, ka šī grāmata papildinās manu krājumu.»

Natālija Jansone uzsver: »«Modes vēsture» noderēs visiem interesentiem, ne tikai ar modi saistītiem cilvēkiem. Grāmatas trumpis ir tas, ka viss ir ļoti viegli atrodams un modes notikumi vērtēti kontekstā ar laiku. Personiski man patīk vēl tas, ka še vietu atradis arī Aleksandrs Makvīns, viņa darbi un biogrāfija.»

Izdevuma unikalitāte rodama vairākos aspektos; tā kā grāmatas par tērpu modi latviešu valodā vispār izdotas maz, šajā modes virzieni ir apskatīti līdz pat prognozei par to, kā mode mainīsies laikā līdz 2020. gadam. Uzmanība veltīta arī katra laikposma aksesuāriem – apaviem, rotām, jostām, brillēm, somiņām, cepurēm, turklāt saistībā ar attiecīgā laikposma stila ikonām – Tvigiju, Bridžitu Bardo un Odriju Hepbernu, Madonnu, «Rolling Stones», Gregoriju Peku un daudziem citiem. 

Autore Nikola Džeina Stīvensone kopš 1966. gada publicē rakstus par modi un strādā par stilisti, pašreiz viņa Londonas Mākslas universitātē lasa lekcijas par modi un stilu kinofilmās un ir veidojusi izstādes par dažādām izcilām modes un stila pasaules slavenībām. Savukārt grāmatas tulkotāja Stella Pelše pati ir mākslas vēsturniece, tāpēc grāmatā maksimāli precīzi parādīta modes saistība ar attiecīgajā laikmetā valdošajiem modes un mākslas stiliem. «Modes vēsture» stāsta par augsto modi, prêt-à-porter apģērbiem un ielu stilu. Tā ir gan izsmeļoša uzziņu literatūra, gan aizraujošs stāsts par modes vēsturi, gan noskaņu un iedvesmas avots, kas turklāt papildināts ar brīnišķīgiem attēliem un fotogrāfijām.

Ko par grāmatu domā Natālija Jansone:


Bruno Birmaņa viedoklis:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu