Štokenbergs neesot solījis aizstāvēt «Coca-Cola» intereses

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs, tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V) savulaik sarunā ar ASV vēstniecības pārstāvjiem neesot solījis aizstāvēt «Coca - Cola» intereses, taču atzīst, ka saldināto dzērienu vidū, kuri nebūtu jātirgo skolā, nevajadzētu izcelt tieši «Coca-Cola» produkciju, jo tas neesot pareizi attiecībā pret konkrēto uzņēmumu.

Kā aģentūra LETA norādīja Štokenbergs, saruna ar ASV vēstniecības pārstāvjiem neesot bijusi par «Coca-Cola», bet gan par divpusējās ekonomiskās sadarbības jautājumiem. «Mans uzdevums, kas tika izvirzīts no Latvijas valdības puses, bija aizstāvēt uzņēmuma «Liepājas metalurgs» intereses, savukārt ASV vēstniecības pārstāvji jautāja par kampaņu, kas bija sacelta ap «Coca - Cola», skaidro ministrs.

Viņš vēstniecības pārstāvjiem esot norādījis, ka runa acīmredzami ir par Latvijas veselības politiku un nav pamata izcelt saldināto dzērienu vidū tieši «Coca - Cola», jo «jārunā par visiem saldinātiem dzērieniem».

Par to neesot nekādu šaubu, ka skolā ir jāpiedāvā veselīgāka pārtika un «nevajag bērnu pieradināt pie saldinātiem dzērieniem un čipsiem».

«Es aicinātu neizcelt tieši «Coca – Cola», jo tas nav pareizi attiecībā pret konkrēto uzņēmumu. Ir skaidrs, ka jebkuri dzērieni, kas satur ogļhidrātus vai sāļus un taukvielas ir kaitīgāki nekā jebkādi citi,» uzsver Štokenbergs.

Viņš arī aicinātu izlasīt visus «WikiLeaks» ziņojumus un tad «redzētu, ka stāsti ir ne tikai par «Coca -Cola».

Kā ziņots, Veselības ministrijas (VM) virzītos Ministru kabineta noteikumus par neveselīgas pārtikas un dzērienu pārdošanas aizliegumu Latvijas skolās un bērnudārzos toreizējais ekonomikas ministrs Štokenbergs vērtējis kā politisku soli un ASV vēstniecei Ketrīnai Todai Beilijai solījis aizstāvēt ASV un «Coca-Cola» intereses šajā jautājumā, liecina vietnē «WikiLeaks» publiskotā ASV diplomātiskā sarakste.

No ASV vēstniecības Rīgā 2006.gada 18.jūlijā sūtītā telegrammā aprakstītas iepriekšējā dienā notikušās ASV vēstnieces Ketrīnas Todas Beilijas sarunas ar toreizējo ekonomikas ministru Štokenbergu, kurš tajā laikā pārstāvēja Tautas partiju.

Sarunā apspriesta ekonomiskās sadarbības veicināšana, enerģētikas jautājumi, «Liepājas Metalurga» problēmas ar produkcijas realizāciju ASV tirgū, kas antidempinga procedūras dēļ uzņēmumam ir slēgts, kā arī ASV dzērienu ražotāja «Coca-Cola» iebildumi Veselības ministrijas virzītajiem noteikumiem par neveselīgas pārtikas un dzērienu tirdzniecības aizliegumu izglītības iestādēs.

«Kaut arī mums nebija ko piedāvāt «Liepājas Metalurga» lietā, Štokenbergs bija ārkārtīgi konstruktīvs par «Coca-Cola» un piekrita tikties ar «Coca-Cola» pārstāvjiem, kā arī pievienoties vēstniecei vizītē uz dzērienu iepildīšanas rūpnīcu,» teikts diplomātiskajā telegrammā.

«Vēstniece pauda mūsu bažas par [Latvijas] valdības ierosinātajiem noteikumiem, kas varētu kaitēt «Coca-Cola» biznesam Latvijā. Viņa uzstāja, ka «Coca-Cola» vēlas būt labs korporatīvs piemērs, bet gan «Coca-Cola», gan mums ir grūtības šajā jautājumā tikt klāt veselības ministram,» teikts telegrammā.

«Štokenbergs sacīja, ka noteikumus vajadzētu balstīt uz faktiem un ierobežojumus uzņēmumiem ieviest tikai [vadoties pēc pārtikas] drošības apsvērumiem. Pēc viņa domām, šādi nosacījumi uz «Coca-Cola» neattiecas. Ministrs solīja runāt ar veselības ministru [Gundaru Bērziņu (TP)] un tikties ar «Coca-Cola» pārstāvjiem,» rakstīts telegrammā.

Beilijas ziņojumā ASV Valsts departamentam arī norādīts, ka, pēc vietējo avotu ziņām, Štokenbergs Aigara Kalvīša (TP) vadītajā valdībā ir «daudz ietekmīgāks, nekā varētu likties, bet visus savus darbus viņš dara aizkulisēs».

Kā liecina LETA arhīvā pieejamā informācija, dažas dienas vēlāk, 2.augustā, notikusi Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra Ulda Līkopa tikšanās ar dzērienu ražotāja «Coca-Cola» pārstāvjiem.

Tikšanās laikā «Coca-Cola» pārstāvji solījuši līdz attiecīgā gada beigām brīvprātīgā kārtā ieviest politiku, netirgojot krāsainus un saldinātus dzērienus skolēniem, kuri jaunāki par 12 gadiem.

Tomēr Līkops dzērienu ražotāja pārstāvjiem norādījis, ka VM negrasās atkāpties no ieceres skolās un bērnudārzos ierobežot neveselīgas pārtikas, tostarp krāsainu un saldinātu dzērienu, tirdzniecību.

Kā ziņots, no 2006.gada 1.novembra Latvijas skolās un bērnudārzos ir aizliegts tirgot neveselīgu pārtiku un dzērienus, piemēram, čipsus, krāsainās limonādes, kvasu, krāsvielas saturošas košļājamās gumijas.

Skolās nedrīkst izplatīt krāsvielas un saldinātājus saturošas konfektes, karameles un dražejas, krāsvielas saturošas košļājamās gumijas, čipsus un dažādas citas sāļās uzkodas, kā arī dzērienus, kuriem pievienotas krāsvielas, saldinātāji, konservanti, kofeīns un aminoskābes. Šādas vielas satur dažādas krāsainās limonādes, piemēram, «Coca-Cola», «Pepsi», kvass un enerģijas dzērieni.

VM norāda, ka šo dzērienu lietošana ikdienā lielā daudzumā var radīt būtisku kaitējumu bērnu veselībai, piemēram, izraisīt alerģisku reakciju.

Bērnu un pusaudžu organismam piemīt paaugstināta uzņēmība pret kaitīgām vielām. Saldinātās un krāsainās limonādes ir garšīgas, tādēļ bērni tās uzturā lieto daudz, neapzinoties risku savai veselībai, piebilst VM.

Krāsaino limonāžu un dzērienu vietā bērna uzturam daudz veselīgāks ir ūdens un minerālūdens - gan gāzēts, gan negāzēts, kā arī 100% augļu un dārzeņu sulas, nektāri un sulas dzērieni, kas nesatur pārtikas krāsvielas, saldinātājus,

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu