Stradiņa slimnīcā veikta unikāla operācija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdien Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārsti veikuši unikālu operāciju - ekstrapleirālu pulmonektomiju ar perikarda un diafragmas rezekciju pleiras mezoteliomas jeb pleiras ļaundabīga audzēja ārstēšanai.

Kā portālu «Apollo» informēja slimnīcas pārstāve Ieva Stibe, sarežģītās operācijas laikā diafragma un perikards jeb sirds somiņa tika atdalīti un aizvietoti ar speciāliem implantiem.

Operācija ilga piecarpus stundas. To veica ārstu komanda, kurā piedalījās plaušu ķirurgi Ainis Pirtnieks, Jeļena Grušina-Ujumaza, anestezioloģe-reanimatoloģe Anete Šlēziņa, konsultēja kardioloģe Milāna Zabunova. Operācijas veikšanai tika pieaicināts arī Rīgas Austrumu slimnīcas Tuberkulozes un plaušu slimību centra plaušu ķirurgs Māris Apšvalks.

Stradiņa slimnīcas plaušu ķirurgs Ainis Pirtnieks norāda: «Audzējs progresējis divu gadu laikā, paciente saņēmusi arī ķīmijterapiju, tomēr sekmīgai ārstēšanai bija nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Šāda operācija ir liels izaicinājums ķirurgam, jāiegulda liels sagatavošanās darbs. Paciente, kas ir aktīvā darbspējīgā vecumā, šobrīd jūtas adekvāti pēcoperācijas periodam.»

Anestezioloģe-reanimatoloģe Anete Šlēziņa uzsver: «Tas ir komandas darbs, kas prasa nopietnu sagatavošanos un koordināciju gan ārstu vidū, gan sadarbību ar citiem iesaistītajiem dienestiem, piemēram, Asins dienestu. Man personīgi kā jaunajai ārstei tas bija arī liels profesionāls izaicinājums, tāpēc vēlos pateikties vecākajiem kolēģiem un Anestezioloģijas nodaļas vadītājam Jānim Nemmem par uzticēšanos un atbalstu.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu