Stradiņa slimnīcas teritorijā sāks jaukt vecās ēkas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Šonedēļ Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā sāksies veco slimnīcas ēku demontāža, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Ieva Stibe. 

Ēku demontāža paredz vairāku vienstāva un trīsstāvu ēku, garāžu, kā arī pussabrukušu ēku nojaukšanu, lai atbrīvotu vietu jaunā korpusa būvlaukumam. Lai būtu iespējama šo ēku demontāža un būvlaukuma sagatavošana, uz citām telpām jau tagad pārvietotas vairākas slimnīcas struktūrvienības un nodaļas. 

Tā Klīniskās imunoloģijas centrs pārvietots no 19. uz 37.korpusu, Radionukleīdā nodaļa, kur veic scintigrāfijas, pārvietota uz 108.korpusa pagrabstāvu, 29.nodaļa daļēji pārvietota uz 1.nodaļu un 9.nodaļu. 

Pārmaiņas skar arī studentus un rezidentus - Rīgas Stradiņu universitātes un Latvijas Universitātes mācību telpas pārvietotas uz 21.korpusu. Atrašanās vietu mainījis arī Darba analīzes un statistikas departamenta Medicīnas informātikas dienests, kā arī Medicīnas tehnoloģiju departaments. Plānots pārvietot arī skābekļa iekārtu. 

Sākot būvniecību, mainīsies arī gājēju un automašīnu plūsma slimnīcas teritorijā, kā arī paredzami būtiski ierobežojumi autotransporta iebraukšanai un novietošanai slimnīcas teritorijā, tāpēc slimnīcas vadība lūdz pacientus un pacientu tuviniekus, kā arī citus slimnīcas apmeklētājus rūpīgi sekot norādēm gan teritorijā, gan slimnīcas mājaslapā. 

Stradiņa slimnīcas attīstības projekts aizsākts 2006.gadā ar starptautisku plenēru. 2008.gada nogalē veiksmīgi noslēdzās Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecības publiskā apspriešana, 2009.gada martā saņemts Rīgas domes apstiprināts projektēšanas un arhitektūras uzdevums. Slimnīca saņēmusi būvatļauju un ēku demontāžu veiks uzņēmums «Skonto būve», kas uzvarējis konkursā par veco ēku demontāžu un inženiertehnisko tīklu pārnešanu. 

Noslēdzies arī metu konkurss par slimnīcas ēku kompleksa attīstības arhitektonisko vīziju, uzvarētāji ir apvienība «NAMS - JKMM» un personu apvienība SIA «Artblok» un «Rosslyn Medical Limited». Patlaban arī norit sarunu procedūra par skiču projekta izstrādi ar metu konkursa uzvarētājiem. 

Iepirkums par administratīvās organizācijas plānu un telpu programmu joprojām nav noslēdzies, jo vairākkārt iesniegtas pretendentu sūdzības iepirkumu uzraudzības birojā. 

Pēc skiču konkursa sekos tehniskā projekta izstrāde un būvniecība. Savlaicīgi pabeidzot demontāžas darbus un pārvietojot inženiertehniskos tīklus, jaunās ēkas celtniecību iecerēts sākt 2012.gadā. Paredzēts, ka A korpuss varētu tikt uzcelts un aprīkots trīs gadu laikā. 

Slimnīcas attīstības projekta finansēšana tiek veikta no valsts galvotā aizdevuma 46,4 miljonu latu apmērā un Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem (ERAF) 10 miljonu latu apmērā. Līdz 2012.gadam apgūstot 10 miljonus latu no ERAF, paveras iespējas pretendēt uz vēl papildu 7 miljoniem latu. 

Jaunajā korpusā paredzēts plašs neatliekamās medicīniskās palīdzības centrs, 38 moderni operāciju bloki, kā arī kardioloģijas, ķirurģijas, transplantoloģijas, internās medicīnas un neiroloģijas centri. Tāpat tiks nodrošināta arī onkoloģiskā palīdzība, plašas diagnostikas iespējas, dzemdību un ginekoloģiskā aprūpe un rehabilitācija. Vēl lielāku pacientu skaitu paredz aptvert konsultatīvā poliklīnika un ambulatorās pieņemšanas. 

Slimnīcas dzimšanas dienā - 2010. gada 10. februārī - svinīgi tika ielikts pamatakmens slimnīcas jaunajiem korpusiem. 

Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājs Arnolds Atis Veinbergs uzsver, ka, lai sniegtu pacientiem visas diagnostikas iespējas un atbilstošu ārstēšanu cilvēka cienīgos apstākļos, Stradiņa slimnīcai ir nepieciešamas šīs pārmaiņas. Būvniecība un teritorijas labiekārtošana radīs neērtības, bet viņš lūdz būt saprotošiem, jo ieguvēji būs gan pacienti, gan darbinieki. 

Paredzēts, ka rīt, 28.oktobrī, plkst.13 tiks sākta ēku demontāža, kad «Skonto būve» nojauks 30.korpusu. Pasākumā piedalīsies arī veselības ministrs Didzis Gavars.   

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu